Öne Çıkanlar Kurum Takip Sistemi Veri Girişi öğretmen Kamu Birliği Konfederasyonu Hazine ve Maliye Bakanlığı engelli

Türkiye Serbest Piyasa Ekonomisindedir

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, ''Bir günde aşağı yukarı 13 küsurlardan 18'lere çıkması, ekonominin doğal seyrinde açıklanması mümkün değil. Birden yükselmiş oldu, dövizin serbest piyasa ekonomisinde dengelenmesinin gözlendi. Merkez Bankamızın ürettiği bir şey olmadığı için Dolar, serbest piyasada bir dengeye gelmesi beklendi. Öyle bir noktaya geldi ki, iş zıvanadan çıktı. Piyasayı hareketlendirecek, spekülatif atakların tesirinin ortadan kaldıracak açıklama sayın Cumhurbaşkanımız tarafından yapıldı ve dengelenmiş oldu. Pandemi öncesi döneminde dünya piyasalarındaki büyük rekabet koşulları, Türkiye'nin ekonomik güçler tarafından rekabet alanı olarak görülmesi, değerli materyallerin, endüstriyel materyallerin, doğalgazın, petrolün iki katı fiyata satılması gibi. 2020 yılında kabus gibi bir dönem geçti. Dünya ekonomilerinde büyük geri gidişler oldu. Türkiye'de 2020'de en az olumsuz etkilenen ülkelerden birisi. 2020'de Türkiye 1.8 büyüdü. Türkiye'de bu bölgede güçlü ve büyük olmak zorunda ki, bu coğrafyada kuvvetli şekilde ayakta durabilsin. Şu anda ihracatımız fevkalade önemlidir. Doğru istikamete yöneldiğimizin göstergeleridir. Birtakım spekülatif ataklarla, tabii mecrasında olmayan bir şekilde döviz aşırı yükselmişti. Tamamen laboratuvar şartlarında işleyen bir ekonomi dünyada hiç olmadı. Hiçbir ekonomi politikası siyasi kararlardan uzak değildir. Hesabı siyaset verir. Burada üretim, istihdam, yatırım, ihracat eksenli bir modele gitmesi Türkiye'nin, siyasi bir tercihtir, doğru istikamette yapılan bir tercihtir. Türkiye serbest pazar ekonomisi şartları içerisinde kalkınacak olan bir ülkedir. Asla demokrasiden kısıtlama yapılarak kalkınması düşünülemez. Türkiye'de ekonomik kalkınma Menderes, Özal dönemini alın, AK Partili 20 yılı alın, bütün kalkınma demokrasiyle eş zamanlıdır.

Bazıları serbest düşüş gibi saçma sapan lafı gündeme getirdiler o günlerde. Orada yapılmak istenen piyasanın kendi dengesi içinde seviyeye gelmesiydi. Öyle olmayınca ilave tedbirlerle; hatta radikal tedbirlerle ekonomiyi serbest kurallar içinde rahatlatacak, dolarizasyonu azaltıp, Türk Lirasına güvenini arttıracak önlemlerle çok şükür o yangın sönmüş oldu. Dolarizasyonu önlemek, TL'ye yapılan yatırımları özendirmek, Türkiye'de vatandaşlarımızın daha çok tasarruf yapabilecekleri bir imkan ortaya koymak. BES'lere verilen destek fevkalade önemlidir. Şirketlerimizin, özel şahısların birtakım enstrümanları kullanarak TL üzerinden yapmış olduğu yatırımla destekleniyor. Bu adım tutmuştur. İnşallah kalıcı olur, istikrar sağlanır. Kurdaki oynaklık Allah'ın izniyle ortadan kalkar.

