Öne Çıkanlar A101 4 Nisan 2024 Aktüel Ürünler Tamer Karadağlı Yükseköğretim Kurulu Mülakatın Kaldırılması 492 sayılı Harçlar Kanunu

Engelli Memur Kotasının Arttırılmalı

Memur-Sen Engelliler Komisyonu Başkanı Eşref Karaaslan, ''Memur-Sen için engellilik konusu sadece toplu sözleşme masasının konusu değildir. Bilakis kurulan her masada engelli sorunları ve talepleri en güçlü şekilde dile getirilmekte, çözüm üretilmektedir. Bu yönüyle Komisyon olarak, toplu sözleşme masasından KPDK’ya, KİK’ten bürokratik diplomasiye varıncaya dek her alanda Türkiye’nin yetkili konfederasyonu Memur-Sen’in örgütlü gücü ve yetkinliği ile başta kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan engelliler olmak üzere tüm engellilerin sosyal hayata tam, eşit, etkin katılabilmesi çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.

Memur-Sen’in gayreti ve kararlı duruşuyla bu alanda birçok sorun çözüldü ve birçok alanda ilerleme sağlandı. 2002 yılında 5 bin civarında olan kamuda memur statüsünde çalışan engelli sayısının son alımlarla birlikte 75 bin sınırına dayanmış durumdadır. Kamuya atanmada merkezi bir sınavın yapılması, engellilerin gece nöbetlerinden muaf tutulması, kamu lojmanlarından yararlanırken pozitif ayrımcılık sağlanması, aile yardımı ödeneğinin engelli çocuklar için artırımlı ödenmesi gibi pek çok kazanım Memur-Sen öncülüğünde gerçekleşmiştir. Hala çözüm bekleyen sorunlar, atılması gereken adımlar var.'' dedi.

SÖZ KONUSU TALEPLER

4300 Engelli öğretmen ataması müjdesi hepimizi sevindirdi ancak 150 bin engelli bireyimiz hayata tutunabilmek için atama bekliyor. Bu rakam % 3’lük kontenjan uygulamasına rağmen büyümeye devam ediyor. Biz bir müjde daha bekliyor, atama başvurusunda bulunmuş ancak ataması yapılmamış olan engelli muhasebe ve finansman öğretmenlerin de atamasının yapılmasını istiyoruz. Kamudaki engelli istihdamının, kadrolu ve sözleşmeli toplam 3 Milyon 600 bin kamu görevlisine karşılık gelecek orana tamamlayacak şekilde,

* Cumhurbaşkanımızın söz verdiği ancak halen ataması yapılmayan atamaların ve engelli istihdamının yapılmasını istiyoruz.

* Kamuya atanmayı bekleyen engelli birey sayısının daha fazla büyümemesi için engelli memur kotasının arttırılmalı, boş kontenjanlar da ivedilikle doldurulmalıdır.

* Engeli nedeniyle erken veya malulen emeklilik hakkından yararlanan kamu görevlilerine bağlanacak emekli aylığı tutarı ile emekli ikramiyesi, en az 25 yıl esas alınarak hesaplanmalı ve ödenmelidir. Ayrıca 25 yıldan daha fazla hizmeti olanlar için fiilen çalıştıkları süre dikkate alınmalı, engelli kamu görevlilerine bağlanacak emekli aylığının en son almakta olduğu maaşın % 85’inden az olmamalıdır.

* ÖTV muafiyeti ile araç alımlarında limit yükseltilmeli ve ülkemizi Türkiye Yüzyılı’na taşıyacak en önemli bineklerimizden olan Türkiye’nin Otomobili TOGG için engellilere ayrıca imkânlar sağlanmalı, ulaşımları sağladıkları motorlu taşıt alımlarında da KDV’den muaf tutulmalı, engelli araç alımı nedeniyle satış için uygulanan 5 yıllık süre azaltılmalıdır.

* 2022 yılında yaptığımız çalışmalar sonucunda bir takım iyileştirmeler yapılmış olsa da protez, ortez gibi tıbbi yardımcı cihazlarda SGK katkı payı hala engelliler için büyük bir yüktür. Bu nedenle katkı payı tamamen kaldırılmalı, devlet tarafından ödenmelidir.

* Görevde yükselme sınavlarında tıpkı E-KPSS’de olduğu gibi engel durumu ve düzeyi dikkate alınarak sınavlar yapılmalıdır.

* Engelli kamu görevlilerinin derece artışı 2 yılda bir yapılmalı, buna ilave olarak her 5 yılda bir derece verilmelidir.

* Engelli kamu çalışanlarının özlük hakları, çalışma saat ve süreleri ile izinleri iyileştirilmelidir.

* İstihdamda engelli bireylerin engeline göre iş verilmesi konusunda çok daha fazla hassasiyet gösterilmeli, çalışma hayatında engellilerin karşılaştığı mobbingle etkili mücadele edilmelidir.

* Erişebilirlikle ilgili yaşanan sorunlar giderilmeli, yasal düzenlemeler hayata geçirilmeli ve denetimi sıkı bir şekilde yapılmalıdır.

* Engelli olarak istihdam edilenlerin ek ödeme oranları 20 puan artırımlı ödenmelidir.

* Engelli kamu çalışanlarının yeşil pasaport için gerekli derece şartı; hizmet süreleri ve erken emeklilikleri göz önünde bulundurularak düzenlenmelidir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Mesut Eryılmaz 11 ay önce

Özel sektorde engelliler sürekli zorlanıyor özelde engelli kalmamalı çalışabilecek tüm engelli leri kamuda calistirilmali biz bu ülkenin evlatlariyiz.Gereginin acil yapılması gerekmektedir .