Öne Çıkanlar Şaban Ayı Sureleri Yardımcı Personel Öğretmenlik Alanları Yetiştirilmek Üzere Yurt Dışına Gönderilecek Memurlara İlişkin Kontenjanlar MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Engellilerini İhmal Eden Bir Ülke Potansiyelinin Bir Kısmından Vazgeçmiş Demektir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ''Eğitim camiamızın kıymetli mensupları, değerli engellilerimiz sizleri muhabbetle selamlıyorum. Bugün 3500 engelli öğretmen adayımızın ataması için bir aradayız. Atamamızın hayırlı olmasını diliyorum. Eğitim kadromuz sizlerle daha da güçlendi.

Öğretmenlerimizin yüzde 75'inin bizim dönemimizde atanması eğitime verdiğimiz önemi göstermektedir. Öğretmenlerimizin birikmiş tüm sorunlarını çözmek de bize nasip oldu. Şehit öğretmenlerimizi rahmetle anmak istiyorum.

Mayıs ayında gerçekleştirmeyi planlandığımız 45 bin öretmen ataması ile sizlerin yanında olmayı sürdüreceğiz. Öğretmenlik meslek kanunu eğitimdeki reformlarımızdan biridir. Kariyer sistemi getiren bu kanunla mali ve sosyal haklarda iyileşme yaptık. Birileri ortalığı karıştırmak için harekete geçti. Öğretmenlerimiz kazanımlarına sıkı sıkıya sahip çıktı. Baş öğretmen ve uzman öğretmen unvanlarını alan öğretmenlerimiz mali haklarından da yararlanmaya başladı. 517 bine yakın öğretmenimizi bir kez daha tebrik ediyorum. Baş öğretmen maaşı 25 bin uzman öğretmen maaşı da 22 bin 500 lirayı buldu. Her iyileştirmeden öğretmenlerimiz de yararlanmaya devam edecektir.

Türkiye uzunca süre engelli bireylerinin haklarını kullanabilmesi konusunda ciddi eksiklikler yaşadı. Ülkemizin her ferdi biriciktir. Engellilerini ihmal eden ülke potansiyelinin bir kısmından vazgeçmiş demektir. Biz zihniyet devrimi gerçekleştirdik. Engellilerimizin hayatının her alanında gurur duyuyorsak bu dönüşüm sayesindedir.

Malzemesi insan olan öğretmenlik, zaten yükü ağır olan bir sorumluluktur. Sizler bu sıkıntıların hepsinin üstesinden gelme iradesi ile bugün buradasınız. Bu ülkenin ister engelli, ister engelsiz vatandaşı bilecek ki önünde bütün kapılar sonuna kadar açıktır. Çocuklarımıza vereceğimiz en büyük hediye onları bu özgüvene sahip kılmaktır.

Kendi insanımıza güvenimiz öyle hamasetten ibaret, böbürlenme değildir. Siyasi, ekonomik, sosyal alanda fert fert başarılı olan insanımızın güçlü kurumların desteği ile başarılarını artıracağından şüphe duymuyoruz. Gerektiğinde yedi düvele meydan okurken de milletimizin bu özelliğine güvendik, güveniyoruz.

Bu teröristlerin geçtiği mecralardan bizim öğrencilerimiz geçmeyecek inşallah. Atamasını yaptığımız öğretmenlerimizi tebrik ediyorum.'' dedi.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, ''6 Şubat depreminde öğretmenlerimizi de kaybettik, 6 Şubat depreminde kaybetmiş olduğumuz tüm öğretmenlerimize ve terör saldırılarında şehit olan tüm şehit öğretmenlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Mekânları cennet olsun.

Sayın Cumhurbaşkanım, sizin liderliğinizde son yirmi yıl, eğitimde devrimsel dönüşüme tanıklık etti.

Türkiye 2000'li yılların başında eğitimde maalesef sınıfta kalmıştı. 5 yaştaki okullaşma oranı sadece yüzde 11'di. Ortaöğretimdeki okullaşma oranı sadece yüzde 44'tü. Yani lise çağı nüfusunun yarısı okul dışındaydı.

