Öne Çıkanlar Milli Eğitim Bakanlığı öğretmen evde eğitim sağlık istasyonu emeklilikte yaşa takılanlar

Engelli Bireylere Yönelik Gündüz Hizmet Merkezi Rehberi

Rehberden il müdürlüklerinin, belediyelerin, STK'lar ve ilgili diğer kurum ve kuruluşların yararlanması amaçlanmaktadır.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü; engelli bireyler ve ailelerinin güçlendirilmesi ve yaşam standartlarının iyileştirilmesi amacıyla çalışmalar yürütmektedir.

Bakım ve rehabilitasyon hizmetleri; fiziksel, zihinsel, ruhsal ve duyusal yetilerinde çeşitli düzeyde kayıplardan dolayı topluma diğer bireyler ile birlikte eşit koşullarda tam ve etkin katılım sağlayamayan bireylere sunulan önemli bir hizmet türüdür.

2005 yılında yürürlüğe giren ve 2014 yılında ''Birleşmiş Milletler Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşmesi''ne uyumu amacıyla revize edilen ''Engelliler Hakkında Kanun'' ile engelli bireylere sunulan hizmetler çaşitlendirilerek engelli bireylerin, ailesinden ve bulunduğu çevreden ayrılmadan ihtiyaç duyduğu bakım ve rehabilitasyon hizmetine kavuşması mümkün hale gelmiştir.

Ülkemizin taraf olduğu Birleşmiş Milletler Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme tüm engelli bireylerin diğer bireylerle eşit koşullar altında toplum içinde yaşama hakkına sahip olduğunu kabul ederek ve engellilerin bu haktan eksiksiz yararlanabilmeleri ve topluma tam katılımlarını kolaylaştırmak için gerekli tedbirlerin etkin bir şekilde alınması gerektiğini ortaya koymuştur. Yine, Sözleşme ile engelli bireylerin topluma tam ve etkin katılımlarının sağlanması gerekliliği hüküm altına alınmış ve engelli bireylerin kişisel destek dahil olmak üzere toplum içinde yaşamak ve topluma dahil olmak için ihtiyaç duydukları konut içi, kurum içi ve diğer toplumsal destek hizmetlerine erişimlerinin sağlanması ve engelli bireylerin toplumdan tecridi ve ayrı tutulmasının önlenmesine vurgu yapmıştır.

Engelliler Hakkında Kanunda ise engelli bireylerin öncelikle, bulundukları ortamda bağımsız yaşayabilmeleri için durumlarına uygun olarak gerekli psiko-sosyal destek ve bakım hizmetleri sunulması gerekliliği ortaya konmuştur. Buna göre, destek ve bakım hizmetlerinin sunumunda kişinin biyolojik, fiziksel, psikolojik, sosyal, kültürel ve manevi ihtiyaçları ailesi de gözetilerek dikkate alınmalıdır. Söz konusu destek ve bakım hizmetlerinin standardizasyonu, geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için gerekli olan çalışmalar ise Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca yürütülmektedir.

REHBER : https://www.aile.gov.tr/media/97638/engelli_bireylere_-yonelik_-gunduz_-hizmet_-merkezi_-rehberi.pdf

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.