Öne Çıkanlar Milli Eğitim Bakanlığı Maden Çalışanları Fatma AFYONCU öğretmen Murat Kurum

Sayıştay'ın 2020 Yılı Raporunda Sağlık Bakanlığı Engelli Sağlık Kurulu Raporu Veri Tabanına Dair Yaptığı Tespitlere İlişkin Soru Önergesi'ne Cevap Geldi

CHP Samsun Milletvekili NESLİHAN HANCIOĞLU'nun soru önergesine Aile Ve Sosyal Hizmetler Bakanı DERYA YANIK'tan cevap geldi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından 30671023-610-346 sayılı Soru Önergesi (7/52689) konulu 4 Kasım 2021 tarihli resmi yazı yayınlandı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık imzalı resmi yazıda 18 Ekim 2021 tarihli ve 896019 sayılı yazı ekinde alınan Samsun Milletvekili Sayın Neslihan Hancıoğlu tarafından Bakanlığımıza yöneltilen 7/52689 Esas Numaralı yazılı soru önergesine, Türkiye Millet Meclisi İçtüzüğü'nün 99'uncu maddesi uyarınca hazırlanan cevabi yazımız ekte sunulmuştur.'' denilmiştir.

Verilen cevapta, ''Engelli vatandaşlarımız için sağladığımız aylık imkanından faydalanmanın gerekli koşulu sağlık kurulu raporudur.

Sağlık Bakanlığınca 2007 yılından itibaren sağlık kurulu raporlarının Ulusal Engelli Veri Tabanına kaydedilmesi işlemlerine başlanmakla birlikte, hastanelerin bir çoğunun sisteme dahil olmaması nedeniyle bu süreçte veritabanına tüm raporların kaydedilmesi mümkün olmamıştır.

Bu süreçte, herhangi bir hak kaybına veya mağduriyete yol açmamak amacıyla, sağlık kurulu raporunu fiziki olarak ibraz eden engelli bireyler de hizmetlerimizden yararlandırılmaya başlanmıştır.

Sağlık Bakanlığı, 2020 yılında e-rapor sistemine geçmiş, e-rapor sisteminde kayıtlı olan raporlar üzerinden gerçekleştirildiğinden yardımdan yararlanan kişilerin bir kısmının raporunun e-rapor sisteminde olmadığının tespit edildiği ifade edilmiştir.

Bu bulgudan, yardımdan yararlanan kişilerin raporu olmadan yardımdan yararlandığı sonucu çıkarılmamalıdır.

Hali hazırda, hizmetten yararlanmakta olan kişilerin tamamının dosyalarında sağlık kurulu raporları eksiksiz yer almaktadır. Dosyasında fiziki olarak sağlık kurulu raporu bulunmasına rağmen, e-rapor sisteminde kaydı bulunmayan kişilerin raporları ilgili hastanelerden teyit edilmektedir. Bu teyitin yapılamaması halinde, raporların yeniletilmesi istenerek e-rapor sistemine kaydı sağlanmaktadır.

Ayrıca Sağlık Bakanlığı ve Bakanlığımız arasında yapılan protokolle evde bakım yardımı hizmetinin sunulduğu engelli bireyim sağlık raporlarının il müdürlüklerimizin sistemi üzerinden anlık görüntülenebilmesi imkanı sağlanmıştır.'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.