Öne Çıkanlar öğretmen Kamu Birliği Konfederasyonu Kurum Takip Sistemi Veri Girişi yüz tanıma sistemi Hazine ve Maliye Bakanlığı

Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinin Açılacağı Tarih Belli Oldu

Genel Müdür Muammer YILDIZ imzalı resmi yazıda Koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle alınan tedbirler doğrultusunda, 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu kapsamında faaliyette bulunan özel eği merkezleri eğitimlere 16 Mart 2020 tarihli ve 5580217 sayılı yazı, 26 Mart 2020 tarihli ve 5918703 sayılı yazı ve 4 Mayıs 2020 tarihli ve 6741910 sayılı yazı ile 16 Mart - 31 Mayıs 2020 tarihleri arasında ara verildiği belirtildi.

Tedbirlerin uygulanmasıyla ülke genelinde olumlu sonuçlar elde edilmiş ve normalleşme süreci planlandığı şekliyle devam etmektedir. Kontrollü sosyal hayat kuralları, il pandemi kurulunun görüşleri de dikkate alınarak kurum binalarında, eğitimde kullanılan araç gereçlerde ve engelli bireylerin merkeze ulaşımlarında kullanılan servis araçlarında koronavirüs (Covid-19) salgınından korunmak için gerekli olan tıbbi maske kullanımı, hijyen ve sosyal mesafenin korunması ile ilgili tedbirlerle birlikte ekte yer alan kurallar ve İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünün 30 Mayıs 2020 tarihli ve 89780865153-E.8558 sayılı Genelgesi hükümlerine de uyulması şartıyla özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin kurucuları ve engelli bireylerin velilerinin istemesi halinde, merkezlerde eğitimlere 15 Haziran 2020 tarihinden itibaren başlanacaktır.

İllerdeki özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri binalarında, eğitimde kullanılan araç gereçlerde ve engelli bireylerin merkeze ulaşımlarını sağlayan servis araçlarında tıbbi maske kullanımı, hijyen ve sosyal mesafenin korunması ile ilgili tedbirlere ve kurallara titizlikle uymaları sağlanacak ve uymayanlar hakkında ilgili birimler tarafından mevzuatları doğrultusunda gerekli yasal işlemler yapılacak.

MASKE KULLANIMI, HİJYEN VE SOSYAL MESAFENİN KORUNMASI İLE İLGİLİ TEDBİRLERE EK OLARAK ÖZEL EĞİTİM VE REHABİLİTASYON MERKEZLERİNDE UYULACAK KURALLAR

Kurumlar Açılmadan Önce Uyulması Gereken Kurallar 

1. Kurumlarca eğitim ve öğretim faaliyetlerine başlamadan en az 45 dakika öncesinde koronavirüs tedbirleri kapsamında binanın personel ve destek eğitimi alan bireyler tarafından kullanılan tüm bölümleri temizlenmeli, dezenfekte edilerek havalandırılmalıdır. Kurumlarda görünür yerlere Covid-19 önlemleri ile ilgili bilgilendirici afişler (el yıkama, maske kullanımı, kurs içinde uyulması gereken kurallar vb.) asılmalıdır. Yönlendirme ve işaretlenmesi gereken alanlar tespit edilerek işaretleme yapılmalıdır. 

2. Aile hasta ve hastalık belirtisi olan (Ateş, öksürük, burun akıntısı ve solunum güçlüğü vb) çocuğu kuruma getirmemelidir.

3. Maske ve eldivenler için tıbbi atık kutuları temin edilmelidir. Kurum girişinde, lavabolarda ve uygun yerlerde el antiseptiği bulundurulmalıdır. 

4. Kurum yöneticileri, eğitim personeli ve diğer personelin bulunduğu birimler ile bireysel destek eğitim odaları ile engelli bireyler ve veli/misafirlerin kullanımına açık olan diğer alanlar sosyal mesafe kurallarına uygun biçimde düzenlenmelidir. 

5. Kurumlarda; her türlü eşya, araç ve gereçlerin özellikle elle sık temas edilen yüzeyleri su ve deterjanla yıkanmalı veya temizlik ürünü içeren solüsyon ile ıslatılmış bezle silinmeli, sonrasında yarım saat (kuruyana ve koku çıkana kadar) havalandırılmalıdır. 

6. Kurumlarda temassız dijital ateş ölçer, yeterli miktarda maske, kolonya, sivi sabun, el antiseptiği ve dezenfektan malzemeleri bulundurulmalıdır. 

7. Kurumlarda klima ve her türlü iklimlendirme sistemleri kullanılmamalı, kullanılması durumunda ise periyodik olarak dezenfekte edilmeli, filtreleri temizlenmeli veya değiştirilmelidir. 

8. Kurum bünyesinde bulunması halinde kantin, büfe vb. yerlerde maske kullanımı, hijyen ve sosyal mesafenin korunması ile ilgili tedbirlere uyulmalı, buralarda tek kullanımlık bardak, tabak vb. malzemeler kullanılmalıdır. 

