Öne Çıkanlar Yenilikçi Araştıran ve Geliştiren Eğitimciler Derneği Özel Eğitim Okulları Haftalık Ders Çizelgeleri Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı İl İçi Mazeret Tayinleri 4B statüsü

Engelliler ve Engelli Sağlıkçılardan Atama Talebi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, 3 ayrı soru önergesiyle engelli ve engelli sağlık personelinin atanamama sorununu TBMM gündemine taşıdı.

Soru önergelerin ikisi Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un, biri Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yanıtlaması üzerine hazırlandı.

 Bilindiği üzere 2012 yılında gerçekleşen ve 6 bin 367 engelli vatandaşın başvurduğu sınav sonrası 10 bin kişi atanmıştı.

2014 yılında gerçekleşen 65 bin 927 adayın başvurduğu sınav sonrası 9 bin, 2016 yılındaki sınava 74 bin 425 adayın başvurmuş ve sınavdan sonra 8 bin 500 kişi atanmıştı. 2018 yılında gerçekleşen sınava  88 bin 832 adayın başvurmuş ve 3 bin 800 engelli vatandaş atanmıştı.

26 Nisan 2020'de gerçekleştirilmesi planlanan EKPSS, koronavirüs salgını nedeniyle 11 Ekim 2020 tarihine ertelendi .

CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, ''başvuru oranına göre atama sayısının yetersizliği göz önünde durmaktadır. Bu kapsamda kamuda 2 yılda 2 kez olan EKPSS atama sayısı üçe, memur alım kotası da yüzde 3'ten en az yüzde 6 seviyesine çıkarılmalıdır.'' dedi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yazılı olarak yanıtlandırılmasını istediği iki ayrı önergede “Kamuda çalışan engelli bireylerin tam sayısı kaçtır? Engelli vatandaşlarımızın yüzdelik dilimde çalışma kotaları kaçtır? 2020 yılında kamudaki engelli kotasını nasıl yükseltmeyi düşünüyor musunuz? Yılda iki defa ve yetersiz miktarda gerçekleştirilen atama sayısı bir yılda 3’e çıkarılacak mıdır? 2020 yılı içerisinde kota ve atama sayısı arttırıldığı önemde bu haklardan 2018 yılında EKPSS’ye girmiş adaylar da faydalanacak mıdır? 2020 yılında engelli personel ataması gerçekleşecek midir?

Gerçekleşecekse atanacak personel sayısı kaç olacaktır? Kamudaki engelli sağlık çalışanları oranını arttırmayı düşünüyor musunuz? 19 Kasım 2019 tarihinde yaptığınız açıklamada engelli atamalarını kotaları dolduğu sürece Aralık ayında gerçekleştireceğinizi ifade etmiş, ardından aynı yılın Aralık ayının son haftasında engellilerin kamu kuruluşlarına atanması için kura töreni düzenleyeceğinizi ifade etmiştiniz. Geçen bu süreç zarfında engellilere yönelik kamuoyuna açıklamadığınız atama, herhangi bir düzenleme, iyileştirme çalışmanız oldu mu?” ifadeleri yer almaktadır.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi “ÖSYM” tarafından 2020 yılı EKPSS için başvurular tamamlandığını hatırlatan CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, yıllardan bu yana EKPSS memur alımlarını atamasız, kontenjansız geçiren özellikle engelli çevre sağlıkçılar ile diğer engelli sağlıkçıların mağduriyetlerinin 2020 yılı itibariyle son bulması gerektiğini dile getirdi.

Bu kapsamda Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi sunan CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, dünyayı etkisi altına alan ve maalesef ülkemizde her gün yüzden fazla insanımızın canını kaybetmesine neden olan Covid-19 virüsü ile etkin mücadelede sağlıkçıların olağanüstü çabalarını takdir etmekle birlikte iş yüklerinin bir nebze olsun düşürülmesi için engelli sağlık personellerinin de atanması gerektiğine inandığını vurguladı.
2018’den 2020 yılına kadar Kamu Çalışanları Seçme Sınavı’ndan (KPSS) 30 bin sağlık personeli temin edildiğini, istihdam sorunu yaşayan engelli sağlık personellerinin istihdamının ancak bu sayının yüzde 3’üne tekabül ettiğini ifade eden CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin,'Yüzde 3’lük dilim göre ise 900 kişi demektir. Bu olumsuzluğa karşı iki yıldan bu tarafa engelli sağlık çalışanları ataması yapılmamaktadır' söyledi.

CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yazılı olarak yanıtlandırılmasını istediği bir önergede “Türkiye’deki tüm kamu hastanelerinde çalışan engelli sağlık personeli sayısı kaçtır? Kamudaki engelli sağlık çalışanları oranını arttırmayı düşünüyor musunuz? 2020 yılı içerisinde engelli sağlık çalışanları ataması yapılacak mıdır? Yapılacaksa kaç kez kaç sağlık personeli ataması düşünülmektedir? Şehir Hastaneleri, Toplum Sağlık Merkezleri ve Halk Sağlığı Merkezlerine 2018’den 2020 yılına kadar KPSS’nin ardından toplam kaç sağlık personeli temin edilmiştir? Bu süre zarfında göreve başlayan engelli sağlık personeli sayısı kaçtır?” ifadeleri yer aldı.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.