Öne Çıkanlar Mahmut Özer Maden Çalışanları Fransızca Öğretmeni psikolog ataması Devredilen Taşınırların Kaydı

Özel Çocuklar Özel Programda Buluşuyor

Oyunlarda, ortaokul kademesinde eğitim gören zihinsel, görme, işitme ve bedensel yetersizliği olan öğrenciler ile normal gelişim gösteren öğrenciler yer almaktadır. Her bölümde aynı engel grubundan oluşan iki takım yer almaktadır. Oyunlar; "Bilgi içerikli sorular ve zamana karşı etkinliği tamamlama" olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır.

Yaz tatili dönemi boyunca her hafta salı ve perşembe günleri saat 20:20'de TRT EBA TV'de yayınlanacak olan oyunlar; bilgi, eğlence, el becerileri ve spor alanlarında düzenlenmektedir.  İlk bölüm 30 Haziran 2020 tarihinde saat 20.20’de TRT EBA TV İlkokul ve Ortaokul kanallarında yayınlandı.

Tükiye’nin ilk işitme engelli tercümanı Şule Denli Öztürk ise yarışmada tercümanlık yapıyor.

Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Mehmet Nezir Gül, "Değişik engel gruplarına sahip, özel eğitime ihtiyacı olan öğrencilerimizle gelişimini normal olarak sürdüren öğrencilerimizin birlikte olduğu, kaynaşmanın en güzel bir biçimde gerçekleştiği bir anlayışla onları burada hem bilgilendirerek hem eğlendirerek hem sportif bazı çalışmalarla birlikte hayata daha iyi bir şekilde hazırlanmalarını sağlıyoruz. Özel eğitim öğrencilerimize yönelik TRT EBA TV kanalları için hazırladığımız 'Hazır mısın?' programı Türk televizyonları için bir ilk oldu, öğrencilerden, velilerden ve izleyicilerden büyük ilgi gördü. Özel eğitim öğrencilerimizin olağan gelişim gösteren öğrencilerimizle birlikte katılım sağladığı, bilgi, beceri, oyun ve etkinlik merkezli etkinliklerle dolu 16 bölümün çekimleri tamamlandı. Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin tüm öğrencilerle kaynaşmalarını sağlamak ve sürece velileri dahil ederek farkındalık oluşturmayı ve hayatı daha da güzelleştirmeyi amaçladık. Yeni dönemde yeni programlarımızla birlikte, yeni etkinliklerimizle ve yeni içeriklerle öğrencilerimizin karşısında olacağız. Emeği geçen eğitimcilerimize teşekkür ediyorum." dedi.

Tükiye’nin ilk işitme engelli tercümanı Şule Denli Öztürk, "Sosyal medyada sürekli Türk işaret dili ile videolar paylaşıyordum sonrasında da televizyonda çeviri yapmaya başladım" diyerek anlatıyor kendisini televizyona getiren süreci. Eskiden duyan bir kişi ile sağır bir kişi karşı karşıya gelince nasıl iletişim kuracağını bilmiyordu ve birbirini anlayamıyordu. Bu projede “Hazır mısın?” yarışması ile bu algı kırıldı. Sağır çocuk ve engelli olmayan çocuk karşı karşıya geldi ve birbirine empati yapabildi ve algılar kırıldı. Bu proje herkesin birbiri ile iletişim kurabileceğini göstermiş oldu. İleride, hayatlarında sağır biri ile karşılaşırsa “Evet onun ana dili Türk İşaret Dili” diyecek ve iletişim kurma konusunda daha rahat olacak." dedi.

Programın sunucusu Nurben Kendirli, "Dünyada, Amerika’da ve Avrupa’da çok fazla sağır tercüman kullanımı var ama Türkiye’de sağır tercüman hiç kullanılmamış. Benim sağır tercüman kullanmamın temel nedeni; sağır topluma konuyu en iyi yine bir sağır anlatır düşüncesi." dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.