Öne Çıkanlar Fatma AFYONCU Milli Eğitim Bakanlığı Maden Çalışanları öğretmen Murat Kurum

2022-2023 Engelsiz Üniversite Ödülleri ve Program Nişanı Başvuruları

YÖK olarak Engelsiz Erişim ve Engelsiz Eğitim temalarıyla yaptığımız çalışmalara devam ediyoruz. Bu bağlamda ilk kez 2018 yılında başlatmış olduğumuz “Engelsiz Üniversite Ödülleri” üniversitelerimiz, akademisyenlerimiz, öğrencilerimiz ve velilerden gelen talepler doğrultusunda yoğun ilgi görmüş ve kapsamı genişletilmiştir.

Ödüllerimiz

I. Engelsiz Üniversite Bayrakları

1) Mekânda Erişilebilirlik (Turuncu Bayrak)

2) Eğitimde Erişilebilirlik (Yeşil Bayrak)

3) Sosyo-Kültürel Faaliyetlerde Erişilebilirlik (Mavi Bayrak) ve II. Engelsiz program Nişanı kategorilerinde verilmektedir.

I. ENGELSİZ ÜNİVERSİTE BAYRAKLARI

Engelsiz Üniversite Bayrakları 3 kategoride verilecektir:

1) Mekânda Erişilebilirlik (Turuncu Bayrak)

Açık, yarı açık ve kapalı alanların engelli bireylere yönelik düzenlenmesine ilişkin kanun, tüzük, imar planları, yönetmelik hükümleri, ulusal ve uluslararası standartlar gözetilerek, fen, sağlık ve çevre şartlarına uygunluk açısından belli bir düzeyde gayret gösteren üniversitelerimize Turuncu Bayrak verilecektir.

2) Eğitimde Erişilebilirlik (Yeşil Bayrak)

Engelli öğrencilerin doğal eğitim haklarının nitelikli olarak gerçekleşmesi için, verilen eğitimlerin çeşitli aşamalarında belli bir düzeyde destekleyici bilgi, belge, ders araç ve gereçlerini sağlayan üniversitelerimizde yapılan çalışmaları desteklemek ve teşvik etmek üzere Yeşil Bayrak verilecektir.

3) Sosyo-Kültürel Faaliyetlerde Erişilebilirlik (Mavi Bayrak)

Engelli öğrencilerimizin sosyal ve kültürel faaliyetlerde erişimleri ve etkin katılımlarına yönelik alınmış olan tedbirleri ve hizmetleri desteklemek ve teşvik etmek üzere bu konuda belli bir düzeyde gayret eden üniversitelerimize Mavi Bayrak verilecektir.

Başvuru

1) Başvuru yapmak isteyen yükseköğretim kurumları; değerlendirilmesini istedikleri “Fakülteleri” veya “Kampüsleri” için;

a. “Engelsiz Kampüs” ve “Engelsiz Fakülte” başlıklarında;

b. “Mekânda”, “Eğitimde” ve “Sosyo-Kültürel Faaliyetlerde” Erişilebilirlik kategorilerine başvurabilirler.

2) Yükseköğretim kurumları, birden fazla fakülte veya kampüs için ayrı ayrı başvuru yapabilir.

3) Bir fakülte veya kampüs için birden fazla kategoride başvuru yapılabilir.

4) Başvuru Formlarının, sorumlu akademisyen veya idari personel tarafından üniversitenin Engelli Birimi Temsilcisi ile birlikte doldurulması gerekmektedir.

Başvuruların Alınması

1) Tüm başvurular yoksis.yok.gov.tr adresinde bulunan Genel İşlemler altında Başvuru Onay Değerlendirme Sistemi (BODSİS) üzerinden Engelli Birimi Temsilcisi aracılığı ile alınacaktır.

