Öne Çıkanlar engelli MEB öğretmen İşveren Vekili okullarda şiddet

'Engelli Aylıkları' Açıklaması

Engelli aylıklarının hane geliri değil, kişinin geliri esas alınarak eşit yurttaşlık temelinde verilmesi gerektiğini bildiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, engelli aylıklarının bağlanmasında hane gelirinin esas alınmasının sosyal adaleti sağlamayacağını, bu durumun engelli vatandaşların haklarına erişimde yeni mağduriyetler yaşamasına sebep olacağını belirtti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, "engelli aylıkları hane geliri değil, kişinin geliri esas alınarak eşit yurttaşlık temelinde verilmelidir. Geçen sene verdiğimiz kanun teklifi bir an önce TBMM gündemine alınarak kanunlaşmalıdır. Bir yıldır kanun teklifim tozlu raflarda bekliyor. Engelli yurttaşlarımızın hakkını teslim etmek için daha ne bekliyorsunuz?" diye sordu.

Pandemi döneminde engellilerin haklarına erişim engellerinin arttığını ifade eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, pandemide özel olarak politika üretilmesi gereken gruplardan birinin engelliler olduğunu söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Özgür Özel, “engelliler maaş bağlanırken ailenin gelirine değil, engellinin gelirine bakılarak yapılmasını talep ediyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un tüm engelli derneklerinin temsilcilerini davet etmesi ve sorunlarını dinlemesi gerekiyor” dedi.

Engellilerin sosyal ve ekonomik hayata katılımının gelişmiş toplumların en önemli göstergelerinden biri olduğunu belirten AK Parti Gaziantep Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Ali Şahin, Ulusal Engelli Veri Sistemi'nde kayıtlı ve hayatta olan engelli sayısının kasım ayı itibarıyla 1 milyon 425 bin 667'si erkek ve 1 milyon 109 bin 566'sı kadın olmak üzere 2 milyon 535 bin 233 kişi olduğunu, ağır engeli olan kişi sayısının ise 764 bin 271 olduğunu, AK Parti'nin engellilerin ekonomik, siyasal ve toplumsal yaşama katılımının önündeki engelleri kaldıran birçok çalışma başlattığını ve uyguladığını aktardı ve "bunlardan bazıları, eğitimleri ve rehabilitasyonları, mesleki eğitimleri, istihdam ve çalışma yaşamları, emeklilikleri, bakıma muhtaç engelli aylıkları, engelli yakını aylıkları, kuruluşlarda bakım hizmetleri gibi hizmetlerdir. Kamu kurumlarında engelli kotasında istihdam edilen memurlarda yıllara göre bakıldığında 2002 yıl sonu itibarıyla 5 bin 777 memur olarak istihdam edilen engelli birey sayısı 2020 yılı eylül ayı itibariyle 57 bin 408'e ulaştı. Engelli memur sayısı 2002 yılına göre yaklaşık 10 kat arttı. 2001-2002 yılında öğrenim gören öğrenci sayısı 53 bin 306 iken 2019-2020 eğitim-öğretim yılında bu sayı yaklaşık 8 kat artarak 425 bin 774 kişiye ulaştı. 2001-2002 eğitim-öğretim yılında öğrenim veren öğretmen sayısı 2 bin 834 iken bu sayı yaklaşık 5 kat artarak 2019-2020 eğitim-öğretim yılında 15 bin 321'dir. Engelli bireylere hizmet vermekte olan resmi yatılı bakım ve rehabilitasyon merkezi sayısı 2002 yılında 21 iken bu sayı 2020 yılı eylül ayı itibarıyla 104'e ulaştı." dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.