Öne Çıkanlar A101 4 Nisan 2024 Aktüel Ürünler Koronavirüs Diyanet İşleri Başkanlığı Mahmut Özer öğretmen

5 Ayrı Formül Üzerinde Duruluyor

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kurmaylarına EYT konusunda talimat verdiğini söyledi ve "8 Eylül 1999 tarihine kadar sigortalı olanlar EYT’lidir. Bu yasa çıkarsa herkes emekli olamaz. Yaklaşık 11,5 milyon kişi emeklilikte yaşa takılmıştı. Bu sayının yaklaşık 7 milyonu emekli oldu. Ve şu anda da yaklaşık 4 milyon 800 bin kişi emekli olamamış ve yaşını bekliyor. Ama bugün yasa çıkarsa bu 4.8 milyon kişinin hemen emekli olması mümkün değil. Çünkü emeklilik için kadınların 20 erkeklerin 25 yıllık sigortalılık süreçlerinin dışında aynı zamanda prim gün sayısına da ulaşmaları gerekiyor.

2022’de bu iş çözülür demiştim. Hatta çözülmez ise bende bundan sonra EYT konusuyla ilgili yorum yapmayacağımı söylemiştim. Daha sonra da biliyorsunuz Sayın Cumhurbaşkanı kurmaylarına yetki verdi ve bu konuda çalışmalar var. Ben seçimden önce EYT konusunun çözüleceğini düşünüyorum. 5 ayrı formül üzerinde duruluyor.

EYT’liler bu formülleri kabul etmiyorlar. Çünkü yasa geriye doğru işledi. Dere geçerken at değiştirilmişti. Bu nedenle EYT’liler 99’dan önce sigortalı olan herkesi kapsasın diyorlar. Toplamda 4.8 milyon kişi emekli olsa yaklaşık 150 milyar yıllık maliyeti var. Ama herkes emekli olamayacak. Bugün yasa çıksa 500-600 bin kişi emekli olur, yıllık maliyeti de 20-25 milyar civarında olur. Ülkemizde 5-6 milyon kişi kayıt dışı çalışıyor. Sosyal güvenlik sistemimize maliyeti de 100 milyar. Kayıt dışılığın önüne geçilse EYT’nin maliyeti çok da büyük bir maliyet değil.

Yeni yılda büyük ihtimalle en düşük emekli maaşı 2 bin lira olacak. Ülkemizde aslında maaş bağlama sisteminin değişmesi lazım. Emeklilik sisteminde ödüllendirici bir sistemin olması lazım. Ne kadar çok prim öderseniz o kadar maaş almanız lazım. Daha çok prim daha çok maaş." dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.