Öne Çıkanlar 25. Cüz Arapça Okunuşu Ahilik ve Fetüvvet Dersi emekli maaşları Astromat Araştırma Projeleri Yarışması Tercih Danışmanlığı Kılavuzu

Seçimin Mührü EYT’de

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, "Emeklilikte yaşa takılanlar yüzde bin 500 haklıdır. Mesele sadece dünyada örneği olmayan biçimde yasa geriye doğru uygulanarak bir grup mağdur edilmesi değildir. Böyle bir mağduriyet ortaya çıktıysa, bütün topluma verilmiş bir mesajdır ve bütün toplumun derdidir." dedi.

4447 sayılı yasanın 21’nci yılında meydanda olan Gebze EYT, hükümete “Seçimin mührü EYT’de. Seçim öncesi vaatlerle bahar, seçim sonrası sonbahar yaşamak istemiyoruz.” diye seslendi.

Gebze – Kocaeli EYT Başkanı Nuh Erdoğan Erdoğan, dernek yönetimi ve üyelerinin ev sahipliğindeki basın açıklaması dernek yöneticisi Mücahit Yıldız tarafından okundu. 

Açıklamada “Çalışma hayatı yaşantımızın en önemli alanlarının başında gelir. İnsanların hem gündelik ihtiyaç ve gelirlerinin karşılanması, hem de geleceğe yönelik beklenti ve planlamalarında önemli bir yer tutar.Biz Emeklilikte Yaşa Takılanlar, 8 Eylül 1999 tarihinden önce bir sosyal güvenlik çatısı altında çalışma hayatına atıldığımız için, beklenti ve planlarımızı doğal olarak o zamanki koşullar ve yasalar içinde gerçekleşmesini bekledik. 

Ama 4447 sayılı yasa çıkartılıp bir de geriye doğru işletilerek, mevcut şartlara bir de yaş şartı eklendiğinde, hayatımızın en büyük şoku ile karşılaştık. Hükümetler elbette bulundukları partiler itibariyle, devleti koruyucu yasalar çıkartabilirler. Böyle bir duruma, kesinlikle diyeceğimiz bir cümle veya tavır olamaz. Biz emeklilikte yaşa takılan kesimin karşı çıktığı nokta; bu yasanın geriye doğru aleyhte işlemesidir. Böyle yapılarak mağduriyetimize yeni bir halka eklenmiştir. 

2008’de çıkartılan 5520 sayılı yasayla da 2008 yılı öncesi yüzde 78 olan aylık bağlama oranları, yeni bir düzenlemeyle yüzde 28’lere düşürüldü. İnsanların alım gücünün düştüğü gerçeği ile birlikte emekli olduktan sonra gelirlerinin de düşürülmesi, insanların madden ve manen dibe vurmalarına neden olmuştur. 

Bunlarla birlikte gerek staj sigortalılığının hizmet başlangıcı olarak sayılmaması, çalışmayan ve geliri düşük kişilerden Genel Sağlık Sigortası adı altında bir kesinti yapılması ve son günlerde çalışanların ileriye dönük bir birikimi olarak gördükleri, kıdem tazminatlarının bir fona devredilerek değerlendirilip sigorta sahibine öyle verilmesi düşüncesi, bu ülke çalışanlarının birikimlerini tam olarak alamama durumu ile birlikte, psikolojik olarak çıkmazlara sokmaktadır. 

Sonuç olarak Hükümetimizden beklentimiz yukarıda saydığımız mağduriyet ve kayıplarımızı göz önünde tutarak, haklarımızı bizlere iade etmeleridir. Hükümetlerin bu gibi girişimlerinde vatandaşlarının yanında olduklarını göstermesi, ayrılmaz bir bütün ve beraberlik göstergesi olarak algılanır. 

Hükümetimizin bu anlayış ve düşüncede olduklarını bizlere hissettirmelerini ve çözüm odaklı olmalarını bekliyoruz. Biz emekliler olarak artık siyasilerden vaat değil çözüm bekliyoruz. Biz EYT’liler artık seçim öncesi meydanlarda vaatleri ile dinleyenlere baharı yaşatırken seçimlerden sonra sonbaharı yaşamak istemiyoruz. Hakkımızı istiyoruz.” denildi.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (EYTSYDD) Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Boran Özüpak ile video konferans gerçekleştiren Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, "EYT mağduriyetinin gerçek olduğunu itiraf etmek zorundayız" dedi.

Emeklilikte yaşa takılanların mağduriyetinin 21. yılı nedeniyle açıklama yapan Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Bu işin siyasi partisi yoktur. Bu iş insan onurunu koruma işidir. Bir kişiyi emekli oluncaya kadar açlığa ve yoksulluğa mahkum edemezsiniz" dedi.

Emeklilikte yaşa takılanların mağduriyetlerinin 21. yılı nedeniyle vatandaşlara mesaj gönderen İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, "Buradan bir kez daha ilan ediyorum ki EYT'lilerin sesi olmaya devam edeceğiz. Bu iktidar bu sorunu çözdü çözdü, çözmedi milyonlarca vatandaşımız müsterih olsun. Az kaldı, biz geliyoruz ve biz çözeceğiz. EYT'liler erken emeklilik istemiyor, haklarının iadesini istiyor. Biz bu gerçeği biliyoruz. Buradan bir kez daha ilan ediyorum ki, EYT'lilerin sesi olmaya devam edeceğiz. Bu iktidar bu sorunu çözdü çözdü, çözmedi milyonlarca vatandaşımız müsterih olsun. Az kaldı, biz geliyoruz ve biz çözeceğiz" dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.