Öne Çıkanlar Öğretmenlik Alanları Şaban Ayı Sureleri Ramazan Pidesi Malzemeleri Yardımcı Personel MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü

EYT Meclis'e Geliyor!

EYT düzenlemesinin pazartesi günü Meclis Başkanlığı'na sunulacağını açıklayan AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, ''Bu konuda pazartesi günü saat 11.00'de bir basın açıklamasıyla da EYT düzenlemesinin neleri ihtiva ettiğini, nasıl bir kapsam içerisinde olduğunu kamuoyuna duyuracağız.'' dedi.

EYT Teklifi Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşüldükten sonra Genel Kurul'da ele alınacak.

EYT konusunu çözüme kavuşturacak kanun teklifi, AK Parti TBMM Grubu'nda milletvekillerinin imzasına sunulmuştu.

27 Ocak 2023 tarihinde TBMM AK Parti Grup Salonu'nda gazetecilere konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, EYT ile ilgili ''Pazartesi günü Akbaşoğlu paylaşacak. 3+2 madde olacak. Konuyla ile ilgili açıklamasını izlesinler, yaş sınırı olmayacak. İleri geri bir şey yok. Kanun metni bitti, Şubat ayında gerçekleşecek. Pazartesi-Salı günü verebiliriz.'' dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç, "EYT düzenlemesini içeren kanun teklifini milletvekillerimizin ekseriyeti imzaladı. Teklifi kısa süre içinde TBMM'ye sunacağız ve birkaç gün içinde komisyonda görüşülecek." demişti.

26 Ocak 2023 tarihinde A Haber Ankara Temsilcisi Murat Akgün'ün sorularını yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT'deki son duruma ilişkin ''EYT'de ilk maaşların Mart'ın 1'inde ödenmesini bekliyoruz. Buna hazırlıklarımızı yaptık. EYT tarihinde bir esneme olmaz ama erken olabilir. Süreç Meclis'in iradesindedir. EYT için 9 Eylül 1999 tarihinde bir esneme olmaz. Kamudaki EYT'liler emekli olmayacaktır. EYT'li maaşında az zam iddiası doğru değildir.'' demişti.

9 Ocak 2023 tarihli Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Kabine Toplantısı'nın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ''"Emeklilikte yaşa takılanlar olarak bilinen, milyonlarca vatandaşımızın uzun yıllardır dile getirilen sorunlarını herhangi bir sınırlamaya gitmeksizin çözüme kavuşturacak çalışmayı yakında Meclisimizin takdirine sunuyoruz.'' demişti.

Bengü Türk TV canlı yayınına katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, ''EYT' lilerin Martın 1'inde ilk maaşlarını alabilecekleri bir düzenleme Meclis'ten çıkacak diye düşünüyorum. EYT dediğimiz şey, 8 Eylül'de geçerli olan yasanın değiştirilerek yaş şartı konulması. Dolayısıyla bu tarihte çalışan olması lazım ki o yaşa takılsın.

Staj yapanlar, iş yerinde çalışma ilişkisi kurmuyorlar, iş akdi gerçekleşmiyor. Dolayısıyla işveren onlar için prim ödemiyor. Yani onlar için geçerli olan bir durum değil. Onlar bir eğitim için gidiyorlar oraya. O eğitim sürecinde başlarına bir şey gelmesin diye devlet onlara sağlık sigortası yatırıyor, koruyucu sigorta düzenlemesi yapıyor. Onunla iş akdini birbirine karıştırmamak lazım. Orada öyle bir karışıklık var. Borçlanma vesaire bunlar söz konusu değil. İşvereniniz kim olacak, kimin adına borçlarınızı yatıracaksınız? Yani iş akdinin gerektirdiği şartların ve standartların hiçbirisi onlarda söz konusu değil.'' demişti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT konusunda stajyer ve çırakların emeklilik durumu için "prim gün sayısı", "yıl sayısı" ve "yaş" şartlarının bulunduğunu belirtmişti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.