Öne Çıkanlar Milli Eğitim Bakanlığı Daimi Engelli İşçi akademik yükseltme ve atama ölçütleri Harika Ötesi iki Ayrı Lezzet Doçentlik Belgeleri

Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinde Kontenjan Artırımına Yol Açan Değişiklikler (Görüş)

Daire Başkanı V. Bakan a. Ceyhun Ay imzalı resmi yazıda ''01/01/2015 tarihinden önce kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı alan özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde gerçekleştirilecek kontenjan artırımına yol açacak yerleşim planı değişikliği işlemlerinde Özel Öğretim Kurumları Standartlar Yönergesi'nin 41'inci maddesinin mi yoksa aynı Yönergenin Geçici 2'nci maddesinin mi uygulanması gerektiği hususunda görüş talep eden 1 Kasım 2021 tarihli ve 35931714 sayılı yazınız incelenmiştir.

Yapılan inceleme sonucunda, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde kontenjan artırımına yol açacak yerleşim planı değişikliklerindeki uygulama esasları; Özel Öğretim Kurumları Standartlar Yönergesi'nin ''Mevcut Kurumlar'' başlıklı 41'inci maddesindeki ''Bu Yönergenin yürürlüğe girdiği tarihten önce kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatu alan özel öğretim kurumlarından kontenjan artırımına yol açacak yerleşim planı değişikliklerinde bu Yönergede belirtilen standartlar uygulanacaktır. Ancak, 01/01/2015 tarihinden önce kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı alan kurumların mevcut binaları ile 21/7/1983 tarihli ve 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında binası koruma altına alınarak kültür varlığı olarak tescilli olan kurumlarda bu Yönergede belirtilen bahçe, asansör şartı ile merdiven, kapı, pencere, koridor için belirlenen standartlar aranmaz.'' hükmüyle aynı Yönergenin Geçici 2'nci maddesindeki; ''Bu Yönergenin yürürlüğe girdiği tarihten önce kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı alan özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri kontenjan değişikliğine yol açacak yerleşim planı değişikliklerinde kurumlarını bu Yönergenin 30'uncu maddesi ikinci fıkrasında belirtilen şartlara uygun hale getirirler.'' hükümleriyle belirlenmiştir. Mezkur iki hüküm kapsamı itibariyle kurum binalarının farklı hususlarına ilişkin düzenleme içermekte olup Özel Öğretim Kurumları Standartlar Yönergesi'nin 41'inci maddesiyle 01/01/2015 tarihinden önce kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı alan özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerindeki kontenjan artırımına yol açan yerleşim planı değişikliklerinde kurum binasının hangi standartlardan muaf olduğu belirlenmiş, aynı Yönergenin Geçici 2'nci maddesinde ise kurum binalarının Özel Öğretim Kurumları Standartlar Yönergesi'nin 30'uncu maddesinin ikinci fıkrasındaki müdür, müdür yardımcısı, öğretmenler odası, bireysel ve grup eğitim odaları, uygulama evi, bireyselleştirilmiş eğitim programları geliştirme birimi odası, görüşme odası, tuvalet ve lavabolar ile oyun bahçesinin alan ve kontenjan hususları düzenlenmiştir.

Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalar doğrultusunda, 01/01/2015 tarihinden önce kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı alan özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde gerçekleştirilecek kontenjan artırımına yol açacak yerleşim planı değişikliklerinde kurumların; Özel Öğretim Kurumları Standartlar Yönergesi'nin 41'inci maddesindeki ''... Ancak, 01/01/2015 tarihinden önce kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı alan kurumların mevcut binaları ... bu Yönergede belirtilen bahçe, asansör şartı ile merdiven, kapı, pencere, koridor için belirlenen standartlar aranmaz.'' hükmündeki muafiyetlere uyarak Özel Öğretim Kurumları Standartlar Yönergesi'nin Geçici 2'nci maddesi doğrultusunda mezkur Yönergenin 30'uncu maddesinin ikinci fıkrasında yer alan şartları sağlaması gerektiği değerlendirilmektedir.'' denilmiştir.

Ayrıca konu ile ilgili İzmir Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından E-81973927-410.07-36880316 sayılı Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinde Kontenjan Artırımına Yol Açan Değişiklikler (Görüş) konulu 14 Kasım 2021 tarihli resmi yazı yayınlandı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.