Öne Çıkanlar A101 4 Nisan 2024 Aktüel Ürünler Çocuk Gelişim ve Eğitim Öğretmenliği Mülakatın Kaldırılması öğretmen Adalet Bakanlığı

Vergi İndirim Raporu Kapsamında Emekli Olan Engelli Vatandaşlara İlişkin Soru Önergesi (22 Nisan 2021)

Engelli vatandaşlarımızın tarafımıza ilettiği bilgiye göre; engelli yurttaşlarımız; 2004 yılında vergi indirim raporu almış, 2016 yılında da primlerini doldurarak emekli olmuşlardır. 3 yıl maaşlarını aldıktan sonra SGK tarafından kontrole çağrıldıklarını belirten engelli yurttaşlarımız, hastane kontrolünde kendilerine verilen rapor oranlarının değiştirildiğini bu gerekçeyle de 2020 yılında emekli maaşlarının kesildiğini belirtmektedirler. Hatta bazı engelli yurttaşımız ''yetersiz ödeme'' gerekçe gösterilerek yapılan emekli aylıklarını geri ödemesi de talep edilmiştir.

Örneğin; daha önce yüzde 70 engelli raporu olan bir yurttaşın 2019'un Nisan'ında yapılan hastane kontrolünde rapor oranı yüzde 40'ın altına düşürülmüş, yıl sonuna kadar emekli maaşını almaya devam etmiş ve 2020 yılında maaşı kesilmiştir. Sonrasında ise, bu engelli yurttaşımızdan ''yersiz ödeme'' gerekçe gösterilerek yapılan emekli aylıklarını geri ödemesi talep edilmiştir. Bu konu bazı engelli yurttaşlarımız tarafınca yargıya da intikal ettirilmiştir. Bu bilgiler kapsamında;

1- Vergi indirim raporu kapsamında emekli olarak aylık bağlanan kaç engelli yurttaşımız vardır?

2- Vergi indirim raporu kapsamında emekli olduktan sonra, yapılan kontrol sonucu rapor oranı değiştiği gerekçesiyle emeklilik aylığı kesilen kaç engelli yurttaşımız vardır?

3- Emekli olup sonrasında rapor oranı değiştirilerek emeklilik hakkı elinden alınan kaç engelli yurttaşımızdan ''yersiz ödeme'' gerekçe gösterilerek yapılan emekli aylıklarını geri ödemesi talep edilmiştir?

4- Yapılan söz konusu ''yersiz ödeme'' toplamda ne kadar TL'dir?

5- Örneğin; engelli bir yurttaşa önce yüzde 75 engelli raporu verilip emekli edilerek, sonra rapor oranı yüzde 40'ın altında çıkarak ki bu fa sorgulanması gereken bir konudur, verilen emeklilik hakkının elinden alınması nasıl açıklanmaktadır?

Soru önergesine https://www2.tbmm.gov.tr/d27/7/7-44640s.pdf linkinden ulaşabilirsiniz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.