Öne Çıkanlar Maden Çalışanları psikolog ataması Mahmut Özer Fransızca Öğretmeni Milli Eğitim Bakanlığı

TEÇ-SEN Genel Merkezi/TEÇ-SEN Engelliler Komisyonu'dan MHP'ye Önemli Ziyaret

TEÇ-SEN Genel Merkezi/TEÇ-SEN Engelliler Komisyonu Başkanı Serhat SARIBOĞA, Komisyon Başkan Yardımcısı Bülent ÇÖMLEK ve Komisyon Teşkilat Başkanı Susam ÖZTÜRK’ten oluşan bir heyet ile MHP Kadın, Aile, Çocuk ve Engelli Politikaları Başkanı Sayın Deniz DEPBPOYLU’yu makamında ziyaret etti.

Sendikamız ve Engelliler Komisyonumuzun hazırlayıp, Cumhurbaşkanlığı, TBMM Başkanlığı ve Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerin Grup Başkanlıklarına 3 Aralık 2020 Dünya Engelliler Günü’nde, ataması yapılan ve fiilen görevde bulunan engelli personellerin öğrenim durumları dikkate alınarak ihraz ettikleri unvan ve kadrolara sınavsız bir şekilde atanmaları için kanun teklifimizi göndermiş ve haberini de sendikamız sitesinde paylaşmıştık.

İlgili habere http://www.tec-sen.org/haberdetay.aspx?hid=1033 linkinden ulaşabilirsiniz.

Engelli istihdamı politikasında gördüğümüz aksaklıklar ve çözüm önerilerimiz ile “Kamuda Görevli Engelli Personelin Kamusal Haklarının Genişletilmesi”ni içeren Raporumuzu ve 3 Aralık 2020 Dünya Engelliler Günü’nde Cumhurbaşkanlığı, TBMM Başkanlığı ve Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerin Grup Başkanlıklarına gönderdiğimiz kanun teklifini kendilerine sunduk.

Görüşmede; özellikle ilk atamaların hizmetli kadrosunda değil, memur kadrolarına yapılması gerekliliği üzerinde duruldu. Engel durumlarına uygun olmayan hizmetli unvanlı istihdamının uygulamada personeli ve idareciyi karşı karşıya getiren bir durum olduğu ve bu kadrolarda engelli personelin çalıştırılmaması gerekliliği üzerinde duruldu.

Ayrıca; istihdam şeklinde yapılacak değişiklikten sonra şu an mevcut olarak görev yapan engelli personelin bir defaya mahsus öğrenimlerine uygun kadrolara atanması için gerekli yasal düzenlemenin yapılması için çalışma başlatılması talebimiz de iletilmiştir.

Bu vesileyle heyetimize karşı göstermiş olduğu samimi ve misafirperver tavrından ötürü Sayın Deniz DEPBOYLU hanımefendiye bir kez daha teşekkür ederiz.

KAMUDA GÖREVLİ ENGELLİ PERSONELİN KAMUSAL HAKLARININ GENİŞLETİLMESİ İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Ülkemizin tamamında, pek çok kamu kurum ve kuruluşlarında, her türde engel grubuna mensup çeşitli hizmet sınıflarında Ocak 2021 itibariyle 60 bine yakın engelli kamu çalışanı mevcuttur. Atalete terk edilmiş, önyargılar sebebiyle vasatın altında bir görev ile vazifelendirilmiş, kapasite ve becerileri görmezlikten gelinen pek çok engelli kamu çalışanı mevcuttur. Söz konusu çalışanlara sahip oldukları bilgi, beceri ve kapasite ölçüsünde bir görev tasarımı yapılarak, hak ettikleri muameleyi görmeleri, ülkemizin de taraf olduğu Birleşmiş Milletler Engelli Hakları sözleşmesinin bir gereğidir. Engelli bireylerin istihdam edilmesi kadar, istihdam edilenlerin iş sürecine dahil edilmesi de önem arz etmektedir.

Bu çerçevede,

1.) Kamuda ve özel sektörde engelli istihdam oranı en az % 6 (yüzde altı) olarak güncellenmelidir.

2.) Yılda iki defa tercihlerin alınması uygulaması hayata geçirilerek engellilerin atamaları (Engelliler Haftası-10-16 Mayıs ve Dünya Engelliler Günü-3 Aralık) yapılmalıdır.

3.) Engelli olarak görev yapan personel, 15-20 yıllık hizmeti sonrasında engeli ve oranlarına göre isteği doğrultusunda emekli olabilmekte, dolayısıyla üçüncü, ikinci ve birinci dereceye ulaşana dek çalışması ve bu derecelerden emekli olması mümkün görünmemektedir.

Bu nedenle engelli personelin derece ve kademe işlemleri düzenlenerek emekli maaşlarındaki düşüşün minimum seviyede olması sağlanmalıdır. Engelli olarak görev yapan personele normal kademe ilerlemelerine ek olarak her 2 yıl için 1 kademe ilerlemesi verilmesi gerekmektedir.

4.) 1.10.2008 sonrası memur olan engelli personel için 5434 sayılı kanuna göre emeklilik haklarının devamının sağlanması gerekmektedir.

5.) Engelli personelin yıllık izinleri tekrar düzenlenerek ilk 5 (beş) yıl boyunca 20 (yirmi) gün, 5. Yılı doldurduktan sonra 30 (otuz) gün yıllık izin kullanmaları sağlanmalıdır.

6.) Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelikte pozitif ayrımcılık yapılarak, kurumların norm durumuna bakılmaksızın yer değişikleri talepleri kurumlarca bekletilmeksizin yerine getirilecek şekilde yeniden düzenlenmelidir. Engelli aday memurların sağlık mazereti durumunda yer değişikliği taleplerinde adaylık süresi dikkate alınmamalıdır.

7.) Engelli ve kronik hastalığı olan çalışanlara yönelik iş sağlığı ve güvenliği ve mobbing (zorbacılık) konusunda çalışma başlatılmalı, söz konusu kişiler için ivedi bir şekilde gerekli tedbirlerin alınması sağlanmalıdır.

8.) Engelli kamu personelinin istihdam edildikleri kurumlara erişilebilirlikleri ve çalışma koşullarının denetlenmesi önem arz etmektedir.

9.) Tüm kamu kurumlarında engelli personelin izlem ve takibinin yapılması amacıyla, koordinasyon merkezleri kurulmalıdır.

Ayrıca diğer siyasi partiler ile de görüşmelerimiz devam etmekte olup, konuyu gündemimizin öncelikleri içerisinden asla düşürmeyeceğimizi de kamuoyunun bilgisine arz ederiz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.