Öne Çıkanlar engelli MEB öğretmen İşveren Vekili okullarda şiddet

Engelsiz Yaşam Merkezleri Açılması Kanun Teklifi (27 Ekim 2022)

Kanun Teklifi'nin Genel Gerekçesi'nde; ''Engelli bireylere hizmet sunan resmi bakım ve rehabilitasyon merkezlerinin fiziki şartlarının iyileştirilmesi hedeflenerek, 2006 yılından itibaren bakıma muhtaç engelli bireylerin ihtiyaç duyduğu bakım hizmetlerinin kalitesinin arttırılmasına ilişkin esasları ve standartları belirleme ve uygulama konusunda çalışmalar yoğunlaştırılmıştır. Bu hedef doğrultusunda "Engelsiz Y aşam Merkezi Proj esi" geliştirilmiş ve yaygınlaştırılması planlanmıştır. 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 14'üncü maddesi; "Büyükşehir belediyeleri ile nüfusu 100.000'in üzerindeki belediyeler, kadınlar ve çocuklar için konukevleri açmak zorundadır. Diğer belediyeler de mali durumları ve hizmet önceliklerini değerlendirerek kadınlar ve çocuklar için konukevleri açabilirler" hükmünü içermektedir. Yapılacak düzenleme ile özel gereksinimli bireylerin ve ailelerinin yaşam kalitesini artırmak için nüfusu 100.000'in üzerinde olan belediyeler tarafından özel gereksinimli bireylerin istihdam süreçleri ve çalışma hayatına katılabilmeleri amacıyla mesleki bilgi ve beceriler de kazanabileceği "Engelsiz Yaşam Merkezleri" kurulması amaçlanmaktadır.'' denilmiştir.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- 5393 Sayılı Belediye Kanununda Değişiklik yapılarak nüfusu 100.000'den fazla olan belediyelerin engelsiz yaşam merkezi açmalarını sağlayarak, özel gereksinimli bireylerin yaşam kalitesinin artırılması amaçlanmaktadır.

MADDE 2- Yürürlük maddesidir.

MADDE 3- Yürütme maddesidir.

5393 SAYILI BELEDİYE KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 5393 Sayılı Belediye Kanunun 14'üncü maddesinin (a) bendine aşağıdaki paragraf eklenmiştir.

"Büyükşehir Belediyesi ve nüfusu 100.000'in üzerinde olan belediyeler, özel gereksinimi! bireylerin istihdam süreçlerine ve çalışma hayatına katılabilmeleri amacıyla mesleki bilgi ve beceriler de kazanabileceği Engelsiz Yaşam Merkezleri açabilir."

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

Kanun Teklifine https://www2.tbmm.gov.tr/d27/2/2-4688.pdf linkinden ulaşabilirsiniz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.