Öne Çıkanlar Milli Eğitim Bakanlığı Daimi Engelli İşçi akademik yükseltme ve atama ölçütleri Harika Ötesi iki Ayrı Lezzet Doçentlik Belgeleri

EYT İçin Rahatız

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ''Seçime gidiyorsunuz seçime giderken bütün bu harcamaları yapıyorsunuz seçim Sonrasında ne olacak diye? soruyorlar...  Birincisi, % 3,4'ten 1'e düşen bir bütçenin kasası çok güçlü. İkincisi, EYT'nin geleceği çok açıktı. Biz bunu arkadaşlarla oturup önden tedbirini aldık.  5 milyona yakın EYT'linin emeklilik hakkı doğacak. Bunların yüzde 40'ı bu yıl emekli olabilecek. EYT için bütçede kaynağını oluşturduk, rahatız. EYT bütçe üzerinde yüktür şimdi ama bu yükün karşılanmasının iyi hesaplanması ve buna göre altyapısının da oluşturulması lazım. En önemli noktası da burası. Rakam vermemeyim ama biz EYT'nin kaynağını oluşturarak yeni yıla girdik.

Memur ve emekliler ile ilgili toplu sözleşmeden kaynaklanan yılın ikinci yarısında bir gelir artışı daha olacak. Ayrıca enflasyon farklı oluşursa o fark da verilecek. Bunlar düşünülerek bütçe oluşturduk. 

Bu zamana kadar hükümetlerimizin Maliye Bakanları aynı konuda aynı hassasiyeti gösterdiler, bundan sonra da göstermeye devam edeceğiz. Biz 3,5 hedefi ortaya koyduğumuz zaman dünyadaki olumsuz şartlar, ülke içerisinde çok ciddi bir şekilde sübvansiyonların verilmesi ve vergilerden vazgeçmiş olmamıza rağmen temkinli bir bütçe yaptık. Bu bütçe yapılırken Avrupa başta olmak üzere dünyada salgın ve sonrasında savaştan dolayı bütçe açıklarının %5-6-7'lerin konuşulduğu ve bu şekilde de çıkan sonuçların olduğu bir dönemdi.

Aldığımız önlemlerle bir tarafta gelir artırıcı ve her türlü sübvansiyon ve desteklemelere rağmen giderleri azaltıcı tedbirlerimizin bütçe içerisindeki performansını artmış olması ile bütçe açığının %3,5 değil %1 ve hatta onunda altında 0,9 bir şekilde olağanüstü başarılı bir bütçe performansı görüyoruz. Aynı zamanda faiz fazlası da verdik.

Enflasyon tüm dünyanın belası haline gelmişti. Bizdeki yükseliş beklenenin çok ötesine gitti. Bunun sebebi kur ataklarıydı. Kur Türkiye’deki enflasyonu belirleyen en önemli etkenlerden biri. Emtia fiyatlarının artmış olması da bunu etkiledi. 

Aralık ayında baz etkisiyle de olsa enflasyon düşecek söyleminde bulunmaya başladık. Kasım ayındaki boynunu hafif bir kırdı aşağıya doğru. Aralık ayındaki enflasyonun düşüşü sadece baz etkisi değil, enflasyon hızındaki artışın düşmesinden de kaynaklanan bir sonuçtur. Beklentilerin, en alt seviyeye gelmiş olduğu nokta aralık ayıdır. Çünkü yazın en üst seviyeye yükselmişti. Yavaş yavaş aşağıya inmeye başladı ama dramatik düşüş aralık ayında oldu.

Enflasyonda düşüş hızlı bir şekilde devam edecek. 2021’den 2022’ye girdiğimizde moralleri bozacak kararlar aldık. Elektrik, doğal gaz fiyatları yükselmeye başladı. Her şeyin arttığı bir döneme girdik. Piyasada enflasyon daha da yükselecek algısını bunlar pekiştirdi ancak bunlar yapılmak zorundaydı. 31 Aralık’tan 2023’e girdiğimizde doğal gaz, elektrik fiyatlarının düşmesi ile farklı bir hava oluştu. Enflasyon ayın 3’ünde açıklandığında ciddi düşüşü milletimiz de hissetmeye başladı. Asgari ücretin artması, EYT ile ilgili kararlara rağmen enflasyonun düşük seviyelere geleceğini görüyoruz. 

Faizi yükseltsek enflasyonu baskılardık ama işsizlik patlardı. Şuan piyasa çalışıyor, istihdam daha da artacak. Bu model Türkiye'nin gerçekleriyle örtüşmüş bir model, bundan dolayı da sonuçlarını hızlı alıyoruz. 

Dünyada 190 ülkede merkez bankası var 165 ülke faiz enstrümanını kullanıyor. Dünyada G20 ülkeleri başta olmak üzere medyaların tamamına sordum. Dünyada manşet enflasyonun altında faiz uygulayan ülke sayısı kaçtır diye. Hep söyledikleri 2 veya 3’tür.  132 ile 135 ülke arasında değişiyor bu manşet enflasyonun altında faiz var. 

Sayın Cumhurbaşkanımız Allah’ın izniyle iktidarına devam edecek. Sayın Cumhurbaşkanımız olduğu sürece Türkiye ekonomi modeli bu performansını sürdürmeye devam eder. Seçimden sonra da yolun devam eder. Faiz artırımı olmayacağı gibi bütçe disiplininden taviz verilmez. 

Ekonomi ışıktır dedik canlılıktır dedik. Sen çık rakamlardan konuş dediler, şimdi o rakamları ilan ediyoruz. Hadi buyurun rakamlar... Gel bir değerlendirme yap diyoruz, rakamları görünce değerlendirme yapmıyorlar. Söyledikleri şey şu; 500 Milyar liraya çıkmış... 500 milyar liraya çıkmış da geçen yılın bütçesi ek bütçede yapılmış ek bütçeye rağmen faiz giderleri oransal olarak düşmüş.'' dedi.

AK Parti Grup Toplantısı öncesi açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, ''Bizim gruptaki arkadaşlarımız, milletvekillerimiz konuyu tartışıyorlar, inceliyorlar. Onlar değerlendirip komisyona gönderecekler. Mart ayına kadar neticeleneceğini düşünüyorum. Bundan sonraki süreç TBMM'DE işleyecek.'' demişti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.