Öne Çıkanlar Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun A101 26 Ocak 2024 Aktüel Ürünler Nitelikli Personel 2024 Yılı Nisan Ayı Yay Burcu Aşk Yorumu uzaktan eğitim

İtfaiye Personeline İlişkin Kanun Teklifi (10 Ağustos 2021)

Teklif ile, itfaiye personelinin ayrı bir meslek grubu olarak tanımlanması ve özlük haklarının iyileştirilmesi öngörülmektedir.

İtfaiyecilik, her gün gelişen teknoloji ve bilim sayesinde teknik bilgilerle donatılması gereken, ulusal ve uluslararası düzeyde itfaiye teşkilatları arasındaki bilgi paylaşımının, itfaiyenin kurum içinde her kademesinde sağlanmasını gerektiren ve kurum çalışanlarının zamanın itfaiyecilik mesleğinin yeniliklerini öğrenerek, güncel gelişmeleri takip etmesiyle birlikte, geçmişte yaşanan olay ve tecrübelerden de yararlanmak suretiyle öğrenmeyi gerektiren üst düzey uzmanlık alanı/mesleğidir.

İtfaiye teşkilatları yangın, toprak kayması, sel, deprem, trafik kazaları, boğulmalar ve toplumu etkileyen pek çok acil durumda kendi canlarını tehlikeye atarak müdahale etmektedirler. Bu müdahalelerde en büyük faktör şüphesiz insan gücüdür. Yirmi dört saat nöbet, kırk sekiz saat dinlenme çalışma yapısıyla yoğun bir şekilde çalışan itfaiye personelinin sahip olduğu malzeme sayısı, kalitesi gibi teknik şartlar ile maddi durum, yemek kalitesi, idari destek gibi sosyal şartların iyi veya kötü oluşu müdahale kalitesini olumlu veya olumsuz yönde etkilemektedir.

Mesleklerinin risklerine ve yoğun emeklerine karşın itfaiye ve afet acil müdahale personelinin mesleki statüleri, tazminatları, yıpranma payları ve görevi esnasında yaralanan, engelli kalan veya yaşamını yitiren personelin haklarında ciddi sorunlar bulunmaktadır. Bu kanun ile toplumsal yaşam için büyük bir öneme sahip olan itfaiyecilerin mesleki tanımları ve özlük haklarına ilişkin sorunların giderilmesi amaçlanmaktadır.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Bu madde ile itfaiyeci unvanlı memur kadrolarının Devlet Memurları Kanunu'na tabi olarak genel idare hizmetleri sınıfına dahil edilerek özlük haklarının ayrı bir meslek grubunda düzenlenmesi amaçlanmaktadır.

MADDE 2- Bu madde ile itfaiyeci ve afet acil müdahale sınıfında yer alan personelin yıpranma payının düzenlenmesi amaçlanmaktadır.

MADDE 3- Yürürlük maddesidir.

MADDE 4- Yürürlük maddesidir.

BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 14/7/1965 tarihli ve 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 36'ncı maddesinin birinci fıkrasına (XII) numaralı bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki bent eklenmiştir.

''XIII- İTFAİYE HİZMETLERİ SINIFI''

Bu sınıf, İtfaiye Teşkilatı kadrolarında istihdam edilen yangın, su baskını, kazalar ve her türlü afetlerde müdahale, arama ve kurtarma, ilk yardım, tahliye ve önleyici tedbir almayı sağlama, yangın, kaza ve afet konularında eğitim verilmesine ilişkin faaliyetlerin yürütülmesinde görev alan İtfaiye Eri, İtfaiye Şoförü, İtfaiye Başşoförü, Merdiven Operatörü, Telsiz Operatörü, İtfaiye Dalgıcı, Teknisyen, Sağlık Memuru, İtfaiye Onbaşı, İtfaiye Çavuş, İtfaiye Başçavuş, Doktor, Mühendis, İtfaiye Zabıta Amiri, İtfaiye Grup Amiri, İtfaiye Müdür Yardımcısı, İtfaiye Müdürü, İtfaiye Şube Müdürü, İtfaiye Daire Başkanı sıfatını kazanmış itfaiye teşkilatı mensubu personeli kapsar.

MADDE 2- 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 40'ıncı maddesinin ikinci fıkrasında yer alan tablonun (15) numaralı sıralı aşağıki şekilde değiştirilmiştir.

''15) İtfaiye Teşkilatı Personeli, İtfaiye ve Yangın Söndürme ve Acil Müdahale İşlerinde Çalışanlar 90''

Kanun Teklifine https://www2.tbmm.gov.tr/d27/2/2-3769.pdf linkinden ulaşabilirsiniz.

Anahtar Kelimeler:
İtfaiye Personeli
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.