Öne Çıkanlar MEB Milli Eğitim Bakanlığı memurlar Mahmut Özer EYT

"Otizm Eylem Planı'nın İkincisi Geliyor

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Derya Yanık, Sivil Toplum Vizyon Belgesi ve Eylem Planı konusunda ''Bakanlığımızın sosyal hizmet başlıklarının tamamı neredeyse dezavantajlı gruplara olarak yönelik. Dolayısıyla bu anlamda paydaşların katkılarını, yorumlarını doğal olarak çok daha fazla önemsiyoruz. Biz de ön yargısız şekilde bütün sorunları ve görüşleri masaya yatırmak ve ortak akıl oluşturmak istiyoruz. Oluşturacağımız vizyon belgesi ve eylem planımız için yapacağınız her katkıyı hassasiyetle değerlendireceğimizden hiç şüpheniz olmasın.

Ülkemizde engelli ve yaşlı hakları için verilen toplumsal mücadele her ne kadar tarihi bir geçmişe sahip olsa da bu konularda hak temelli yaklaşımla kapsamlı ve süreç odaklı çalışmaların başlatılması ancak bizim hükümetlerimiz döneminde gerçekleşti. Bizler, her alanda geliştirdiğimiz insanı odağına alan bakış açımızla ve kendimize olan güvenimizle zincirinden ve komplekslerinden kurtulan bir Türkiye'nin inşasında yer aldık. Nihai hedefimiz kaynaklarımızı ve gücümüzü, bütün vatandaşlarımızın huzuru ve saygınlığı için bir güce ve bir imtihana dönüştürmek.'' dedi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Derya Yanık, 2005 yılında çıkarılan Engelliler Kanunu'na ilişkin ''Böylece yasal altyapıyı çok kapsamlı ve sağlam bir şekilde oluşturduk. Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde 2007 yılında BM Engelli Hakları Sözleşmesi'ni imzalayan ilk ülkelerden birisi bizdik. 2010'da engellilere yönelik pozitif ayrımcılığı Anayasal güvence altına aldık. 2015 yılında Engelli Hakları Sözleşmesi İhtiyari Protokolü'nü onaylayarak, engelli vatandaşlarımıza, Engelli Hakları Komitesi'ne bireysel başvuru hakkını getirdik. Bu süreçte tüm paydaşların katılımıyla 2030 Engelsiz Vizyon Belgesi ve Engelli Hakları Eylem Planı'nı hazırladık. Otizm Eylem Planı'nın ikincisini de 2022 yılında uygulamaya koymuş olacağız.'' dedi.

Ulusal Alzaymır Eylem Planı'nın hazırlıklarını yaptıklarını belirten Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Derya Yanık, 2022 yılında Yaşlılar İçin Gündüz ve Evde Bakım Hizmetlerinin İyileştirilmesi Projesi'ni hayata geçireceklerini ifade etti.

Yaşlılık Vizyon Belgesi konusunda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Derya Yanık, ''Dijital ve finansal okuryazarlık kapsamında paydaşlarımızla iş birliği içerisinde yaşlılarımızın ihtiyaçlarına göre eğitim programları hazırlıyoruz. Huzurevlerimizdeki yaşlılarımız için, pilot huzurevlerinden başlayarak Dijital Bahar teknoloji odaları kuruyor, teknolojiye adaptasyonlarını sağlayacak imkanlar oluşturuyoruz. Ülkemizde bugün yaklaşık yüzde 9 olan 65 yaş üzeri nüfusun, 2023’te yüzde 10'u aşması, 2050'de yüzde 21’e ulaşması bekleniyor. Bu gerçekler çerçevesinde, gerek aktif ve sağlıklı yaşlanma gerekse sosyal içerme perspektifiyle hazırladığımız 2030 Yaşlanma Vizyon Belgemiz, önümüzdeki sürecin yeni kilometre taşlarını oluşturacaktır.'' dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.