Öne Çıkanlar A101 4 Nisan 2024 Aktüel Ürünler Tamer Karadağlı Yükseköğretim Kurulu Mülakatın Kaldırılması Çocuk Gelişim ve Eğitim Öğretmenliği

Açıklanan Engelli Kadro Sayısı Oldukça Yetersizdir

ÖSYM tarafından yayınlanan 2021 EKPSS/Kura Tercih Kılavuzuna göre; 2021 Yılı Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı EKPSS tercih başvuruları sonucu 140 İlkokul, 540 Lise, 726 Önlisans ve 734 Lisans olmak üzere toplam 2140 kadroya engelli memur ataması yapılacak. Fakat açıklanan 2140 kontenjan atama bekleyen binlerce engelli memur adayı olduğu düşünülürse oldukça yetersiz. 

Engelliler Konfederasyonu Başkanı Mustafa ÖZSAYGI, geçtiğimiz gün açıklanan 2140 engelli memur ataması kontenjanının yetersiz olduğunu dile getiren bir açıklama yaptı.

Engelliler Konfederasyonu Başkanı Mustafa ÖZSAYGI tarafından yapılan açıklamada "BM Engelli hakları sözleşmesinin 27. Maddesi, Anayasamız ve ilgili yasaların gereği olarak engelli bireyler herkesle aynı hak ve özgürlüklere sahiptir. Engellilerin bu hak ve özgürlüklerden tam ve eşit olarak yararlanılması için alınması gereken tüm önlemler insan hakları yükümlülükleri kapsamındadır. Yönetenler ve işgücü piyasasının oluşumuna karar verenler, Engellilerin diğer kişilerle eşit koşullar altında çalışma hakkına sahip olduğunu kabul edip gereğini yapmak zorundadırlar. Bu hak, engellilerin, açık, bütünleştirici ve erişilebilir bir işgücü piyasası ve çalışma ortamında serbestçe seçtikleri bir işle hayatlarını kazanmaları fırsatını da içermektedir.

Engellilerin bağımsız bir yaşam kurabilmesi için yoksulluk ve işsizlik oranlarının düşürülmesi zorunludur. Bunun en sürdürülebilir ve güvenceli yolu, nitelikli ve insan onuruna yakışır bir istihdamın engelliler için sağlanmasından geçmektedir.

Engellilerin işgücü piyasasına girişte birçok engelle karşı karşıya kaldıkları, eğitim ve mesleki eğitim imkanlarından yeterli düzeyde yararlanamadıkları, işe giriş ve sınavlara hazırlık için yeterli imkanlara sahip olmadıkları, birçok resmi raporla da ifade edilmesine  rağmen, 2018 ve 2020 EKPSS sınavlarına, ortalama yüzbine yakın engelli, iş bulabilmek ümidi ile girmiştir. Onbinlerce engelli 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun tanıdığı istihdam kotası hakkından yararlanabilmek için bu sınavlara ümit bağlamıştır.

Konfederasyonumuz, engelliler ve engelliler adına hak mücadelesi veren diğer oluşumlar, kamuda, yıllık en az 10 bin kadro beklentisi içinde iken 2019 yılında sadece 1.139 kadro alımı yapılmış, 2020 yılında kadro alımı yapılmamış, 2021 yılı için ise sadece 2.140 kişilik bir engelli istihdam alımı duyurusu yapılmıştır. 19 Ocak 2021 tarihine kadar başvuruları devam eden bu alımın engelli işgücünün talepleri için yeterli olmadığı çok açıktır. 657 sayılı yasa gereği kurumlardaki açık kota sayısının resmi bültenlerle 7 bin kişinin üzerinde olduğu açıklanmıştır. Kontenjan açığı kadar alımın bile yapılmamış olması, engelli istihdamında yaşanan sorunlara kalıcı çözüm aranmadığının göstergesidir. En azından yasal kotanın bu yıl içinde doldurulması hedeflenmeli ve ilave alımlar için çalışma yürütülmelidir. 

Engelliler Konfederasyonu olarak, iş arayan tüm engellilere, niteliklerine uygun ve insan onuruna yakışır istihdamın sağlanması gerektiğini bir kere daha ifade ediyoruz. 

Günümüz itibariyle kamu kurumlarında 3809, özel sektörde 17910 olmak üzere toplam 21 719 engelli işçi kadrosu boş iken ve 7149 engelli memur kadrosu boş tutulurken,2021 yılı için açıklanan 2.140 kişilik memur alımı açıklamasının yeterli olmadığı açıktır. 

Bu nedenle öncelikle; kamudaki engelli memur ve işçi kotasının daha fazla gecikmeden doldurulmasını; kamuda, engelli çalıştırma kotasının % 6 ya çıkarılmasını talep ettiğimizi karar vericilerden ve ülkeyi yönetenlerden beklediğimizi, siz değerli basın mensupları aracılığı ile kamu oyuna  ve ilgililere duyurulmasını bekliyoruz." denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.