Öne Çıkanlar Ahilik ve Fetüvvet Dersi emekli maaşları Astromat Araştırma Projeleri Yarışması Tercih Danışmanlığı Kılavuzu CHP Ankara belediye başkan adayı Mansur Yavaş

İşitme Engellilerin Sorunları Gündeme Getirildi

İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği’nin yaptığı açıklamada "19-25 Eylül tarihlerinde düzenlenen Uluslararası İşitme Engelliler Haftası 2009’dan bugüne işitme engellilerin sorunlarına farkındalık yaratmak, engelliler için düzenlenmesi gereken yasalara dikkat çekmek ve ortak bilinci artırmak için her yıl eylül ayının son haftasında düzenleniyor. 21 Eylül’de Alzheimer günüdür.

Ayrıca Birleşmiş Milletler’in (BM), 72 milyon işitme engelliye ve işaret dilinin önemine dikkat çekmek amacıyla 19 Aralık 2017’de ilan ettiği 23 Eylül “Uluslararası İşaret Dilleri Günü”dür. Ancak bunlara rağmen Türkiye’de sağır ve işitme engelli bireyler için sorunlar pandemi ile artarak devam ediyor. Bu sorunlardan örnekler aşağıdadır:

Geç işitme cihazı kullanılması %9 oranında Alzheimer hastalığını tetikliyor. Cihazlanmayıp kelimeleri anlayamamanın sebeplerden biri olduğu Alzheimer hastalığı hakkında farkındalık çalışmaları yapılmıyor.

SGK geri ödemelerinin yetersizliği ve yükselen kurlar sebebiyle “ara farklar” açılıyor. Pek çok çocuk ve yetişkin kullanıcı cihazlara erişemiyor, erişmekte, yenilemekte zorlanıyor. Ara kablo, pil gibi zorunlu ihtiyaçlarını karşılayamıyor.

5 yılda bir işitme cihazını yenilemesi gereken vatandaşlarımız pandemi sebebiyle hastaneye gidemiyor, yenileyemiyor.

Pandemi sebebiyle engelli heyet raporu randevuları alınamıyor. Yapılmak istenen işlemi soran sistem “randevu alma” deyince direkt kapatıyor. Vatandaşlarımızın SABİM’e şikayet etmekten başka çaresi kalmıyor.

İki kulağında işitme kaybı olana doktorlar tarafından “tek cihaz” yazılıyor.

İstanbul’da sadece bir işaret dili tercümanı mevcut. Sağır bireyler İstanbul’da işaret dili tercümanına erişilemiyor. Nerede görev yaptığını, nasıl erişeceğini bilmiyor. Van gibi bir çok şehrimiz işaret dili tercümanı atanmasını bekliyor.

Bilgiye erişim hakkı uygulanmıyor. MEB’in Uzaktan Eğitim hakkında bilgilendirme videolarında Sağır bireyler için tercüman ve altyazı bulunmuyor.

“Kovid-19” elverişli ortam sağlamış gibi hak ihlalleri devam ediyor. TCDD YHT’de seyahat etmek isteyen engelli yolculara hukuksuz bir şekilde “kota” uyguluyor. Merkezi sınavlar devam ederken ve bu sınavlara engelli bireyler girerken 11 Ekim’de yapılması planlanan Engelli Memur Seçme Sınavı (EKPSS) engelli örgütlerine bile danışılmadan süresiz olarak erteleniyor.

Engelli bireylerin haklarını savunması gereken Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü pasif ve etkisiz kalıyor.

İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği olarak sorunların insan hakları odaklı ve hak temelli anlayış ile çözülmesini, odak kurum olan Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün sorunların çözümünde daha aktif olmasını talep ediyoruz." denildi. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.