Öne Çıkanlar Kamu Birliği Konfederasyonu Kurum Takip Sistemi Veri Girişi yüz tanıma sistemi Haziran Dönemi İsteğe Bağlı Sözleşmeli

Meclis'te AK PARTİ ile CHP Arasında EYT Atışması

KamuMeb.net - Tartışma AK PARTİ Bolu Milletvekili Fehmi Küpçü, "... Bir ülke düşünün - milletimiz ana muhalefet anlayışının ulaştığı paradoksun 'nirvana'sını görsün diye söylüyorum- 1999'da şimdilerde EYT olarak bilinen bir düzenleme yapılıyor - yanlıştır veya doğrudur diye bir hüküm serdetmiyorum - siz o zaman SSK Genel Müdürüsünüz - hastane kapısı önünde insanların beklediği, apandisimizi kestirmek için 250 lira bıçak parası ödediğimiz, ilaç bulamadığımız zamanlar hani - yıllar sonra bu düzenlemeyi yapan dönemin Bakanını grup toplantınıza çağırıp, alkışlatıp, sanki bugün bu iktidarın işiymiş gibi açıklama yapıp EYT'lilerin hayalleri üzerinden siyaset yapanların yüzlerinin yere hiç düşmediği bir ülke." Dedi.

CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, "'Yüzlerin düşmediği' dendiğinde orada sayın hatibe şunu sorarlar: EYT'lilere '45, 46, 47 yaşında emekli olup çift maaşa koşmak istiyorlar.' deyip de kendisi 46 yaşında olup hem o dönem Başbakan hem emekli maaşı alan Genel Başkanınızı sorarlar. Dönerler şimdi size, saraya yerleştirdiğiniz her bürokrata 3 maaş, eşlerine 2 maaş verip 5 maaşla siz onları geçindirirken sarayda, EYT'lilere 'Çalışamayacak kadar yaşlısın, emekli olamayacak kadar gençsin.' durumunun karşısında çift maaş yakıştırması yapanları vatandaşın vicdanına havale ederler. Ayrıca, SSK Genel Müdürlüğü dönemiyle ilgili Sayın Genel Başkana yapılan haksız saldırıya şu akıl yürütmeyle cevap vermek lazım: Bugün SGK'yi iyi yönetiyorsanız, bırakın o zaman SGK Başkanı gelsin devletin başkanı olsun o dönemdeki bütün hesabı SSK Genel Müdürüne söyleyecekseniz. Yok, siz de biliyorsunuz ki meslek icabı SGK yüzde 50 açık vermektedir. Genel Başkanın döneminin 110 kat fazla açığını sizin yüzünüz hiç düşmeden savunup burada geçen senenin bütçesine oy verip de Cumhuriyet Halk Partisine yüz düşme eleştirisi yapmak ancak yüzü yere düşürmeden oradan gözümüzün içine bakmakla Adalet ve Kalkınma Partisinin siyaset anlayışına yakışır." Dedi.

AK PARTİ Grup Başkan Vekili Cahit Özkan, Kılıçdaroğlu'nun "Emeklilik için 60 yaş şart" şeklinde açıklamaları olduğunu savunarak, "Kaç yılında diyor bunu? 1998'li yıllarda ve arkasından yine bir acı itiraf olarak 'Emeklilik yaşı 65 olsa dahi bu ülke kurtulmaz.' diyor, beş yıl geçiyor '80 de kurtarmaz.' diyor. Yani geçmişte var olan ve yaşadığımız tecrübeler çerçevesinde de tekrar hâle yola sokulan... Yaşadığımız tecrübeler çerçevesinde, yine bugün Meclis'te bulunan diğer siyasi partilerin de içerisinde bulunduğu hükûmetler döneminde ki biz de bunlara sahip çıkıyor, saygı duyuyoruz; doğru bir düzenlemedir ve diyoruz ki 'Bu bir aklın, bu bir siyasi tecrübenin ürünü olarak ortaya çıkmıştır.' Bu EYT'liler üzerinden tartışmalar yapmak ve gelecek kuşaklarımızı da yeni risklerle karşı karşıya bırakmak yerine bu çalışmaları milletimizin menfaatine sürdürecek şekilde yol almamız gerektiğini düşünüyorum." dedi.

AK PARTİ Grup Başkan Vekili Cahit Özkan'ın açıklamalarına CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, "Sayın Genel Başkanın kullandığı ifadesi ile EYT sorunu bambaşka iki mesele. 60 yaşta emeklilik mesleğe, göreve ya da sigortalığa başladığı gündeki mevzuat icabı emekliliğini 60 yaşında hak edeceğini bilenler için başka bir mesele ama mesleğe girerken, memuriyete alınırken, sigortalı olurken 48 yaşında, 46 yaşında emekli olacağını sanıp bunun ileri tarihlere gelmesi ve o sırada 'Hem çalışamayacak kadar yaşlı hem de emekli olamayacak kadar genç.' deyip aradaki altı, yedi, sekiz yıllık dönemler ve buradaki yaşanılan mağduriyettir sorun. Genel Başkanımızın emeklilikte yaşa takılanlara yönelik ifadesi değil, aktüeryal denge açısından da o anki durumda 60 yaştaki emeklilik oranı ama kimse sigortalı olduğu gündeki mevzuatın oyun başlayınca kural değiştirip milyonların ayağından sosyal güvence ve emeklilik halısının çekilmesini kabul edemez, böyle bir beyanımız yoktur." Şeklinde yanıt verdi.
AK PARTİ Grup Başkan Vekili Cahit Özkan, "Emeklilikle ilgili yaş düzenlemesi yapıldığı tarihte normal şartlarda eğer emekliler 60 veya 65 yaşını bekleyecek olmuş olsaydı, bu tarihte ne zamandır SGK'li olduğuna bakılmaksızın beklemesi gerekirdi ancak şu anda Türkiye'de fiilî emeklilik yaşı yani kademeli olarak girdiği tarihe göre tespit edildiğinden fiilî emeklilik yaşı da zaten bu sebeple tam da Grup Başkan Vekilinin ifade ettiği sebeple 53'tür." ifadelerini kullandı.

KamuMeb.net - özel haber

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.