Öne Çıkanlar Sözleşmeli Sağlık Bakanlığı 2946 sayılı Kamu Konutları Kanunu emekli KYK 464 Personel Alım İlanı

Stokçulara Cezalar Geliyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ''Türkiye enerji hariç, dış ticaret fazlası veren, ihracatı ithalatını geçen bir ülke durumuna geldi. Enerji fiyatlarında 10 kata varan artışlar Türkiye’nin sadece dış ticaret görünümünü bozmakla kalmadı, ürün maliyetlerinde de ciddi artışlara yol açtı. Bazı ürünlerdeki fiyat artışları, enerji fiyatlarındaki yükselişle, döviz kuruyla ya da enflasyonla izah edilemeyecek seviyede.

Sair faktörlerle izahı mümkün olmayan, sırf açgözlülükten, fırsatçılıktan, tamahkarlıktan kaynaklanan fiyat artışları hukuk değil, ahlak meselesidir. Bilhassa da üretim ve satış tekelinin söz konusu olduğu ürün ve hizmetlerdeki dengesiz fiyatlamalara karşı mücadele ediyoruz. Denetimleri sıkılaştırdık.

Üretici ve tüketici arasındaki ilişkiyi en sağlıklı zemine oturtma amacıyla hazırladığımız hal, perakende ve elektronik ticaret kanunlarıyla ilgili çalışmalar bitmek üzeredir. Stokçuluk ve fiyatları etkileme suçuyla ilgili cezaları da yeniden düzenliyoruz. Bu tür suçlara verilen cezaları caydırıcılık temelinde yükseltiyoruz.

Ayrıca üretim maliyetlerini dengeleyerek, arzı artırmaya ve böylece fiyatları istikrara kavuşturmaya yönelik de hazırlıklar yürütüyoruz. Türkiye’yi yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazlayla büyütme politikamızın başarıya ulaşacağından asla şüphe etmiyoruz.

Sabırla, azimle, inançla yürüdüğümüz bu yolun sonu, Türkiye’nin selametine, milletin refahına, insanların huzuruna çıkacaktır. Yeter ki bu zor günleri birliğimize, beraberliğimize, kardeşliğimize sahip çıkarak geride bırakalım. Yeter ki kendimize güvenerek, umudumuzu canlı tutarak, vizyonumuzu genişleterek, hedeflerimizi büyüterek daha çok çalışalım, daha çok üretelim, daha çok mücadele edelim. İşte o zaman aydınlık bir geleceğin bizi beklediğini hep birlikte göreceğiz.

Her hak ve özgürlük talebini karşılıyoruz, her eksiği tamamlıyoruz, her hayali gerçeğe dönüştürüyoruz, asırlık meseleleri hal yoluna koyduğumuz gibi halihazırdaki sıkıntıları da çözeceğiz, bunun için gereken her türlü donanıma ve kararlılığa sahibiz. Siyasetteki 40 yılı aşkın tecrübemize, belediye başkanı, başbakan ve cumhurbaşkanı olarak ülke yönetimindeki 30 yıla yaklaşan birikimlerine güveniyoruz. Türkiye’nin potansiyeline ve 85 milyon vatandaşın gücüne itimatla bu mücadeleyi zaferle taçlandıracağız.'' dedi.

Adalet Bakanlığı’nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, ''Bildiğiniz gibi Türk Ceza Kanunu’nun 237. maddesi fiyatları etkileme suçunu düzenlemektedir. Tabi bu düzenleme caydırıcı nitelikte cezalar içermemektedir. Bu nedenle yapılan çalışma sonucunda cezanın 1 yıldan 3 yıla kadar olarak yeniden düzenlenmesi, eğer besinlerin, malların veya işçi fiyatlarının artmasına yol açacak sonuçlar, yapılan manipülasyonlar, gerçek dışı haberler oluşturulduğu takdirde bu cezanın yarısı oranında arttırılması ama aynı suçu tellallar, bu işi yapan ruhsatlı simsarlar yaptığı takdirde yarı oranında daha cezanın arttırılması şeklinde yeniden cezayı tanzim eden çalışmalar yapılmaktadır. Tabi bu fiyatları etkileyerek haksız kazanç elde etme peşinde koşan art niyetli kişilere yönelik cezai yaptırımların caydırıcı olma vasfını yükseltecektir.

Tabi bir de stokçuluk var. Yani elindeki malları, kamunun ve vatandaşın ihtiyacını karşılamak için satması gerekenler, bunları satmayıp da "fiyat biraz daha pahalansın" veya başka hesaplarla satmaktan kaçındığı takdirde burada başka ceza öngörüyor. Şimdi bu cezayı, 1 yıldan 3 yıla şeklinde değiştiriyoruz. Cezanın hem alt sınırı arttırılmakta, hem de üst sınırı arttırılmaktadır. Hem "stokçuluk" dediğimiz kamuoyunda halkın diliyle hem de "fiyatları etkileme" dediğimiz suçların her ikisinin alt ve üst sınırları ve artırım oranları değiştirilmektedir. Böylelikle bu iki suçta tutuklama yasağı kapsamı dışına çıkarılmaktadır. Yani şartlar oluştuğunda Sulh Ceza Hakimi takdir ettiğinde veya yargılamayı yapan herhangi mahkeme takdir ettiğinde bunların tutuklama ihtimali de artık hakimlerin ve mahkemelerin takdiri kapsamında mümkün olabilecektir. Daha önceki düzenleme, tutuklama yasağı kapsamı dışında olduğu için bu tedbirin uygulanma ihtimali yoktu. Bundan sonra hem ceza miktarı hem de diğer hükümlerin uygulanması bakımından yeni bir döneme geçilmektedir. Bu düzenlemenin caydırıcı vasfıyla hem fiyatları etkilemeye teşebbüs ederek hem de stokçuluk yaparak haksız kazanç peşinde koşan kötü niyetli kişilerin ceza hukuku bakımından caydırıcı bir şekilde cezalandırılmasına yol açacaktır. Tabi bu Meclisin takdirinde olan bir konu.'' dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.