Öne Çıkanlar Milli Eğitim Bakanlığı evde eğitim sağlık istasyonu emeklilikte yaşa takılanlar BİM 23 Nisan 2024 Aktüel Ürünler

Kılıçdaroğlu'ndan EYT Açıklaması

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Sosyal Güvenlik Kurumu Yasası parlamentoya geldiğinde ben milletvekili değildim. Daha sonra AK Parti parlamentoya getirdi ve şartları biraz daha ağırlaştırdı. Biz ısrarla mücadele ettik. Fakat sendikaların çok fazla sesi çıkmadı. Biz o günaha ortak olmamak için Sosyal Güvenlik Yasası görüşülürken CHP olarak salonu terk ettik. Hiç kimse de CHP salonu terk etti, bir haksızlık var demedi, tam tersine niye Meclis’ten kaçıyorsunuz dedi. Oysa biz yapılan haksızlığa ortak olmak istemedik. O düzenlenen yasa, birincisi prim ödeme gün sayınızı arttırdı, ikincisi her bir emeklinin aylığı 1000’er lira daha düşük oldu. Kimsenin de haberi olmadı. Bunu da bu topluma reform diye sattılar. Yeni sigortalı olanlar veya yasa çıktıktan sonra ilk kez sigortalı olanları ayrı tutuyorum ama sizler gibi yaşınız dolduğu halde emekli olamayanlar için özel düzenleme yapılabilir. Bu beşli çeteye ödedikleri faizleri bile Türk lirasına çevirseniz sizin değil, sizden sonraki üç kuşağın masrafını karşılayabilirsiniz.” dedi.

Bugün gelinen noktada emeklilikte yaşa takılanların arttığına, işi olup daha fazla prim ödeyenlerin emeklilik aylıklarının düştüğüne dikkati çeken CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bu düzenlemede yanlışlık olduğunu dile getirdi. Kılıçdaroğlu, daha fazla prim ödeyenlerin daha düşük aylık aldığı sistemden vazgeçilmesi gerektiğinin altını çizerek herkesin ödediği prim kadar emekli aylığının artması gereğine işaret etti.

Emeklilikte yaşa takılanların bütçeye yüküne de bakılması gerektiğini belirten CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, EYT’lilere özel bir düzenlemenin yapılabileceğini, bu özel düzenleme yapılırken kamuya maliyetinin hesaplanması ve bunun kaynağının bulunması gerektiğini ifade etti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Ben maliyeciyim, kaynağın nereden, nasıl bulunacağını üç aşağı beş yukarı biliriz biz. Bizim bütün hayatımız zaten bu işlerle geçti. Maliyet kaldırabilecek türden. Bu 5’li çeteye dolar bazında ödedikleri faizleri bile Türk lirasına çevirseniz sizin değil, sizden sonraki 2-3 kuşağın dahi masraflarını karşılayabilirsiniz. Bütün mesele bir siyasi tercihtir ve bu siyasi tercihin kimler için kullanılacağıdır. Benim gördüğüm kadarıyla iktidar EYT’lilerden yana bir siyasi tercihte bulunmak istemiyor. Yani ‘biz bir yasa çıkardık siz de buna uyacaksınız kardeşim’ diyor.” dedi.

Uluslararası Çalışma Örgütünün 102 sayılı sözleşmesini Türkiye’nin 1974’te kabul ettiğini anımsatan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bununla Türkiye’nin 9 sigorta dalını yasalaştırmayı taahhüt ettiğine, 8’inin uygulanmaya başlanmasına rağmen Aile Destekleri Sigortası’na geçilemediğine dikkati çekti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kendi politik iktidarını sürdürmek için yardımlar yapanların bu sigortayı uygulamadığını kaydederek “Eğer yardımı sosyal devletin gereği olarak Aile Destekleri Sigortasıyla yaparsa, vatandaş bunu bir hak olarak kabul eder. Yardım yetersiz olduğu zaman da ‘ben bundan daha fazlasını hak ediyorum’ der. Dolayısıyla dokuzuncu sigorta dalının uygulanmamasının temel gerekçesi siyaset kurumunun yaptığı yardımı lütuf olarak göstermesi, hak olarak kabul etmemesi.” diye konuştu.

İktidar olduklarında Aile Destekleri Sigortası’nı çıkaracaklarını vurgulayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, her ailenin durumuna göre banka hesaplarına para yatırılacağını, bu konuda Türkiye’de çalışmalar yapacak kurumların olduğunu belirtti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.