Öne Çıkanlar Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun Nitelikli Personel A101 26 Ocak 2024 Aktüel Ürünler 2024 Yılı Nisan Ayı Yay Burcu Aşk Yorumu Milli Eğitim Bakanlığı

TEÇ-SEN Genel Merkez Engelliler Komisyonu Başkanlığı'ndan Esnek Çalışma Konusunda Basın Açıklaması

Covid-19 ile mücadele kapsamında Kamu Çalışanlarına yönelik tedbirler ile ilgili 2021/8 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi'nin 14/04/2021 tarih ve 31454 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdiğinin anımsatıldığı açıklamada genelgeye istinaden Millî Eğitim Bakanlığı tarafından da Covid-19 Kapsamında Esnek Çalışmaya ilişkin Usul ve Esasların yayınlandiğı belirtildi.

Basın açıklamasının devamında; "ancak 2021/8 sayılı Genelge ve MEB Esnek Çalışmaya İlişkin Usul ve Esaslar gereği idari izinli sayılan, Uzaktan ve dönüşümlü çalışan engelli eğitim çalışanlarının, "İdari izin verilenler ile uzaktan veya dönüşümlü çalışanlardan hizmetlerine ihtiyaç duyulanlar, çağrıldıkları anda görevlerine dönmek zorundadır" hükmü kullanılarak amirleri tarafından görevlerine ihtiyaç duyulsun/duyulmasın görev yerlerine çağrıldıkları duyumları, 16/04/2021 tarihli sendikamızca Milli Eğitim Bakanlığı’na ve 81 İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gönderilen resmi yazılarımıza rağmen Sendikamız Genel Merkez Engelliler Komisyonumuza yoğun bir şekilde gelmeye devam etmektedir.

Dünya genelinde gelişen Koronavirüs pandemisi, BM Engelli Hakları Sözleşmesi bağlamında; engelliler için önemli ölçüde yüksek riskli ve insani acil bir durumdur.

Sözleşmenin “risk durumları ve insani açıdan acil durumlar” başlıklı 11. maddesine göre Türkiye Cumhuriyeti Devleti, koronavirüs pandemisinin sürdüğü süreç içinde engellilerin korunmasını ve güvenliğini sağlamak için insancıl hukuk ve uluslararası insan hakları hukuku dâhil uluslararası hukuk çerçevesindeki yükümlülüklerini yerine getirmek için gerekli tüm tedbirleri almakla yükümlüdür.

5378 Sayılı Engelliler Hakkında Kanunun “istihdam” başlıklı 14. maddesinde; çalışan engellilerin aleyhinde sonuç doğuracak şekilde, engelinden dolayı diğer kişilerden farklı muamelede bulunulamayacağı ve çalışan engellilerin karşılaşabileceği engel ve güçlükleri ortadan kaldırmaya yönelik önlemlerin alınması, bu konuda görev, yetki ve sorumluluğu bulunan kurum ve kuruluşlar tarafından yapılmasının zorunlu olduğu ifade edilmiştir.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası madde 10; engelliler için alınacak önlemlerin eşitlik ilkesine aykırı olmayacağını hüküm altına alırken, madde 50; “Bedeni ve ruhi yetersizliği olanlar, çalışma şartları bakımından özel korunurlar” ifadesi ile engelli çalışanları güvence altına alır.

Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı ve Engellilerin Devlet Memurluğuna Alınmaları Hakkında Yönetmeliğin 16. maddesine göre engelliler, engelliliği artırıcı ve ek engel getirici işlerde çalıştırılamazlar.

Öte yandan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 10. maddesine göre; "işveren, iş sağlığı ve güvenliği yönünden risk değerlendirmesi yapmak veya yaptırmakla yükümlüdür.

Risk değerlendirmesi yapılırken, engelli çalışanlar gibi özel politika gerektiren grupları dikkate alır." denilmiştir.

Söz konusu Sözleşme, Anayasa, Kanun, Genelgeler ile Yönetmelikler ve gelişen yeni teknolojik alt yapı uzaktan çalışma yöntemi ile çalışabilecek durumda olan engelli personelin risk altında çalışmasının önüne geçebilmektedir.

TEÇ-SEN Engelliler Komisyonu Başkanlığı olarak Engelli kamu görevlilerinin haklarının korunmasında ve geliştirilmesinde, çalışma hayatına ilişkin normların düzenlenmesinde, evrensel hukukun öngördüğü ilke ve kuralların özellikle de ILO Sözleşmelerinde, Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesinde, İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesinde, Avrupa Sosyal Şartında, Avrupa Konseyi Direktiflerinde, Anayasada, Engelliler Kanununda ve 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununda ifade edilen kural ve kayıtların dikkate alınmadığı ve uygulayıcılar tarafından özenle ve insanca uygulanmadığı takdirde kurumlar ve şahıslar hakkında Kamu Denetçiliği Kurumu, Aile  ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, Millî Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü, MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü İşyeri Sağlık ve Güvenlik Daire Başkanlığı ile Uluslararası Çalışma Örgütü nezdinde girişimlerde bulunacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz." denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.