Öne Çıkanlar Milli Eğitim Bakanlığı Daimi Engelli İşçi akademik yükseltme ve atama ölçütleri Harika Ötesi iki Ayrı Lezzet Doçentlik Belgeleri

Wilson Hastaları İlaç Sıkıntısı Yaşıyor

Wilson tanısı konulması için Seruloplazmin, Total serum bakır düzeyi, Serum serbest bakır düzeyi (seruloplazmine bağlı olmayan), 24-saatlik idrar bakır düzeyi, Karaciğerdeki bakır düzeyi, Kapsamlı Metabolik Panel (KMP), Tam Kan Sayımı, Karaciğer Paneli testleri yapılmaktadır.

Türkiye’de Wilson hastalığının tedavisinde Univar firması tarafından Trientine ve Syprine isimli iki ilaç kullanılmakta. Fakat Wilson hastaları bu ilaçları temin etmekte zorluk yaşıyor. Oldukça pahalı olan bu ilaçlar temin edilirken ilk önce kişi cebinden ilaç ücretini ödüyor ardından SGK ödenen ilaç ücretini kişiye geri ödüyor. Maddi durumu iyi olan kişiler eminiz ki bu ilaçları çok rahat bir şekilde temin edebiliyordur fakat maddi durumu kısıtlı kişiler için durum tam tersi.

Kronik bir hastalığa sahip olan Wilson hastaları, hayati önem taşıyan bu ilaçları alabilmek için belirli prosedürlerle uğraşmak zorunda kalıyor. Halbuki SGK söz konusu ilaçların ödemesi konusunda bir düzenleme yaparsa bu mağduriyet ortadan kalkacaktır.

Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ’in 11 Ocak 2020 Tarihli ve 31005 Sayılı Resmi Gazete'de yayınlanmasından sonra Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, yaptığı açıklamada biri lösemi, 4'ü epilepsi olmak üzere 9 ilacın daha geri ödeme listesine alındığını, daha önce yurt dışından getirilen 20 ilacın eş değerleri ülkemizde ruhsat aldığı için artık eczaneler aracılığıyla satışa sunulduğunu belirtti. Biyokimya işlem kodları sayesinde hastalıkların tanı ve tedavi takibinin daha doğru bir biçimde gerçekleştirileceğini, her bir testin ulusal kimliğinin olacağını, böylece hasta hakkında ayrıntılı ve sağlıklı verilere ulaşılabileceğini ifade etti. 

Geri ödeme listesine alınan ilaçlar; 1 lösemi, 4 epilepsi, 1 kalp, 1 kemoterapi, 1 Wilson hastalığı, 1 kas gevşetici ilacıdır.

Son yapılan düzenlemeyle 6 bin 511'i yurt içi imal, 1960'ı ithal olup Türkiye'de ruhsatlı, 373'ü ise direkt yurt dışından getirilen olmak üzere geri ödeme listesine alınan ilaç sayısı 8 bin 844'e ulaştı.

Konuya ilişkin Trientine yerine aynı etken maddeye sahip Wilentin veya Novils adlı ilaç verileceği, bazı eczanelerin hastalardan vekaletname alıp ilacı temin ettiği ama SGK'dan paralarını almadıkları için şimdi ilacı veremedikleri yönünde bilgiler edindik.

Daha önce Türkiye Yurtdışı Eczacılar Birliği'nde raporla rahat bir şekilde bu ilaçların alındığı bilinmektedir. Şimdi ise normal reçete ile eczanelerin bu ilaçları vereceği konuşuluyor.

Henüz sistem daha tam oturmadığı için kimse doğru bir bilgi vermediği için Wilson Hastaları sorunun bir an önce çözülmesini talep ediyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
wilson hastası 3 yıl önce

wilentin adı verilen yeni ilacı nasıl temin edilebildiği hakkında bilgiye erişemiyorum eczaneler bilmiyor teb e yönlendiriyor teb 03124098181 ithal ilaç birimine, orası sağlık bakanlığının telefonunu verdi 03122183000 sağlık bakanlığı 0312 218 3644 ü verdi telefonu şimdilik açan yok