Öne Çıkanlar A101 4 Nisan 2024 Aktüel Ürünler Çocuk Gelişim ve Eğitim Öğretmenliği Mülakatın Kaldırılması öğretmen Adalet Bakanlığı

Engellileri İlgilendiren Kanun, 15 Yıldır Yürürlüğe Girmeyi Bekliyor

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, minibüslerin ve otobüslerin engellilere erişilebilir hale dönüştürülmesi için gereken maliyete ilişkin "Bizim devletimiz toplumun en dezavantajlı kesimi olan engellilerimize karşı 1,3 milyar lirayı harcayamayacak kadar aciz bir devlet midir?" sorusunu yöneltti.

TBMM Genel Kurulunda, İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin görüşmelerine devam ediliyor.

Türkiye'de engelli çocukları bulunan ailelerin, çocuklarının geleceğine yönelik kaygıları nedeniyle çocuklarının kendilerinden önce ölmelerini istediğini savunan HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, "Çünkü aileler bilir ki kendilerinden sonra çocukları ortada kalacaktır." diye konuştu.

Tekerlekli sandalye kullanmak değil, tekerlekli sandalyeyle toplumsal hayata girememenin bireyi engelli kıldığına işaret eden HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, "Toplumsal hayata, istihdama, eğitime, sosyal hayata dahil olamıyorsam ve bütün bunlar fiziksel ya da zihinsel sebeplerle oluyorsa engelli olan ben değilim; bu toplumun ve bu devletin kendisidir. Engel olan devlet ve toplumdur. Engellilik sevgiyle, iyi niyetle aşılmaz; devletin üstüne düşeni yapmasıyla aşılır. Oysa ne Otizm Planı devreye konuluyor ne erişim meselesi çözülüyor." ifadelerini kullandı.

Erişilebilirliğin, engellilerin sosyal hayata katılabilmeleri için son derece önemli olduğunu, erişilebilirlik için gereken maliyetin karşılanması gerektiğini belirten CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, "2005 yılında çıkarılmış olan bir kanun var, engelliler yararına, son derece olumlu bir düzenleme. 15 yıldır bu kanun yürürlüğe girmiyor, uygulanmıyor; şimdi 16. yıla öteleniyor." diye konuştu.

İktidarın, "100 binin üzerindeki şoför esnafının, engelliler için 1,3 milyar liralık maliyeti karşılamayacağını itiraf ettiğini" savunan CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, "Şoför esnafımızın durumu bu kadar kötüyse, bu maliyeti niye devletimiz karşılamıyor? Bu maliyeti niye minibüsçü esnafımızın üzerine yıkmaya çalışıyorsunuz? Bizim devletimiz toplumun en dezavantajlı kesimi olan engellilerimize karşı 1,3 milyar lirayı harcayamayacak kadar aciz bir devlet midir?" sorularını yöneltti.

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, otobüsler ve minibüslerin engellilerin rahat kullanabileceği şekilde modifiye edilmeleri gerektiğini belirterek "Bu tür uygulamalarda, bankalar nezdinde kredi kullandırılabilir. Bir araçla ilgili bu modifikasyon için para gerekiyorsa Ziraat Bankası, Halk Bankası kredi verebilir, araçlarda da bu modifikasyonlar yapılabilir." önerisinde bulundu.

Anahtar Kelimeler:
EngelliEngelliler
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.