2) Başvuru yapan üniversitenin tüm soruları eksiksiz olarak cevaplaması ve başvurduğu her alan için faaliyetlerini ve mekânlarını gösteren en az 10 en çok 30 fotoğrafı (jpeg, jpg ya da png formatı şeklinde) başvuruya eklemesi gerekmektedir.

3) Sistem üzerinden yapılan başvuruların çıktılarının alınarak ilgili makamlarca onaylı örneğinin, üniversite rektörlükleri aracılığıyla Senato Kararı ile birlikte Başkanlığımıza resmi yolla (sadece EBYS üzerinden) gönderilmesi gerekmektedir. Ayrıca fiziki ortamda postalanmasına gerek yoktur.

4) Belirtilen koşullara uygun olmayan başvurular, değerlendirmeye alınmadan, usulden elenecektir.

Değerlendirme

Başvurular; Yükseköğretim Kurulunun belirleyeceği tarafsız ve alanlarında uzman öğretim üyeleri tarafından gerçekleştirilecek panellerde gizli oy açık tasnif ilkesi gözetilerek değerlendirecektir.

Başvuru ile ilgili destekleyici fotoğrafların eksik olduğu ya da sunulan bilgilerin doğru olmadığı tespit edildiği durumlarda başvuru geçersiz sayılacaktır. Başvuru özelinde yerinde inceleme yapılacaktır. 

ÖDÜLLERİN GEÇERLİLİK SÜRELERİ VE YENİLENMESİ

Engelsiz Üniversite Bayrakları ve Engelsiz Program Nişanı geçerlilik süresi üç yıldır ve bu sürenin sonunda üniversitenin başvuracağı yıla ait ölçütlere göre aynı alana tekrar başvurunun gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Fakülte/kampüs/üniversite sağladığı hizmetlerdeki değişikliklere göre farklı renkte bir bayrak alabilmek için üç yıllık geçerlilik süresinin herhangi bir yılında tekrar başvurusunu gerçekleştirebilir. Engelsiz Program Nişanı alan programlar, farklı bir engel grubuna da program erişilebilirliği sağladıkları takdirde tekrar başvuru yapabilirler.

II. ENGELSİZ PROGRAM NİŞANI

Programlarını farklı engelli gruplarına erişilebilir kılan üniversitelerin ilgili programlarına “Engelsiz Program Nişanı” verilecektir.

Başvuru ve Değerlendirme

1) Program bazında başvuru yapılması gerekmektedir. Bir programın başvuru yapabilmesi için o alandaki tüm zorunlu derslerini ilgili engel grubunda erişilebilir kılmış olması gerekmektedir.

2) Başvuru yapacak öğretim elemanının; başvuru çıktılarını ilgili programın anabilim dalı başkanı/bölüm başkanına onaylatması ve rektörlükleri aracılığıyla Başkanlığımıza Resmi yolla (sadece EBYS üzerinden) göndermesi gerekmektedir. Ayrıca fiziki ortamda postalanmasına gerek yoktur.

3) Başvuru formunda; başvuru yapılan programın hangi engel grubundan olanlara yönelik, ne tür faaliyetlerle düzenlemeler yapıldığını içeren detaylı bilgilerin bulunması gerekmektedir.

4) Engel Grupları: Görme engelli, işitme engelli, otizm spektrum bozukluğu, zihin engelli, bedensel engelli ve diğer engelliler (belirtilmelidir) olarak belirlenmiştir.

5) Başvurular; Yükseköğretim Kurulunun engel gruplarına göre belirleyeceği tarafsız ve alanlarında uzman öğretim üyeleri tarafından gerçekleştirilecek panellerde gizli oy açık tasnif ilkesi gözetilerek değerlendirecek ve ilgili engel grubunda Engelsiz Program Nişanı almaya layık görülen programlar duyurulacaktır.

BAŞVURU TAKVİMİ

Duyuru : Aralık 2022

Başvurular : 02 Ocak-17 Şubat 2022

Sonuç Açıklama : Mayıs 2023 

Afiş

Yürütme Kurul Kararı

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.