Öne Çıkanlar Öğretmenlik Alanları Şaban Ayı Sureleri Ramazan Pidesi Malzemeleri Yardımcı Personel öğretmen

Hasta Bezlerinden Alınan KDV Oranına İlişkin Kanun Teklifi

Teklif ile hasta bezlerinden alınan Katma Değer Vergisi oranının %1 olarak belirlenmesi ile engelli ve hasta olan kişilere maddi destek sağlanması öngörülmektedir.

Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik krizin etkisiyle, halkımız hızla yoksullaşmaktadır. Artan vergi yükü, enflasyon ve zamlar vatandaşları ekonomik anlamda zorlamaktadır. Bu süreçte engellilerin ve hastaların giderleri de olağanüstü şekilde artmıştır. Türkiye Sakatlar Derneği'nin yaptığı açıklamaya göre; Devlet iki ayda bir 240 adet hasta bezi için 350 TL ödemektedir. Ancak bu ödeme hasta bezleri için yeterli gelmemekte, en uygun fiyatlılar için bile 550 ile 650 lira arası bir ücret ödenmektedir. Aradaki fark vatandaşlarımızın cebinden çıkmakta ve mevcut ekonomik şartlarda zaten zorlanan aileler, bu nedenle ekonomik açıdan daha da zor günler yaşamaktadır. En düşük engelli aylığının 609 TL, en yüksek engelli aylığının ise 914 lira olduğu ülkemizde, vatandaşlarımızı bir de hasta bezleri için ek ücret ödemek ekonomik açıdan zorlamaktadır.

Artan fiyatlar göz önüne alınarak, hasta bezlerinin karşılanmasıyla ilgili yeniden bir düzenleme yapılması gerektiği ve Devlet'in vatandaşlarımızın ihtiyacı kadar bir ödeme yapması bir gerekliliktir. Ayrıca vatandaşlarımızın zorunlu ihtiyacı olan hasta bezlerinde KDV oranının düşürülmesi de özellikle geçinmekte zorlanan engelli yurttaşlarımız ve aileleri için önemli bir destek olacaktır.

Bu kanun teklifi ile hasta bezlerinde Katma Değer Vergisi'nin %1'e indirilmesi hedeflenmektedir.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Hasta bezlerinden alınan Katma Değer Vergisi %1'e indirilerek, engelli ve hastalığı olan yurttaşlarımızın ekonomilerine katkı sağlanması amaçlanmıştır.

MADDE 2- Yürürlük maddesidir.

MADDE 3- Yürütme maddesidir.

KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 25/10/1984 tarih ve 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 28'inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

''MADDE 28- Katma değer vergisi oranı, hasta bezleri için %1, vergiye tabi her bir işlem için %10'dur. Cumhurbaşkanı bu oranı, dört katına kadar artırmaya, %1'e kadar indirmeye, bu oranlar dahilinde muhtelif mal ve hizmetler ile bazı malların parekende safhası ve inşaatın yapıldığı arsanın veya konutun vergi değeri ve bulunduğu yeri esas alarak konut teslimleri için farklı vergi oranları tespit etmeye yetkilidir.''

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanunun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.