Öne Çıkanlar A101 4 Nisan 2024 Aktüel Ürünler Çocuk Gelişim ve Eğitim Öğretmenliği Mülakatın Kaldırılması Tamer Karadağlı öğretmen

Malul ve Engellilerin ÖTV İstisnası Kanun Teklifi

Teklif ile, malul ve engellilerin Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) istisnası kapsamında iktisap edebilecekleri taşıtlara ilişkin ÖTV matrahı esas alınarak yapılan sınırlamanın terk edilerek, söz konusu taşıtlara ilişkin motor silindir hacminin esas alınması amaçlanmaktadır.

Ulaşım/taşıma sistemi engellilerin toplumsal yaşama katılabilmesinin önemli unsurlarından biridir. Ülkemizdeki toplu taşıma sistemi ise engellilerin yararlanabileceği yeterlilik ve nitelikte değildir. Bu nedenle engelliler ulaşım ihtiyaçlarını bireysel araç edinerek gerçekleştirmek durumunda kalmaktadır. Bu gerçekten hareketle engellilerin araç alımına vergi avantajı getiren yasal düzenlemeler yapılmış zaman içerisinde bu düzenlemede değişikliklere gidilmiştir.

2017 yılına kadar malul ve engellilerimiz 1,6 motor silindir hacmini geçmemek üzere, otomobil fiyatına bakılmaksızın ÖTV istisnası kapsamında araç iktisap edilebilmekteydi. Ancak 2017 yılında yürürlüğe giren 7061 sayılı Kanun ile bu hakka fiyat sınırlaması getirilmiş ve bu rakamın her yıl Yeniden Değerlendirme Oranı'nda (YDO) artırılması şeklinde düzenleme yapılmıştır.

Ancak ekonomik kriz, döviz kurundaki ve araç fiyatlarındaki fahiş artışlar neticesinde araç fiyatları YDO rakamının kat be kat üstüne çıkmıştır. Örneğin Ekim 2020'de araç fiyatları %115'in üzerinde artış yaşarken engelli araçlarında ÖTV istisna miktarı en çok %50 oranında artırılabilmektedir. Engelli araç alımlarında ÖTV istisnası için belirlenen üst limit 2020 yılı için 303.200 TL'dir. Bu rakam %50 oranında artırılsa dahil elde edilecek 454.800 TL'lik sınırla engellilerin durumlarına uygun, ulaşım sorunlarını çözecek bir araç almaları mümkün olmamaktadır. Kaldı ki ağır engellilerin alacakları araçlar, akülü veya normal tekerlekli sandalye veya gerektiğinde sedye ile taşınmasına uygun boyutlarda olmak zorundadır. Bu büyüklükteki araçları ise bahsedilen üst fiyat limitleriyle edinebilmek mümkün değildir.

Yukarıda bahsedilen nedenlerle hazırlanan Kanun Teklifi ile malul ve engelliler için ÖTV istisnası kapsamında iktisap edilecek araçlarda fiyat sınırlamasının kaldırılması, böylece engelli vatandaşlarımızın tedavi, eğitim ve diğer ihtiyaçları için zaruri olan ulaşım ihtiyaçlarını durumlarına uygun edinecekleri araçlarla karşılaması, seyahat özgürlüklerini sınırlandıran limitlerin kaldırılması amaçlanmaktadır.

Kanun teklifine https://www2.tbmm.gov.tr/d27/2/2-3248.pdf linkinden ulaşabilirsiniz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Engeli 3 yıl önce

Zaten Allah vurmuş bari siz vurmayın bizleri

Avatar
Sade vatandaş 3 yıl önce

Öyle deme dostum çok üzüldüm böyle konuşmana rabbim yardımcınız olsun mucizelerle karşılaştırsın