9. Eğitimlerden önce, kurumun genel temizliği (özellikle sınıflar ve tuvaletler) su ve deterjan kullanılarak yaptırılmalıdır. Kurumda sık dokunulan yüzeylerin (kapı kolları, sıralar, masa yüzeyleri, merdiven tırabzanları gibi) temizliğine özellikle dikkat edilmelidir. Bu amaçla, su ve deterjanla temizlik sonrası dezenfeksiyon için 1/100 sulandırılmış (5 litre suya yarım küçük çay bardağı) çamaşır suyu (Sodyum hipoklorit Cas No: 7681-52-9) kullanılabilir. Kurum tuvalet temizliği için 1/10 sulandırılmış çamaşır suyu (Sodyum hipoklorit Cas No: 7681-52-9) kullanılmalıdır. Çamaşır suyu ile temizlik yapılan alanlar mutlaka havalandırılmalıdır. Sağlık Bakanlığı COVID-19 Pandemi Döneminde Halka Açık Alanların Temizlik ve Dezenfeksiyonu ilkelerine uyulmalıdır. 

10. Kurumların tuvalet ve lavabolarında sıvı el sabunu, kağıt havlu bulundurulmalı ve bu bölümlerin temizliğinin periyodik olarak yapılması sağlanmalıdır. Tuvaletlerde kullanılan tüm sabunluklar ve kağıt havluluklar mümkünse fotoselli olmalıdır. 

Kurumlar Açıldıktan Sonra Uyulması Gereken Kurallar 

1. Kurum girişinde tüm personel, engelli birey ve ziyaretçiler için temassız dijital termometreyle ateş ölçümü yapılmalı, kuruma ateşi yüksek olanlar ile maskesiz kimse alınmamalı ve kurumda bulundukları sürece maske takmaları sağlanmalı, maske takmayanlar kurumdan çıkartılmalı, ateş ölçümü 4 saatte bir yapılmalı ateşi yüksek çıkan ve durumu riskli görülenler kuruma alınmadan sağlık kuruluşuna yönlendirilmelidir. 

 2) Aile hasta ve hastalık belirtisi olan (ateş, öksürük, burun akıntısı ve solunum güçlüğü) çocuğu kuruma getirmemelidir.

3) Kurumlar tarafından hizmet sundukları engelli bireylere ve ailelerine; alınacak tedbirler, kişisel hijyen, sosyal mesafe konularında rehberlik edilmelidir.

4) Kurumlarda görevli rehber öğretmen/psikologlar engelli birey ve velilere maske kullanımı, kişisel hijyen, sosyal mesafe kurallarına uyulması konularında bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları yapmalıdır.

5) Destek eğitim odaları her destek eğitimi sonrasında havalandırılmalı, materyaller, masa ve sandalyeler ile kullanılan diğer araç ve gereçler, ortak kullanıma sunulan tekerlekli sandalye gibi araçlar bireysel kullanım sonrası dezenfekte edilmesi sağlanmalıdır.

6) Bireysel eğitimlerde kullanılan oyun hamuru, parmak boyası, üfleme çubukları gibi materyaller her öğrenci için özel olmalıdır.

7) Bedensel engelli bireyler destek eğitim salonlarında kullanılan sedyelerde veya yataklarda tek kullanımlık rulo sedye örtüleri kullanılmalı, fizyoterapist temasının gerekli olduğu durumlarda siperlik, maske ve eldiven kullanılmalıdır.

8) Kurumlarda eğitim süresini bekleyen engelli birey ve velilerinin sosyal mesafe kurallarına uygun şekilde düzenlenmiş alanlarda beklemeleri sağlanmalıdır.

9) Kurumlarda bulunması durumunda yemekhane, kütüphane, mescid, kantin gibi toplu kullanım alanları bireyler arasındaki mesafenin 1.5 metrenin altına düşmemesi kaydıyla sosyal mesafeye uygun düzenleme yapılmalıdır.

10) Kurumda eğitim personelinin bireysel veya grup eğitimi yaptığı odalar dışında da personelin çalıştığı oda/bölümlerde kişiler arası mesafenin 1.5 metrenin altına düşmeyecek şekilde hizmet sunulmalıdır.

11) Bu süreçte konferans salonları, spor salonları gibi toplu etkinliklerin yapıldığı mekanlar kullanılmamalıdır. Belirtilen alanların kullanılmasına ihtiyaç duyulması halinde sosyal mesafe kurallarına göre düzenleme yapılmalıdır.

12) Asansör kullanılması planlanan kurumlarda sosyal mesafe kurallarına uygun kullanım sağlanmalı (kapasiteye göre kişi sayısı sınırlandırılmalı) asansör giriş ve içerisinde yeni kullanım kurallarına ilişkin uyarılar yer almalıdır. 

13) Servis araçlarının özellikle sık temas edilen yüzeyleri başta olmak üzere temizliği her servis öncesi ve sonrasında yapılmalı, servis taşıma kapasitesi ve araçlarda sosyal mesafe kuralları göz önüne alınarak planlanmalı, ateş ölçümü yapılmalı, ateşi yüksek olanlar servise alınmamalı, seyahat süresince araç içerisinde şoför ve tüm yolcuların maske takmaları sağlanmalıdır.

14) Kurumlarda eğitim süreçlerine ilişkin alınacak tedbirlerden kurucu sorumludur. Denetimler sırasında kurallara uymadığı tespit edilen engelli birey, yönetici ve personele gereken cezai işlem uygulanır.

15) Kurumların tuvalet ve lavabolarında sıvı el sabunu, kağıt havlu bulundurulmalı ve bu bölümlerin temizliğinin periyodik olarak yapılması sağlanmalıdır. Tuvaletlerde kullanılan tüm sabunluklar ve kağıt havluluklar mümkünse fotoseli olmalıdır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.