Öne Çıkanlar Maden Çalışanları psikolog ataması Mahmut Özer Milli Eğitim Bakanlığı Fransızca Öğretmeni

TİDYeS 2020/1  Türk İşaret Dili Yeterlilik Sınavı Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?

İletişim dili olarak işaret dilini tercih eden işitme engelli bireylerin, yaşamın birçok alanında kendilerini ifade etmelerinde kilit öneme sahip Türk İşaret Dili tercümanlarının dil yeterlikleri, doğru, etkin ve anlaşılır iletişimin belirleyicisidir. Bu noktada mevcut uygulamalardan yola çıkarak tercümanların dil yeterliliklerinin belirlenmesine ihtiyaç duyulmuştur. 

Bilindiği üzere işitme engellilerin, bilgi ve hizmetlere erişimi, iletişim ihtiyaçlarının giderilmesi, hak kaybına uğramamaları ve topluma eşit katılımlarında Türk işaret dili tercümanları önemli role sahiptir.

Ankara Üniversitesi TÖMER tarafından Türk işaret dili yeterliliğinin belgelendirilmesi amacıyla Türk İşaret Dili Yeterlilik Sınavı'nın (TİDYES), 14-29 Kasım 2020 tarihleri arasında  Ankara Üniversitesi Sınav Yönetim Merkezi’nde iki farklı oturum şeklinde yapılmasına karar verilmişti. Sınava katılım sağlayan adayların Türk işaret dili yeterlilikleri “A1,A2; B1,B2; C1,C2” seviyelerinde belgelendirilecektir. Türk işaret dili tercümanı olarak alanda çalışmak isteyenlerin bu belgeye sahip olması gerekmektedir. Bakanlığımızca, yeterlilik belgesi Türk işaret dili tercümanı istihdamında aranılan temel kriterlerden birisi olacaktır. 

TİDYeS, Kavrama ve Üretim olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Kavrama bölümünde çoktan seçmeli 52 soru, üretim bölümünde ise 8 farklı görevden oluşan sorular bulunmaktadır. Kavrama bölümündeki sorulardan en fazla 8 tanesi deneme türü sorulardır. Deneme soruları, değerlendirme işlemine dâhil edilmez. Soruların güçlük ve ayırt edicilik özelliklerini tespit amacıyla sorulan fakat değerlendirme aşamasında puanlama dışı bırakılan sorulardır. Deneme sorularına ilişkin bilgi ve belgeler sınav sonrasında hiçbir surette açıklanmaz ve paylaşılmaz.

Sınavın Kavrama bölümünde sözcük bilgisi, dil bilgisi, çeviri ve gördüğünü anlama soruları bulunmaktadır. Üretim bölümünde tanıtma, planlama, değerlendirme ve tartışma, resim betimleme görevleri bulunmaktadır. Sorular hakkında detaylı bilgi ve örnek sorular için tidyes.ankara.edu.tr adresini ziyaret ediniz.

İşaret Dili üretiminde ağız ve yüz ifadelerinin dilsel role sahip olduğundan üretim türü sorularda, adayın maskesini çıkarması gerekmektedir. İlgili sorularda maskesini çıkarmayan adayın yanıtı değerlendirmeye ALINMAYACAKTIR.

TİDYeS elektronik ortamda Türk İşaret Dili yeterliliğini ölçmeyi hedefleyen bir sınavdır. Ortak Başvuru Metninin dil kazanımlarını temel alan sınav, adayların tüm dil beceri seviyelerindeki yeterliliğini ölçebilmektedir. Bireyselleştirilmiş Bilgisayarlı Test (CAT) türünde olan TİDYeS’in temel yaklaşımı ise bireyin o ana kadar verdiği yanıtlara dayanarak belirlenen dil düzeyine en uygun maddelerin uygulanması esasına dayanmaktadır.

Sınav yeri; Ankara Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi ASYM (Korkutreis Mahallesi Lale Sokak No:5 Maltepe/Ankara)'dir.

Sınavın Uygulayıcısı; Ankara Üniversitesi Türkçe ve Yabancı Dil Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) Ankara Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi ASYM’dir.

Türk İşaret Dili Yeterlilik Sınavı (TİDYeS) sonuçları sınav tarihinden itibaren beş yıl süre ile geçerlidir.

TİDYeS elektronik ortamda yapılan ve bilgisayar kamerası kullanılan bir sınavdır. Bu nedenle sınava başvuracak adayların kişisel bir bilgisayarı ve bilgisayar kamerasını kullanma bilgisine sahip olmaları gerekir. Sınavda, adaylara bilgisayar ve bilgisayar kamerası kullanma eğitimi veya herhangi bir şekilde kullanım desteği sağlanmaz.

Adaylar sınav sorularına ilişkin itirazlarını, sınav tarihinden itibaren 5 iş günü içerisinde, ıslak imzalı dilekçe şeklinde ASYM’ye ulaştırmalıdır.

Adaylar sınav sonuçlarını, aday.ankara.edu.tr internet adresinden öğrenebileceklerdir.

Adaylar sınav sonuçlarına ilişkin itirazlarını sınav sonuçlarının ilan edildiği tarihten itibaren 10 gün içerisinde dilekçe yazarak ASYM’ye ulaştırmalıdır. Adaylar, soru ve sonuçlara ilişkin itiraz başvurularını T.C. Ziraat Bankası Ankara Beşevler Şubesi Ankara Üniversitesi Döner Sermaye İşletmesi Sınav Yönetim Merkezi IBAN: TR560001000799699103995014 numaralı hesaba 50 ₺ (Elli Türk Lirası) itiraz ücreti yatırarak alınan banka dekontu, itiraz konusu ve iletişim adreslerinin açıkça yazılı olduğu dilekçe ile ASYM’ye yapacaktır.

Süresi geçtikten sonra yapılan itirazlar ile adayın T.C. Kimlik Numarası, imza, adres ve banka dekontu olmayan dilekçeler ile yapılan itirazlar dikkate alınmayacaktır.

KILAVUZ : http://tidyes.ankara.edu.tr/wp-content/uploads/sites/856/2020/10/TIDYes_2020-1_Kilavuz-1.pdf

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.