Öne Çıkanlar A101 4 Nisan 2024 Aktüel Ürünler Çocuk Gelişim ve Eğitim Öğretmenliği Mülakatın Kaldırılması öğretmen Adalet Bakanlığı

Özel Güvenlik ve Koruma Bölümü Ön Lisans Mezunu Kişilerin İstihdamına İlişkin Soru Önergesi (30 Haziran 2021)

Özel Güvenlik ve Koruma Bölümü, kamu kurum ve kuruluşlarında ya da özel sektördeki farklı işletmelerde görev alacak elemanlar yetiştiren 2 yıllık bir ön lisans programıdır.

Bu bölümün amacı gerek devlete ait kurumlarda gerekse özel sektörde güvenlik görevlisi olmak isteyen kişilerin gerekli donanıma sahip olmasını sağlamaktır.

Ancak güvenlik ve koruma ön lisans mezunları yıllardır KPSS merkezi atamadan kontenjan açılmaması nedeniyle büyük mağduriyetler yaşamaktadırlar.

Ülkemizde yaklaşık 55 üniversitede faaliyet sürdüren güvenlik ve koruma ön lisans bölümü mezunları maalesef ülkemizde gereken değeri görememektedirler. Her yıl binlerce mezun verilen bu bölümden KPSS merkezi atamada yılda sadece 5-10 gibi çok cüzi kadrolar açılmaktadır. Buna karşın ülkemizde tüm kamu kuruluşlarında, bakanlıklarda ve bağlı birimlerinde on binlerce güvenlik görevlisi çalışmaktadır. Kamu kurumlarında istihdam edilen bu güvenlik personeli, 4D kamu işçisi ve 4B sözleşmeli memur statüsündedirler. Oysaki üniversitede 2 yıl boyunca mesleğin tüm teknik bilgilerini öğrenmiş, mesleğin teorik ve uygulamalı olarak icrasını yapan, eğitimli donanımlı ve diplomalı personelin kamuda istihdamı kamu hizmeti açısından daha verimli bir netice elde edilmesini sağlayacaktır.

Güvenlik ve koruma personeli istihdam şekli KPSS merkezi atama yerine mülakat sistemiyle olduğundan dolayı yıllarca atanamamaktalar. Çünkü açılan kadro sayısı ne yazık ki son derece yetersizdir.

Bunun yanı sıra kamuda mülakatla alımlarda 30 veya 35 yaş şartı nedeniyle yüzlerce bölüm mezunu kişiler hakları olan kadrolara başvuru yapamamaları, içlerinde mühendis, sağlıkçı, adalet mezunu ve daha nice bölüm mezunlarının son çare olarak bu meslekte çalışmak istemeleri, güvenlik ve koruma bölümü mezunlarının iş bulma şansını neredeyse bitirmiştir.

Bu sene Ocak ve Mart aylarında Gelir İdaresi Başkanlığı 337, Adalet Bakanlığı 625, Tarım ve Orman Bakanlığı 40, Adalet Bakanlığı 40, Adli Tıp Kurumu 30 ve Göç İdaresi Başkanlığı 1215 4B sözleşmeli güvenlik ve koruma memuru alım ilanı yayınlamıştır. Ancak yaş engelinden dolayı yaş şartına takılan bölüm mezunları bu ilanların hiçbirine başvuru yapamamaktadırlar. Mezun oldukları mesleğe mülakatlı sistemde çeşitli şartların konması nedeniyle bölüm mezunları olarak ilanlara başvuru bile yapamazken bu meslekle hiç alakası olmayan kişiler sözleşmeli memur olmuşlardır.

Soru önergesine https://www2.tbmm.gov.tr/d27/7/7-47905s.pdf linkinden ulaşabilirsiniz.

Anahtar Kelimeler:
özel GüvenlikKoruma
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.