Eğitimin demokratikleşmesi yönünde tüm antidemokratik uygulamalar bu dönemde kaldırıldı. Hatırlayın, bu ülkede başörtüsü yasakları eğitimin önündeki en büyük bariyerdi. Kız çocuklarımız üniversite kapılarında polislerin müdahalesiyle veya rektörlükleri tarafından ikna odalarında başörtülerini çıkartmak için yoğun baskılara maruz kaldılar ama bugün kadın hakları hakkında konuşanlar, o gün konuşmadılar. Bugün beyin göçüyle ilgili konuşanlar, o gün kendi ülkesinde parya gibi eğitime başörtüsü nedeniyle erişemeyenlerin yurt dışına gitmesini bir beyin göçü olarak görmediler. Sadece başörtüsü yasağı kaldırılmadı. Aynı zamanda imam hatip liselerinin ve meslek liselerinin tarumar olmasına yol açan katsayı uygulaması bu ülkede 12 yıl uygulandı. Yine katsayı uygulaması da zatıdevletlerinizin döneminde, sizler tarafından kaldırıldı ve imam hatip liseleri kaldıkları yerden hikâyesini söylemeye devam etti. Meslek liseleri kaldıkları yerden iş gücü piyasasının nitelikli insan kaynağını yetiştirmek için devam etti.

Eğitimde fırsat eşitliği için o garip gurebanın, mazlumların seslerini gür bir şekilde söyleyebilmeleri için kitaplar ücretsiz bir şekilde dağıtıldı. Yardımcı kaynaklar ücretsiz bir şekilde dağıtıldı. Taşımalı eğitimle ücretsiz bir şekilde öğrencilerimiz okullarına eriştirildi. Bugün 5 milyon öğrencimiz ücretsiz bir şekilde her gün sıcak yemek yemekte okullarımızda.

Sayın Cumhurbaşkanımız hep sıklıkla 'Nereden nereye?' diyor. Yüzde 11, yüzde 99,86. Ortaöğretimdeki okullaşma oranı yüzde 44'ten, yüzde 99,12'ye çıktı. Yükseköğretimdeki net okullaşma oranı yüzde 14'ten yüzde 50'lerin üzerine çıktı. Sayın Cumhurbaşkanım, zatıdevletlerinize, bu ülkenin evlatlarının eğitimine vermiş olduğunuz desteklerden dolayı hem şahsım, hem öğretmenlerim hem de onların aileleri adına en içten şükranlarımı arz ediyorum.

Son yirmi yıldaki yatırımlar cumhuriyetin birinci yüzyılının tüm eksikliklerini gideren bir döneme karşılık gelmektedir. Tarih bunu, bizler bunu asla unutmayacağız.

Son yirmi yılda 800 binin üzerinde öğretmen ataması gerçekleştirilerek öğretmen ordumuz 500 binlerden 1, 2 milyona çıkarıldı ve OECD raporlarında şu çok bariz bir şekilde ortada... Öğrenci sayısını bu kadar artırıp öğretmen başına düşen öğrenci sayısını bu kadar azaltan başka bir ülke yok.

Bugün atamasını gerçekleştireceğimiz 3 bin 500 engelli öğretmenimize de 'Eğitim camiamıza hoş geldiniz.' diyorum. İnşallah, bugünkü öğretmen atamasıyla çok daha güçlü hâle geleceğiz.

Kovid salgınında, o günlerde herkes canını korumak için çalışırken öğretmenlerimiz vefa gruplarında vatandaşın ihtiyaç duyduğu ürünleri canını hiçe sayarak ihtiyaç noktalarına ulaştırdılar. Meslek liselerimiz vatandaşın ihtiyaç duyduğu maskeyi, dezenfektanı, yüz koruyucu siperliği, her türlü ihtiyacı üreterek ücretsiz şekilde vatandaşa ulaştırdılar. 6 Şubat depreminde hani Necip Fazıl'ın bir gençlik muştusu vardır. 'Kim var?' denildiği zaman sağına ve soluna bakmadan tek tek 'Ben varım.' diyen bir gençlik... O gün on ilimizde insanlar yardım için çağırdığı zaman bu öğretmen ordumuz 'Kim var?' denildiği zaman sağına ve soluna bakmadan tek tek sahaya intikal ettiler. Yemekler pişirdiler, ekmek pişirdiler, gelen yardımların tasnifinde çalıştılar, çadırlarda eğitime devam ettiler. Çadırların organizasyonlarında büyük katkı sağladılar. Hâlâ da oradalar. Ben diğerini düşman değil, cennetin yolu olarak gören ve bunu da bizzat bu olağanüstü günlerde gösteren tüm öğretmenlerimize canıgönülden şükranlarımı arz etmek istiyorum. İnşallah, sizlerin liderliğinde Türkiye Yüzyılı'nda tüm eğitim camiamızla açtığınız yolda yürümeye, size yoldaş olmaya devam edeceğiz.

Bu engelli öğretmen atamasına 4 bin 300 öğretmenimiz başvurmuştu. 3 bin 500 atamayı bugün gerçekleştirdik. Geriye kalan tüm engelli öğretmenlerimizi de atayacağız. Sayın Cumhurbaşkanımıza tüm engelli öğretmen adayları adına şükranlarımızı arz ediyoruz. Eğitim camiamıza hoş geldiniz diyorum. Hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum.'' dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.