Öne Çıkanlar Milli Eğitim Bakanlığı Daimi Engelli İşçi akademik yükseltme ve atama ölçütleri Harika Ötesi iki Ayrı Lezzet Doçentlik Belgeleri

İşitme Engelli Çocuklar İçin Yapılan Beyin Sapı Ameliyatına İlişkin Soru Önergesi

Ülkemizde çok ileri derece işitme kayıplı doğan bir çocuğumuz için en etkin tedavi yolu cihazlandırmadır. Bu cihazlandırmalar arasında koklear implant (halk arasındaki adı biyonik kulak), kemik iletimli implant ve beyin sapı implantı gibi tedavi yöntemleri bulunmaktadır.

Bir çocuğa koklear implant (biyonik kulak) uygulanabilmesi için hastanın iç kulağında salyangoz yapısı ve işitme sinirinin olması gereklidir. Doğuştan iç kulak salyangoz yapısı veya işitme siniri gelişmemiş olması durumunda ise beyin sapı ameliyatı yapılmaktadır. Bu ameliyatların ortak noktası dil gelişiminin kazanıldığı kritik yaş olan 4 yaşına kadar yapılması şart olmasıdır. Bu yaştan sonra akranları gibi işitip anlama ve ayırt etmesi, konuşması zorlaşmaktadır.

Bu cihazlar tamamıyla ithal olup SGK bu ameliyatları Sağlık Uygulama Tebliği'nin ''3.3.36.D-Beyinsapı İmplantı'' başlığında belirtilen kriterlere göre karşılamaktadır. Ancak cihazları ülkemize getiren tıbbi cihaz firmalarının döviz kurlarının yükselmesini sebep göstererek fiyat artırmaları nedeniyle ameliyatlar durmuştur.

Beyin sapı implantı ameliyatlarının yapılmaması ülkemizin taraf olduğu BM Engelli Kişilerin Hakları Sözleşmesi'nin 7, 20 ve 25. maddelerinin ve Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin 26'ncı maddesinin ihlali demektir. Boşa geçen her dakika çocuklarımızın aleyhine işlemekte olup Sağlık Bakanlığı'nın, SGK'nın ve tıbbi cihaz firmalarının bir an evvel anlaşmaları gerekmekte olup Devlet Malzeme Ofisi veya SGK üzerinden cihazlar temin edilmeli ve ameliyatlar yapılmaya devam edilmelidir.

Bu bağlamda;

1- Konu ile ilgili en son beyin sapı ameliyatı ne zaman, hangi il, hangi hastanede yapılmıştır?

2- Söz konusu cihaz temini ile ilgili olarak SGK'nın ve tıbbi cihaz firmalarının anlaşması hususunda bakanlığınızın herhangi bir çalışması var mıdır?

3- Her geçen gün çocuklarımızın aleyhine işlemektedir. Bu ameliyatlar tekrar ne zaman başlayacaktır?

4- Türkiye genelinde bu hastalıktan mustarip kaç çocuğumuz vardır?

5- Bu çocuklarımızın tedavi masraflarının tamamının devlet tarafından karşılanması ile ilgili bir çalışma düşünüyor musunuz?

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.