Öne Çıkanlar Milli Eğitim Bakanlığı Daimi Engelli İşçi akademik yükseltme ve atama ölçütleri Harika Ötesi iki Ayrı Lezzet Doçentlik Belgeleri

Otizm Alanında Yapılması Gereken Çok Şey Var

Denizli Otizm Derneği Başkanı Dudu Karaman Dinç, mesajının devamında "Ulusal Otizm Eylem Planı (UOEP), 3 Aralık 2016 tarihinde resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. 2016-2019 tarihlerini kapsayan UOEP’in maddeleri çoğunlukla uygulanmadığı için umutlarımız yarım kaldı. Otizmli çocuklar ve aileleri için, 14 Mayıs 2018’de çalışmalarına başlayan TBMM Meclis Araştırma Komisyonu, ikinci bir umut oldu. Antalya milletvekili Kemal Çelik başkanlığında çalışmalarını gerçekleştiren komisyon üyeleri titizlikle çalıştılar. Sivil toplumun temsilcileri olarak özellikle Kemal Çelik’in ne kadar çok çaba harcadığına tanık olduk. Sadece otizmi değil diğer engel gruplarını da kapsayan ayrıntılı bir rapor hazırlandı. Rapor hazırlık sürecinde yerinde ziyaretler yapıldı, sivil toplum örgütlerinin ve uzmanların katılımı sağlandı. Derneğimiz de bu sürece aktif olarak katıldı. Raporun son hali 12 Mart 2020’de TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Fakat o günden bugüne rapordaki önerilerin uygulamaya konulmasına yönelik bir gelişme olmadı. Komisyon raporunun iyi niyetler temennisi olarak kalmasını değil hayata geçirilmesini bekliyoruz. Hem otizmliler hem de diğer engel gruplarındaki bireyler için komisyonun önerileri mutlaka hayata geçirilmelidir.   

Mart ayında Türkiye’de ilk Kovid-19 vakasının görülmesinin ardından hayatımızı kökten değiştiren önlemler gündeme geldi. Kırılgan gruplar arasında yer alan otizmli çocuklar ve aileleri de bu süreçten fazlasıyla etkilendi. Başta eğitim ve sağlık olmak üzere her alanda büyük sıkıntılar var. Pandemi öncesinde de var olan sıkıntılar daha da derinleşti. Bir an önce çözümlere odaklanılmasını bekliyoruz.  Ulusal Otizm Eylem Planı’nın uygulanması ve TBMM komisyon önerilerinin hayata geçirilmesi için toplumun bütün kesimlerini işbirliği ve dayanışmaya, karar vericileri de sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyoruz” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.