Öne Çıkanlar Milli Eğitim Bakanlığı Fatma AFYONCU öğretmen Maden Çalışanları Murat Kurum

“Erişilebilirlik Kılavuzu” Açıklaması

Engelli vatandaşların daha rahat bir yaşama kavuşmasını ve belli standartların hayata geçirilmesini çok önemsediklerini söyleyen Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 2020 yılının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Erişilebilirlik Yılı ilan edildiğini hatırlattı. Dolayısıyla Erişilebilirlik Yılında, mimari tasarımlar için Erişilebilirlik Kılavuzu yayımladıklarını belirten Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk; kılavuzu kamu kurumları, belediyeler, akademisyenler, öğrenciler ve tasarımcı olarak çalışan mimar ve mühendislerin kullanımına sunduklarından bahsetti.

Kılavuz, ulusal standartları baz alan ve mevzuattaki son düzenlemeleri içeren yazılı ve görsel içeriğe sahip bir rehber niteliğinde. Konuya ilişkin açıklama yapan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, “Erişilebilirlik Kılavuzu, yapılarda tasarımın ilk aşamasından son aşamasına kadar başvurulabilecek, açıklayıcı metinlerin yanı sıra mimari çizimlerin üç boyutlu görseller ile desteklendiği bir kaynak olarak planladık. Kılavuz, hem tasarımcı hem de uygulayıcılar açısından farkındalığı arttıracak. Aynı zamanda üniversitelerin teknik eğitim veren bölümleri için de kaynak yayın olarak kullanılabilecek.” dedi.

Bir binada bulunan tüm fiziksel mekânlar ve donanımların ele alındığı bölümlerden oluşan Kılavuzun “Erişilebilirlikte Ölçüler ve Temel Tasarım Kuralları” başlığı altındaki ilk bölümünde, farklı engel gruplarındaki vatandaşların ve yaşlıların hareketliliklerini sağlamaları için tasarımda yer verilmesi gereken ilkeler açıklanıyor. 

“Bina Yakın Çevresi” ve “Otoparklar” bölümlerinde bina bahçeleri ve iç mekânlar için erişilebilirlik standartları; “Bina Girişleri” ile “Kapılar ve Pencereler” bölümlerinde, binaya girişte, iç kapılarda ve pencereler için yapılması gereken erişilebilirlik düzenlemeler anlatılıyor.

“Bina İçi Dikey Dolaşım”, “Alarmlar ve Bina Tesisatı”, “İşaretlemeler” ile “Hissedilir Yürüme Yüzeyi İşaretleri” bölümlerinde asansör ve merdiven ile alternatif erişim yöntemleri ve düzenlemelere yer verilirken; “Diğer Kullanım Alanları” bölümde ise mutfak, banyo ve odalarda uygulanması gereken erişilebilirlik koşulları bulunuyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.