Öne Çıkanlar Maden Çalışanları Milli Eğitim Bakanlığı Fatma AFYONCU Murat Kurum psikolog ataması

Eyt Hak, 3600 Ödüldür

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 6 Haziran 2022 tarihinde TRT Haber'e konuk olmuş ve EYT konusunda ''Tüm sosyal meseleleri görev alanı sayıyoruz. EYT de önümüzde duruyor. Onda da mesafe katettiğimiz zaman dosyayı da açtığımız zaman kamuoyuyla paylaşacağım. Şunu herkesin bilmesi lazım Türkiye Cumhuriyeti emekçilerini koruyan bir devlettir. Alelade kapitalist bir devlet değildir. Türkiye Cumhuriyeti sosyal devlet karakterinde bir devlettir. Demokratikleşme süreci ilerledikçe bu atılımlarımız devam edecek. Yani biz bütün sosyal meseleleri devletimizin önündeki görev alanı sayıyoruz. Her sosyal mesele benim görevimdir çalışma hayatıyla ilgili. Onu açmayacağız o dosya kapalıdır demeyiz.'' demişti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in bu açıklaması, emeklilikte yaşa takılanlar tarafından oldukça tepki ile karşılandı.

EYT Fedarasyonu Bşk Yrd ve Eyt Syd Dernekleri İl Koordinatörü Alper Özüpak, ''Eyt hak, 3600 ödüldür. Gasp edilen hakları için mücadeleye devam ediyoruz. Dosyalardan ve sıradan bıktık EYT mağduru zor durumda bir an önce çözülmelidir. EYT artık yeter diyor. 23 yıllık magduriyet ve 20 yıldır iktidarda Ak parti var ve mağdur olmaya devam ediyoruz. Biz haklarımızı istiyoruz ve sıra dan dosya dan bıktık artık. Eyt linin Partisi yok ve gasp edilen hakkı için yarınları için mücadeleye devam ediyor.'' dedi.

FOX TV'de 7 Haziran 2022 tarihinde İsmail Küçükkaya'nın sunduğu Çalar Saat programına konuk olan EYT Federasyonu Genel Başkanı Gönül Boran Özüpak, ''Kritik bir sürece giriyoruz. Milyonlarca üyemizin dayanacak gücü kalmadı. Gelinen son noktanın ve yapılan açıklamaların seçim yatırımı olduğunu biliyoruz. Bu sistemde kim kazanır? Bundan önce hep 3-5 maaş alanlar kazanır derlerdi. Bu seçimde EYT’liler olarak sistemi değiştirenlerden, kazananlardan olacağız.

Bizi mağdur eden yasanın geri aleyhte işletilme maddesinin iptali, bizim bütün sorunlarımızı çözecek. Biz de geleceğin emekli adayları olarak, büyüklerimiz gibi 2500 liraya mahkum edilmek istemiyoruz. O yasayı da kabul etmiyoruz. İnsanca yaşayabileceğimiz bir maaş ve geriye aleyhte işletilen maddenin iptalini istiyoruz. Formül aramaya gerek yok. Yerli ve milli bir sorundur EYT. O zamanki hükümetin eliyle çıkartılmış bir mağduriyet. Bugün çeşitli ithal formüllerle çözüm arayışları içerisindeler. 23 yıldır mağduruz, 20 yıldır da şu anki hükumetle yönetiliyoruz. Bu iktidarın bütün çalışma bakanlarıyla geçmiş zamanda konuşuldu. Hepsi bir çalışma yaptı. En son çalışma bakanımız 10 kombinasyonlu bir sistem denedi, sürdürülebilir görmedi. Yaptığı açıklamada görüyoruz ki hala bizim sorunumuza uzaklar. Tek çözüm var, dallanıp budaklandırmaya gerek yok diyoruz. Örgütlü mücadelemizle bu davamızın sonucunu getirmek için var gücümüzle her yerde olacağız.

