Öne Çıkanlar Öğretmenlik Alanları Şaban Ayı Sureleri Ramazan Pidesi Malzemeleri Yardımcı Personel öğretmen

Özel Barınma Hizmeti Veren Kurumlar ve Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi (25 Ocak 2023)

Teklif ile, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde hizmet alan her bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına, asgari ücrete endeksli olarak seans desteği verilmesi, söz konusu kişilere bir aylık özel eğitim ve rehabilitasyon hizmet için ayda 10 bireysel seans veya 8 bireysel seans ile birlikte 4 grup seansı verilmesi amaçlanmaktadır.

Özel Bannma Hizmeti Veren Kurumlar ve Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik yapılmasına ilişkin teklifim, gerekçesiyle birlikte ekte sunulmuştur. Gereğini saygılanmla arz ederim.

GEREKÇE

Sosyal devlet olma gereği, insani ve vicdani duyarlılıkla, 2005 yılında dünyaya örnek olacak bir çalışmaya imza atılarak 5378 sayılı "Engelliler Kanunu" çıkarılmıştır. Engelli yavrulanmız, resmî özel eğitim kurumlan ile birlikte, sosyal güvencesi olmasa da özel eğitim kurumlannda destek eğitimi almaktadır.

Gerek 2005 yılında çıkanlan "Engelliler Kanunu" ve gerekse 2010 yılında yapılan "Anayasa Değişikliği" ile birlikte hem mevzuat hem zihniyet hem de uygulamalar açısından engellilerin hayatında devrim sayılabilecek adımlar atılmıştır.

Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinde 2005 yılı öncesinde toplam 35.000 engelli birey eğitim alırken bugün itibariyle; 81 ilimizde, 3168 eğitim kurumu ile 525.000 özel gereksinimli bireye 52.000 nitelikli uzman personel ve dünyaya örnek gösterilebilecek bir modelle hizmet verilmektedir.

Verilen bu eğitimlerle birçok engelli yavrumuz akranlan ile arasındaki mesafeyi kapatmış, bulunduğu çevrede sosyal kabul görmüş, bir yetişkine ihtiyaç duymaksızın bağımsız yaşam becerileri kazanmış, akademik ve/veya mesleki becerilerini geliştirmiştir.

Bununla birlikte;

Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin sunmuş olduğu hizmetlerin gelişerek devam edebilmesi, nitelik ve nicelik yönünden sürdürülebilir duruma gelmesi için geçmişten bugüne biriken sorunlann çözüme kavuşması gerekmektedir.

Gelinen noktada kurumlarımız, bürokratik süreçlerde yaşanan aksamalar ve eğitim ücreti belirlemesinde standardın olmaması sebebiyle geçmişten bugüne gelen ekonomik problemlerle baş başa kalmıştır.

Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerine her bir engelli birey için ödenen eğitim ücreti 2006 öncesi dönemde asgari ücrete eş değerken, yıllar içinde eriyerek, bugün itibariyle kurumlarımıza ödenen rakamlar asgari ücretin 1/5'i seviyelerine gerilemiş durumdadır. Kira ve personel giderleri, yıllardır "ücretsiz" olarak verilen öğrenci taşıma (servis) hizmeti ve genel giderler, maliyet açısından sürdürülebilir olmaktan uzaklaşmıştır.

Bu kanun teklifimle. Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde hizmet alan her bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına; 1 saat bireysel eğitim seans ücreti için KDV hariç olmak üzere; Net asgari ücretin % 7 sinin çarpımı sonucunda bulunacak tutar ile bir saat grup eğitim seans ücreti için net asgari ücretin % 5 inin çarpımı sonucunda bulunacak tutar ödenir."maddesine; aynı yamanda bir aylık özel eğitim ve rehabilitasyon hizmeti için; "Sadece bireysel özel eğitim ve rehabilitasyon hizmeti önerilen özel gereksinimli bireylere ayda 10 seans, bireysel ve grup özel eğitim ve rehabilitasyon hizmeti önerilen özel gereksinimli bireylere ayda 8 seans bireysel ve 4 seans grup hizmeti verilir." hükmünün eklenmesi amaçlanmaktadır.

ÖZEL BARINMA HİZMETİ VEREN KURUMLAR VE BAZI DÜZENLEMELER HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 25/8/2011 tarihli ve 652 sayılı Özel Bannma Hizmeti Veren Kurumlar ve Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 43 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan "giderlerinin her yıl Hazine ve Maliye Bakanlığınca belirlenen tutan," ibaresi "giderleri" şeklinde değiştirilmiş, fıkraya aşağıdaki cümle ve maddeye aynı fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiş ve mevcut ikinci fıkrasının birinci cümlesinde yer alan "Birinci fıkrada belirtilen" ibaresi "Birinci ve ikinci fıkralarda belirtilen" şeklinde değiştirilmiştir.

"Bir aylık özel eğitim ve rehabilitasyon süresi; sadece bireysel özel eğitim ve rehabilitasyon hizmeti önerilen özel gereksinimli bireyler için 10 seans, hem bireysel hem grup özel eğitim ve rehabilitasyon hizmeti önerilen özel gereksinimli bireyler için 8 bireysel seans ve 4 grup seansından az olamaz."

"Birinci fıkra uyarınca özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde eğitim alan her bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına her 1 seans bireysel eğitim seans ücreti için net asgari ücret tutarının %7'si ile her 1 seans grup eğitim seans ücreti için net asgari ücret tutarının %5'i Millî Eğitim Bakanlığınca ödenir."

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.