Öne Çıkanlar Milli Eğitim Bakanlığı evde eğitim sağlık istasyonu emeklilikte yaşa takılanlar öğretmen

Memur ve Emekliler Ek Zam Bekliyor!

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkan Vekili Talip Geylan, ''Memur ve emeklilere uzun zamandan beri enflasyona endeksli maaş artışı yapılmakta, ülkemizdeki ekonomik gelişmeler, zorunlu harcama kalemlerindeki artışlar; gıda, kira, giyim, akaryakıt fiyatları gibi unsurlar maaş zammı temelinde göz ardı edilmektedir. Buna bağlı olarak memurlarımız, ülkedeki ekonomik büyümeden pay alamadığı gibi alım güçleri de sürekli azalmakta, maaşları reel olarak erimektedir. Bu yıl Ocak ayında bir istisna ile kamu görevlilerinin maaşlarına, belirlenen %8 artış ve enflasyon farkına ek olarak refah payı verilmiş ve uzun zaman sonra ilk defa hedeflenen enflasyonun üzerinde bir artış yapılmış, memur ve emeklilerimizin bir nebze rahat nefes alması sağlanmıştı.   

Aradan geçen beş aylık sürede özellikle kira, gıda, yemek, yol gibi harcama kalemlerinde fahiş fiyat artışları ile karşı karşıya bulunan kamu çalışanlarının alım gücü resmi enflasyona göre Ocak ayından beri %7,2 erimiş bulunmaktadır. En düşük dereceli memur maaşı asgari ücret düzeyine kadar gerilemiş, ortalama memur maaşı ise bir ailenin yoksulluk sınırının üçte birine düşmüştür. 

Kamu hizmetlerini yürüten ve devletimizin temsilcisi konumundaki memurlarımızın ortalama maaşı sosyal yardımlar da dâhil edildiğinde 13 bin 500 TL dolayında kalmışken, ortalama bir kamu işçisi giydirilmiş olarak 17 bin TL ücret almaktadır. Bu ücretin üzerine yakın bir zamanda yapılacak toplu sözleşmeye bağlı olarak yeni artışlar da eklenecek, Sayın Cumhurbaşkanının ifadesine göre asgari ücret de Temmuz ayında revize edilecektir. Hal böyle olunca memurlarımıza bir iyileştirme yapılmadığı takdirde, maaşlar asgari ücret seviyesine kadar gerileyecek, bir kamu işçisi ortalama memur maaşının iki katı ücret alacaktır.  

Yaşanan bütün gelişmeler ve ekonomik gerçekler, memur maaşlarına seyyanen bir iyileştirme yapılmasının zaruri olduğunu ortaya koymaktadır. Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan İstanbul mitingi konuşmasında, Salı günü ücretlerle ilgili açıklama yapacağını ifade etmiştir. Kamu çalışanları ve emeklileri olarak beklentimiz, Temmuz zammından müstakil şekilde, gelir kaybımızı telafi edecek bir seyyanen artış müjdesidir.

Toplu sözleşme gereği, 2023’ün ikinci altı ayı için Temmuz’da yapılacak %6 zam ve enflasyon farkıyla birlikte, Ocak ayında olduğu gibi tatmin edici bir refah payı düzenlemesi ve bunun yanı sıra seyyanen zam yapılması elzemdir. 

Cumhuriyetimizin ikinci asrının Türk yüzyılı olması, toplumumuzun bütün kesimlerinin emeği ve mücadelesiyle mümkündür. Böylesine yüksek hedeflere ilerlerken Devletimizi bu ideale taşıyacak olan kesim de hiç kuşkusuz ki memurlarımız olacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımız, memur ve emeklilerimizin yaşadığı bu mağduriyeti göz ardı etmemeli, Türk yüzyılını inşa edecek en önemli kesim olan memurlarımızın alım gücünü yükselterek büyük ülke Türkiye hedefinde emin adımlarla ilerleyen bir kamu kesimi oluşturmalıdır.'' dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.