Öne Çıkanlar öğretmen Milli Eğitim Bakanlığı Fatma AFYONCU Maden Çalışanları Murat Kurum

Doğum Borçlanması Kanun Teklifi (23 Eylül 2021)

Teklif ile, sigortalı olduktan sonra doğum yapan kadınlara tanınan borçlanma hakkının, doğum sonrası sigortalı bir işte çalışmaya başlayan kadınlara da tanınabilmesi amaçlanmaktadır.

5510 Sayılı Kanun'un 41. maddesi (a) bendine göre sigortalı bir işte çalışırken üç kez doğum yapan kadınlarımıza 2 yıl borçlanıp emekli olmalarının yolu açılırken doğum yaptıktan sonra sigortalı bir işte çalışmaya başlayan kadınlarımıza aynı hak tanınmamıştır. Bu durum Anayasa'mıza aykırılık teşkil etmektedir. Anayasa'mızın ''Kanun Önünde Eşitlik'' ilkesi başlıklı 10. maddesi; ''herkes dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir. Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür. Bu maksatla alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamaz. Çocuklar, yaşlılar, engelliler, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılmaz. Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz. Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar.'' amir hükmüne içermekte ve kadınların kendi içinde veya karşı cinste hiçbir şekilde ayrımın yapılamayacağını ifade etmektedir.

Ayrıca, kadınlarımızın ekonomik hayatta daha fazla etkin olmaları, sigortalı bir işte istihdam edilebilmeleri hem kendileri hem de çocukları ve aileleri açısından son derece önemlidir. Kadınlarımıza istihdam yaratacak iş alanları yaratmak ne kadar devletin görevi ise onların emeklilik ile ilgili koşulları elde edebilmeleri de devletin eşit yaklaşımının bir sorumluluğudur.

Bu nedenle doğumdan önce ya da doğumdan sonra sigortalılık ayırımının kaldırılarak ortaya çıkan eşitsizliğin giderilmesi gerekmektedir. Hazırlanan bu kanun teklifi ile sigortalı olduktan sonra üç kez doğum yapan kadınlarımıza 2 yıllık borçlanma hakkının doğum sonrası sigortalı bir işe giren kadınlarımıza tanınması düzenlenmektedir.

Kanun teklifine https://www2.tbmm.gov.tr/d27/2/2-3830.pdf linkinden ulaşabilirsiniz.

Anahtar Kelimeler:
Doğum Borçlanması
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.