EYT’liler lütuf istemiyor. Ekstra bir sosyal yardım istemiyor. Emeklilikte yaşa takılanlar olarak anamızın ak sütü gibi helal olan alın terimizin karşılığını istiyoruz. Kazanılmış hakkımızı istiyoruz. Yıllarca bize maliyet üzerinden geldiler, hakaretler ettiler, bütçeye yük dediler. Oysa biz bedelini peşinen ödediğimiz alın terimizin karşılığında yük olmadığımızı dile getirdik bugün konuşmayanlara. Türkiye’miz derya deniz ve bu kaynakların bizim EYT’liler olarak tercih edilmemesinin sebebidir 23 yıldır devam eden bu süreç. Sona yaklaştık. Umudumuz mücadelemizle birlikte devam ediyor. “Görmeyeni görmeyeceğiz” diyoruz. Bir parmak bala razı gelmeyeceğiz. Buradan iktidarımıza da muhalefet partilerimize de sesleniyoruz. Bu topluluğu yok sayamazsınız. Bu topluluğun haklarını bizsiz çözemezsiniz. Çözüm sürecinde masanın bir ucunda biz de olmalıyız.

23 yıldır devam eden mağduriyetimiz, mücadelemizle son bulmuş olacak. Çok büyük mağduriyetler yaşayan bir toplumuz. En azından anayasal hakkımıza ulaşmış olacağız. Ama mücadele bitmeyecek. Bizi açlığın, sefaletin içine iten aylık bağlanma oranlarının mücadelesi çok çok daha büyük önem arz ediyor, geleceğimiz olan Z kuşağı için. 2500 liraya mahkum edilmiş asgari ücretle çalışan arkadaşlarımızın mücadelesi var. Staj mücadelesi var. Çocuk yaşta biz çalışma hayatımızda pembe sigorta kartımızı alıp sevinerek ailelerimize giderdik “biz de artık sigortalıyız” diyerek. Sayımız dört buçuk, beş milyon arası ama herkes aynı anda emekli olmayacak. Yedi yüz bin ila bir milyon kişi arasında bize sunulan iki şartın tamamlanmış haliyle emekli olacak kişi sayısı kabataslak 1 milyon diyoruz. Zaten her yıl yaşı gelen, zorunlu gelip de bekleyen 35-40 bin kişi her ay emekli oluyor.

EYT liler şu an gelinen süreçte seçim atmosferinde olduğumuzu biliyoruz. Yıllardır bize söz verildi. Biz de son sözümüzde diyoruz ki; “İktidarı muhalefet, muhalefeti iktidar yapacak güçteyiz.” Bizi beşinci altıncı sıralarda çözüm için hangi dereceyle aldıklarını merak ediyoruz. Suriyelilere yapılan 40 milyar dolarlık yatırımlar övünülerek anlatılıyor, 137 ülkeye yardım yapılması övünülerek anlatılıyor. Evet biz de gurur duyuyoruz ama önce Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının sesine kulak verilmesini istiyoruz.'' dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Emin Akbaşoğlu, TBMM'de yaptığı konuşmada EYT ile ilgili ''EYT'li kardeşlerimizin mutlaka durumunu ele alarak bununla ilgili düzenlemeyi de bütün kamuoyumuzla inşallah paylaşacağımızı bir sıralama ve süreç yönetimi olarak ifade etmiştik. Şimdi, inşallah 3600'le ilgili gündemimiz temmuza kadar nihayetlenmiş olacak. Şimdiden hayırlı olmasını diliyorum.” demişti.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Federasyonu tarafından, Maltepe'de "Varız, biriz, buradayız" sloganıyla düzenlenen mitingde EYT Federasyonu Başkanı Gönül Boran Özüpak, ''Yaklaşan genel seçimle birlikte en güzel tepkimiz, demokratik hakkımızı kullanırken sandıkta tercihimizi bizi anlayan, bizi dinleyen ve yanımızda olanlardan yana kullanmamız olacaktır. Yasal olmayan hiçbir şeyde ısrarcı değiliz. Biz sadece yasaların geriye dönük işlemeyeceğini söylerken ısrarcıyız ve olmaya da devam edeceğiz. İşe giriş başlangıç tarihimizde bize sunulan şartlar neyse o şartların yerine getirilmesinde ve insanca yaşanır bir emekli maaşında ısrarcıyız. Emek bizim, alın teri bizim, biz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarıyız, bizi yok sayamazlar. En güzel tepkimizi de sandıkta göstereceğiz.'' demişti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.