Öne Çıkanlar engelli MEB İşveren Vekili okullarda şiddet Fatma AFYONCU

Bakan Muş'dan Büyüme Rakamları Açıklaması

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, ''Net mal ve hizmet ihracatımızın büyümeye katkısı 3'üncü çeyrekte 6,8 puan olmuş; böylece gerçekleşen yüksek oranlı büyümenin yüzde 92'si net ihracatımızdan kaynaklanmıştır.

IMF verilerine göre 2020 yılında yüzde 3,1 gibi tarihi bir oranla küçülen dünya ekonomisinin 2021 yılında yüzde 5,9, 2022 yılında ise yüzde 4,9 oranında büyümesi öngörülmektedir. Bu noktada aşıya erişimi daha sınırlı olan gelişmekte olan ülkelerde toparlanmanın daha zayıf seyrettiğini görüyoruz. Diğer taraftan küresel büyümeye paralel olarak, 2021 yılında küresel ticaretin de hızlandığını izliyoruz. Dünya Ticaret Örgütü verilerine göre, küresel mal ticareti hacminin 2020 yılındaki reel yüzde 5,3'lük daralmasının ardından 2021 ve 2022 yıllarında sırasıyla yüzde 10,8 ve yüzde 4,7 büyümesi bekleniyor.

Bütün bu olumsuzluklara rağmen Türkiye ekonomisi 2021 yılında yüksek büyüme oranlarını yakalamayı başarmıştır. Türkiye ekonomisi ikinci çeyrekte ortaya koyduğu yüzde 22'lik rekor düzeyde büyümenin ardından yılın 3'üncü çeyreğinde yüzde 7,4 oranında büyümeyi başarmıştır. Net mal ve hizmet ihracatımızın büyümeye katkısı 3'üncü çeyrekte 6,8 puan olmuş; böylece gerçekleşen yüksek oranlı büyümenin yüzde 92'si net ihracatımızdan kaynaklanmıştır.

Büyüme performansını istikrarlı bir şekilde sürdürmek üzere ihracat, üretim, yatırım ve istihdamı artırmaya yönelik bakanlığımız görev alanı çerçevesindeki politika ve stratejileri önümüzdeki dönemde de hayata geçirmeye devam edeceğiz. Mal ve hizmet dengesinde sürdürülebilir bir şekilde fazla vererek bir taraftan ihracatı, büyümenin itici gücü haline getirmeyi diğer taraftan dış kaynak kullanımının oluşturduğu makro-finansal riskleri bertaraf etmeyi amaçlıyoruz. Ayrıca ekonomik büyümeyle ortaya çıkan refahı toplumun bütün kesimlerine adil bir şekilde yaymak üzere faaliyetlerimizi önümüzdeki dönemde de sürdüreceğiz.

Ekonomimizin lokomotifi konumundaki ihracatımız geçtiğimiz yılın kasımına göre yüzde 33,4'lük artışla 21,5 milyar dolar seviyesine ulaşarak bugüne kadarki en yüksek aylık ihracatımız olmuştur. 2021 yılı ocak-kasım döneminde ihracatımız, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 33,8 artışla 203,1 milyar dolara yükselmiştir. Bu rakam ile hem pandemi öncesi son yıl olan 2019 verilerinin çok üzerine çıkmış hem de bugüne kadarki en yüksek 11 aylık ihracat değerine ulaşılmıştır.

Günümüzde ihracatımızın üçte ikisinin ortalama 2 bin kilometrelik bir mesafeye yapıldığını görüyoruz. Küresel ekonominin yaklaşık üçte ikisini teşkil eden ve ülkemize ortalama 8 bin 500 kilometre mesafede yer alan18 ülkenin; 8,2 trilyon dolar değerindeki ithalatından günümüzde yalnızca yüzde 0,26 pay alabiliyoruz. Bakanlık olarak bu pazarlara açılmak suretiyle ihracatımızı 82 milyar dolar seviyesine taşıyabileceğine inanıyoruz. Bu doğrultuda, söz konusu pazar potansiyelinden daha iyi yararlanmak üzere uzak ülkelere ihracatın artırılması stratejisini hayata geçiriyoruz. Bu strateji çerçevesinde çok yakında, inşallah hem mal hem de hizmet ihracatı ile ilgili ortaya koyduğumuz hedeflerimizi içeren ülke bazlı eylem planlarımızı kamuoyu ile paylaşacağız.

Pandemi nedeniyle maddi yönden zorluklar yaşayan esnaf ve sanatkarlarımız, faiz indirimli krediler ile desteklenmeye devam edilmiştir. 30 Kasım 2021 tarihi itibarıyla yıl içerisinde kullandırılan faiz indirimli kredilerin toplam tutarı 28 milyar liraya ulaşmıştır. Pandeminin başlangıcından bu yana esnaf ve sanatkarlarımızın Halkbank'a olan 13,6 milyar liralık kredi taksiti de ötelenmiştir. 2020 yılında TESKOMB tarafından hayata geçirilen yapılandırma imkanının ardından, 2021 yılında esnaf ve sanatkarların kooperatiflere olan borçlarına sağlanan yapılandırma imkanından kefilleri ile birlikte yaklaşık 119 bin kişi faydalanmıştır. Böylece 650 milyon lira tutarındaki borç yapılandırılarak 325 milyon lira tutarındaki gecikme faizi silinmiştir.

Pandemide işleri zarar gören esnaf ve sanatkarlarımızın desteklenmesi amacıyla Bakanlığımızca verilen gelir kaybı ve kira destekleri hibeleri tutarı toplam 4,6 milyar lirayı aşmıştır. Ayrıca Cumhurbaşkanı Kararı doğrultusunda esnaf ve sanatkarlara yönelik 3 bin ve 5 bin lira hibe destekleri kapsamında Bakanlığımızca karşılıksız olarak aktarılan kaynak ise 4,3 milyar liranın üzerindedir.'' dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.