Maalesef politik söylem olarak ortaya konulmuş, atılan adım hakkında vatandaşlarımızın, geniş muhafazakar kitleler üzerine uydurulmuş bir sözdür. Örtülü veya açık faizle uzaktan yakından ilgisi yoktur. Vatandaşlarımızın yatırımlarının korunmasıyla ilgili bir devlet garantisidir. Bu tür ekonomik krizlerde, dalgalanmalarda korkmanız gereken şey o andaki ülke ekonomisinin yapısal durumudur. Yapısal duruma baktığınızda 2021'de yüzde 10 büyüme, 221 milyar dolar ihracat, tarım dışı istihdam seviyesi ortada, fabrikalarınız harıl harıl çalışıyor, yüksek teknoloji alanında fevkalade üretim yapılıyor. Böyle bir yapı olmasaydı sadece kur üzerindeki oynaklıkların Türk ekonomisinde ağır, kalıcı neticeleri olabilirdi. Neredeyse artık şehirlerimize organize sanayi bölgeleri yetmiyor. Ekonomik yapısı sağlam bir Türkiye söz konusuydu, maalesef döviz kurları üzerinden tabii olmayan bir seyir söz konusuydu. Bunun geri döndürüleceğine elbette inanıyorduk. Kaygıyla elbette izliyorduk; ama çok şükür bunun geriye doğru gelmesini gördük.

Fiyatlar yukarıya doğru çıktığı için mesela asgari ücrette tarihi bir açıklama yaptı Türkiye. Şimdi inşallah memurlarımızla ilgili gerekli düzenlemeler yapılacaktır. İşçimizi nasıl enflasyona ezdirmediysek, memurumuz ve emekliler için aynı tedbirler alınacak. Herkes rahat olsun. Vatandaşımızın alım gücünü azaltmayacak ilave tedbir alınacaktır. Ticaretin içerisindeki sivil toplum kuruluşları da işin başından itibaren füze gibi fiyatları yukarıya çekenlerin fiyatları geriye alma noktasındaki davetleri var. Bu seferberlik halinde yapılacak bir şeydir. Birtakım denetimler sonucu değil, kuruluşlarımızın bu fiyatlarla ilgili milletin beklentilerine kulak vermesi lazım. Milletin alım gücünün azalmaması için Türkiye'de doğalgaz faturasının dörtte üçünü, elektrik faturasının yarısını devlet ödüyor. Bu olağanüstü bir destektir. Şimdi bir çalışma daha yapılıyor. Doğalgazın evlerin cinsine göre, gecekondudaki doğalgazdan alınacak fiyatla çok lüks malikanede yaşayan vatandaşlarımızdan alınacak ücretlerin farklı olması için çalışma yapılıyor. Herkesin denetleyecek yeri gönlüdür, zihnidir. Devlet burada her türlü denetimi yapacaktır.

Bazı bilgilerle piyasaların yanlış yönlendirmesini temin etmek, bu şekilde bazı vatandaş ve şirketlerin zarar etmesinin önünü açtığı için BDDK bazı kişilerin cezalandırılmasını istiyor. Biz neredeyse dakika dakika takip ettik, yüreğimiz ağzımızda takip ettik. Bazıların 'oh ne güzel döviz yukarı çıkıyor' diye sevinmelerini anlamak mümkün değil. Herkesin bu anlamda vatandaşa yardımcı olması lazımdı. Bazıları yalan yanlış bilgilerle piyasayı yönlendirme içerisinde oldular, bazıları sevinç çığlıkları attı. Bunların içinde siyasiler, gazeteciler vardı. Aynı şekilde dövizin aşağı indiği dönemde 'teşekkür ederiz, iyi bir adım attınız' sözünü beklemek milletin hakkıydı. Bu tedbirler açıktır. Dolarizasyonun önlenmesi, TL'nin değerinin arttırılması, teknolojiyi teşvik eden bir sürü uygulamanın arttırılmasıyla Türkiye'nin ayakları üstünde duran, üreten, ihracat yapan ve dünyada rekabet bir ülke haline gelmesinin önemli bir ivme kazanacağını düşünüyorum. Önce yatay seyir olacak ve nihayetinde döviz de hak ettiği yere gelecektir.

Millet kızıyordu ama 'Bunu düzeltecekse sayın Tayyip Erdoğan ve siz düzelteceksiniz' diyordu o günlerde. Bu kararlar son derece önemli ve radikal kararlardır. Bu büyük bir türbülansın başlangıcıydı, aşmak kolay değildi. Cesur birkaç adımla aşılmış olmasına vatandaşın prim vereceğini düşünüyorum. Türkiye bundan sonra inşallah rotasına oturmuştur, bu tablonun kalıcı olmasını temenni ediyoruz, öyle olacağına inanıyoruz.'' dedi.

Anahtar Kelimeler:
Serbest Piyasa
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.