Öne Çıkanlar A101 4 Nisan 2024 Aktüel Ürünler Çocuk Gelişim ve Eğitim Öğretmenliği Mülakatın Kaldırılması Tamer Karadağlı öğretmen

SGK Tarafından Engelli Vatandaşlara Sağlanan Tekerlekli Sandalyelere İlişkin Soru Önergesi

Tekerlekli sandalye engelli yurttaşlarımızın toplumsal yaşama; kültürel, siyasal ve sportif etkinliklere ve istihdama katılmasında yaşamsal bir öneme sahiptir. Engelli yurttaşlarımız gündelik yaşamda karşı karşıya bulundukları sorunlar yanında, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun sağladığı sandalyeleri alma konusunda da birçok sorunla baş etmek zorunda bırakılmaktadır. Tekerlekli sandalyeye gereksinimi duyan yurttaşlar, bedelini Sosyal Güvenlik Kurumu'nun karşılayacağı sandalyesini alıncaya kadar yapmak zorunda kaldıkları işlemlerden dolayı sıkıntılar yaşamaktadır. Önce engelli raporu, sonra sandalye için başvuru yapan yurttaşlarımız kolay ve kısa sürede çözülebilecek işlemlerde sıkıntılı ve yorucu bürokratik engellerle boğuşmak zorunda kalmaktadır.

Engelli raporunu alan biri bunu SGK'ya onaylatmak, ardından SGK'nın SUT (Sağlık Uygulama Tebliği) listesi piyasa gerçekleri ile uyuşmayan fiyatlar üzerinden bir de kesinti uygulayıp ödemesini yapacağı sandalyeyi satın almak zorunda bırakılmaktadır. Parasını SGK'nın karşılayacağı sandalyeyi vatandaş önce kendisi satın almaktadır. Büyük uğraşlar sonrası temin edeceği borla medikal firmasından sandalyesini alan yurttaş, aldığı faturayı tekrar SGK'dan onaylatıp bedelini almaya çalışmaktadır. Bu da uzun meşakkatli bir süreç anlamına gelmektedir. Yapılan iş ve işlemler, yurttaşlarımızı, engellilik ve yoksulluğa ek olarak aradaki fiyat farkından dolayı yardıma muhtaç durumuna düşürmekle birlikte bir kez de kırtasiyecilikle mağdur etmektedir.

Bu bağlamda;

1- SGK'nın son beş yılda engelli yurttaşlara sağladığı tekerlekli sandalye sayısı ne kadardır? Bunların çeşitleri nelerdir?

2- SGK'nın engelli yurttaşlarımıza sağladığı tekerlekli sandalyelere son beş yıllık dönemde ne kadar ödenek kullanılmıştır? Bunun ne kadarı iç ne kadarı dış pazar malları için ödenmiştir?

3- Engelli yurttaşlarımızın sandalye gereksinimlerinin karşılanmasında uygulanan iş ve işlemlerin basitleştirilmesi yönünde bürokrasiyi azaltacak herhangi bir çalışma var mıdır?

4- Engelli yurttaşlarımıza son beş yıllık süre için sağlanan tekerlekli sandalyelerde geçerli süre neye göre belirlenmiştir? Süresi bitiminde toplanan kaç tanedir? Bunlar nasıl değerlendirilmiştir?

Soru önergesine https://www2.tbmm.gov.tr/d27/7/7-45916s.pdf linkinden ulaşabilirsiniz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.