Öne Çıkanlar engelli MEB öğretmen İşveren Vekili okullarda şiddet

Bebek ve Hasta Bezleri Satışında Uygulanan KDV Oranının %1'e Düşürülmesi Kanun Teklifi (29 Aralık 2021)

Türkiye'de yoksulluğun derinleşmesi, temel gıda ve ihtiyaç malzemelerinin sürekli zamlanması nedeniyle 25/10/1984 tarihli ve 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun güncellenmesi ihtiyacı doğmuştur.

25/10/1984 tarihli ve 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 13'üncü maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi çerçevesinde; kedi ve köpek mamalarının ithali ve yurt içi tesliminde yüzde 18 KDV uygulanırken, kuş ve balık yemleri ''her türlü fenni karma yem'' adı altında KDV'den istisna tutulmaktadır. Hayvan yemlerine ilişkin bu çelişkili yaklaşım, yasal ve hukuki açıdan tutarsızlık oluşturmaktadır.

3063 Sayılı KDV Kanununun (17/4*g) maddesi uyarınca, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanununa göre Türkiye'de kurulu borsalarda işlem görecek nitelikteki kıymetli taşların (elmas, pırlanta, yakut, zümrüt, topaz, safir, zebercet, inci) borsada işlem görmek üzere ithali, borsaya teslimi, borsa üyeleri arasında borsa içinde el değiştirmesi KDV'den istisnadırç Kıymetli taşlara yönelik KDV istisnası varken; kedi-köpek mamalarına yüzde 18 KDV uygulaması; kabul edilebilir bir düzenleme ve yaklaşım değildir. Getirilen düzenleme ile lüks tüketim dışında kalan, kedi ve köpeklerin yaşamsal ihtiyacı kategorisinde olan kedi-köpek mamalarının KDV'den istisna tutulması sağlanmaktadır.

AK Parti iktidarları döneminde ''nüfus planlaması'' politikasından vazgeçilmiş ve doğurganlığın teşvik edilmesi politikasına geçilmiştir. Ne var ki bu politikaya uygun araçlar devreye sokulmamıştır. 0-3 yaş döneminde bebek bakımından en büyük mali yükünü oluşturan bebek bezleri, kurda yaşanan büyük dalgalanmalar nedeniyle Haziran 2020-Aralık 2021 döneminde yüzde 150 zam görmüştür. Bebek bakımının zaruri ihtiyacı olan bebek bezlerine yüzde 18 oranında KDV uygulanması, ailelerin belini bükmüştür. Getirilen düzenleme ile bebek bezi fiyatlarının düşürülmesi için KDV oranının yüzde 18'den yüzde 1'e indirilmesi sağlanmaktadır.

Bakıma muhtaç yaşlı hastaların ve yataklı hastaların en önemli giderleri arasında yer alan hasta alt bezleri, kurdaki dalgalanmalardan olumsuz yönde etkilenmiş ve Haziran 2020-Aralık 2021 döneminde sürekli zam görmüştür. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun ödediği hasta bezü ücret tutarı, piyasa fiyatının çok altındadır. Hasta alt bezi lüks değil, zorunlu bir ihtiyaçtır ve hasta ve yaşlı bakımının en önemli aracıdır. Zorunlu bir ihtiyaç olan hasta alt bezlerine uygulanan yüzde 18'lik KDV oranı insani değildir. Getirilen düzenleme ile hasta alt bezlerine yüzde 1 KDV uygulanması amaçlanmaktadır.

KANUN TEKLİFİ

Anahtar Kelimeler:
KDVBebek BeziHasta Alt Bezi
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.