Öne Çıkanlar engelli MEB öğretmen İşveren Vekili okullarda şiddet

CHP ve İYİ Parti’den EYT Açıklaması

KamuMeb.net - CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Ülkemizde dar gelirli kesimin mağduriyeti artmıştır. 1.000 liranın altında emekli aylığı alan 847.643 kişi vardır. Emeklilerin durumu perişandır. Geliri 673 liradan az olan kişilerin sosyal güvenlik primini devlet karşılamaktadır. Devlet verilerine göre ülkemizde geliri 673 liradan az olan kişi sayısı 8 milyon 647 bin 283'tür. Ülkede 8 milyon 647 bin kişinin geliri 673 lira yani 100 dolar altında olacak ve iktidar da çıkıp ülkede her şey güllük gülistanlık gibi anlatacak, bizim de inanmamızı isteyecek. Kabul edilebilir bir durum değildir. Asgari ücret 2.020 lira olup açlık sınırı altında kalmış, vergi dilimindeki artış asgari ücretlinin maaşına düşme olarak yansımıştır. Vergideki adaletsizlikler sürmektedir, zamlar da devam etmektedir. On yedi yılda işsizlik patlamış olup 8 milyon geniş tanımlı işsiz vardır. Durum, işsizlikten kendini yakandan borçlarından dolayı ailece intihar edenlere kadar gelmiştir. Ekonomi masallarla yönetilirse olacağı da budur. Bu iktidar halkın sorunlarına çözüm üretemez durumdadır; olan da vatandaşa, esnafa, çiftçiye, işçiye, emekliye, memura, hatta sanayiciye olmakta, ülkemizde sorunlar katlanmaktadır. Yoksul daha yoksul, zengin daha zengin olmaktadır. Bu gidiş gidiş değildir." dedi.

İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu, "2002 yılında ortalama emekli aylığı, asgari ücretin yüzde 132'si iken, 2017 yılında yüzde 96'sına düşmüştür. Yanlış politikalarla sosyal güvenlik sistemi içinden çıkılmaz bir noktaya getirilmiştir. Gençliklerinde çalışmışlar, emekli olmuşlar ama geçim yok, dirlik yok, bunalım içerisinde, yokluk içerisinde kıvranıyorlar.
Dünyada sosyal güvenlik sistemleri, çalışırken ödenen primler oranında emekli maaşı ödenmesini ve aktif sigortalılık süresinin uzun tutulmasını teşvik eder. Böylece ne kadar çok prim öderseniz o kadar emekli aylığı alırsınız. Sosyal güvenlik sistemi daha çok çalışan, refah içinde yaşamak isteyen emeklilikler üzerine kurgulanır. Sosyal güvenlik sistemimizde 1999 ve 2008 yıllarında yapılan iki ayrı düzenlemeyle aylık bağlama oranları düşmüştür. Hesaplama yöntemi değişmiş, emekli olan vatandaşımız ciddi zararlara uğramış bulunmaktadırlar. Nitekim, 2002 yılında ortalama emekli aylığı, asgari ücretin yüzde 132'si iken, 2017 yılında yüzde 96'sına düşmüştür. Hâlen ülkemizde asgari ücretin yarısı kadar maaş alan emekli vatandaşlarımız vardır. 2019 yılında emekli maaşının asgari 1.000 Türk lirası olması övünülecek bir durum değildir, üzülecek bir durumdur.

Son düzenlemeyle gelen çalıştıkça emekli maaşının düşmesi uygulaması, sigorta primini, gününü dolduran vatandaşlarımızın bilinçli olarak sistemden çıkmasına neden olmaktadır. Zaten ülkemizde 2,5 çalışana bir emekli düşerken 4,5 milyon kayıtsız işsizle ve bir o kadar da kayıtlı işsizle dünya ortalamasının çok altındayız. Yanlış politikalarla sosyal güvenlik sistemi içinden çıkılmaz bir noktaya getirilmiştir. Emeklilerimizin sorunları sadece maaşla da sınırlı değildir. 2000 sonrası emekli olan vatandaşlarımızın intibak sorunu hâlen devam etmektedir. 'Yaşlanınca, hastalık sahibi olunca en azından sağlığım garanti altında olsun.' diye prim ödeyen emeklilerimizden sağlıkta katkı payı alınması da ayrı bir garabettir.

Bir diğer husus: Emeklilerimizin dörtte 1'inin ev sahibi oluyor olmasıdır. Sosyal konutta vatandaşlara hizmet olsun diye kurulan Toplu Konut İdaresi, sosyal konut yapmak yerine, lüks konutlara yönelmiş olup dar gelirli vatandaşlarımızın problemiyle ilgilenmez hâle düşmüştür. Emekliler Derneği Genel Başkanı da 'Bir devletin haysiyeti, gururu insanına, emeklisine, işçisine verdiği mutluluk kadardır.' demektedir." dedi.

İYİ Parti Grup Başkan Vekili Lütfü Türkkan, ‘’AK PARTİ Seçim Beyannamesinde polis, öğretmen, hemşire ve din görevlilerimize ek gösterge imkânı verileceği açıklanmıştı, bunu bütün partiler seçim beyannamelerine koymuşlardı. Seçimin üzerinden on yedi ay geçti ama bu konuyla ilgili en ufak bir adım dahi atılmadı. Oysa on yedi aylık süre iktidar olan bir partinin 3600 ek göstergeyi çıkarması için fazlaca mümkün bir zamandır. Oy isterken hepimizin ağzından çıkan bu sözler iktidar olunca unutuluyorsa bunun adı vatandaş kandırmaktır. Süreci daha fazla uzatmayın, Meclise gelecek ilk torba yasaya 3600 ek göstergeyi koyun, bunu yasalaştıralım. Sözlerimizi tutalım, memurları da rahatlatalım.

Aynı şekilde, emeklilikte yaşa takılanlar konusu var. Emeklilikte yaşa takılanların yakarışları da çığ gibi büyümeye devam ediyor. Milyonlarca vatandaşımızı ilgilendiriyor bu, emeklilikte yaşa takılanlar konusu. Bunun da bir an önce Meclise getirilmesi ve insanların haklarının iade edilmesi gerekiyor. Biz İYİ PARTİ olarak milletimizin menfaatine olan her şeye destek vermeye ve verdiğimiz sözlerin, verdiğiniz sözlerin takipçisi olmaya yılmadan devam edeceğiz." dedi.

KamuMeb.net - özel haber

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.