Öne Çıkanlar Maden Çalışanları psikolog ataması Mahmut Özer Milli Eğitim Bakanlığı Fransızca Öğretmeni

Engelli Kişi Çalıştırma Zorunluluğunun Yüzde 5'e Çıkarılması Kanun Teklifi (4 Şubat 2022)

Türkiye'de 10 milyona yakın engelli yurttaşımız bulunuyor. Unutulmamalıdır ki herkes aynı zamanda engelli adayıdır. Bu nedenle toplumda engelli yurttaşlarımız konusunda duyarlılık ve farkındalık oluşturmak zorunluluktur. Çünkü toplumsal düzeyde engelli yurttaşlarımızın hala sorunları bulunmaktadır. Bu sorunlarından birisi de istihdam meselesidir. Sosyal devlet anlayışının gereğincen birisi de, engellilerimizin lehine önlemler almak ve onların toplumla bütünleşmelerini sağlamaktır. Onların toplumdan izole ve kimseye yük olmadan, insan onuruna yakışır bir şekilde bağımsız olarak hayatlarını idame ettirebilmelerini sağlamanın en önemli yolu da onları çalışma yaşamına dahil etmekten geçmektedir. Bu sebeple engelli vatandaşların çalışma hayatına katılmaları ve istihdam olanaklarınn artırılması hayati derecede önem taşımaktadır.

Ülkemizde kamu ve özel sektörde çalışan personelin belirli oranda engelli personel çalıştırma zorunluluğu bulunsa da birçok işyeri bu kontenjanı doldurmamaktadır. Bu durum sağlık, sosyal, kültürel ve ekonomik problemlerle boğuşan engelli yurttaşlarımızı daha da mağdur etmektedir. Yasa teklifimiz ile engelli bireylerimizi kimseye yük ve muhtaç olmadan sosyal hayata dahil ederek özek sektörde engelli istihdam oranının yüzde 5 oranına çıkarılması amaçlanmıştır.

İŞ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunu'nun 30'uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan ''yüzde üç'' ibaresi ''yüzde beş'' şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

27/5 Dönemi ve Yasama Yılı 2/4135 Esas Numaralı 3 Şubat 2022 tarihli Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut tarafından TBMM'ne sunuldu.

Teklif ile, kamu kurum ve kuruluşlarının Devlet Memurları Kanunu kapsamındaki kadrolarda çalıştırmakla yükümlü oldukları engelli personel oranının %3'ten %5'e çıkartılması amaçlanmaktadır.

KANUN TELİFİNE https://www2.tbmm.gov.tr/d27/2/2-4135.pdf linkinden ulaşabilirsiniz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.