Öne Çıkanlar Öğretmenlik Alanları Şaban Ayı Sureleri Ramazan Pidesi Malzemeleri Yardımcı Personel MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü

2023 Yılı Hac İş ve İşlemleri Ne Zaman Başlayacak?

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, ''Teknolojinin imkanlarından da faydalanmak suretiyle hac ve umre ziyaretlerinin huzur, sağlık ve emniyet içinde yapılması için ortaya koyduğunuz çaba, her türlü takdirin üzerindedir.

Elbette her ülkenin kendine mahsus bir planlaması ve kendi şartlarında özgün bir yol haritası olacaktır. Bununla birlikte gerek ülkelerin gerekse organizasyonda paydaş olan birimlerin kendi içerisinde ve birbiriyle doğru ve sağlıklı bir ilişki içinde olmaları hayati öneme sahiptir.

Değişen şartlar ve gelişen imkanlar muvacehesinde kendimizi her yıl yenileyerek hacılarımıza ve umrecilerimize daha iyi hizmet vermenin gayreti içerisindeyiz. Bu noktada iş birliğimizi her alanda geliştirmek ve karşılaşılan sorunlara ortak çözümler üretmek için bir araya gelmemiz ve müzakerelerde bulunmamız hayati öneme sahiptir.

Bu bakımdan zat-ı alinizin seçkin bir heyetle ülkemizi ziyaretini son derece önemli ve değerli buluyoruz. Bu anlamlı ziyareti, hac ve umre hizmetleriyle ilgili pek çok konuyu etraflıca müzakere etme ve birikimlerimizi, tecrübelerimizi ve yaklaşımlarımızı paylaşma hususunda bir fırsat olarak görüyoruz.

Şevval ayında başlayan umre organizasyonlarıyla ilgili fikir alışverişinde bulunduk, 2023 yılı hac ve umre organizasyonu için iş birliği noktasında istişarelerde bulunduk. 2023 hac organizasyonuyla ilgili ocak ayı içerisinde Cidde’de hac protokolü imzalayarak kontenjan ve diğer hac iş ve işlemleriyle ilgili hususların bu protokolde netleşeceği konusunda mutabık kaldık.

Ülkemizden de hacca ve umreye yoğun bir ilgi vardır. Bugün milyonlarca kardeşimiz kutsal topraklara gidebilmek için büyük bir heyecanla beklemektedir.  Vatandaşlarımızın bu arzularını gerçekleştirmek ve ibadetlerini en güzel şekilde eda etmelerini sağlamak için bizler de büyük bir gayretin içerisindeyiz.

İslam’ın doğduğu toprakları ziyaret etmenin, gençlerin zihin ve gönül dünyalarında önemli yankıları olmaktadır. Dünyanın her yerinden gelen insanlarla aynı amaç ve duygular içinde aynı mekanda buluşmaları, gençlerin kimlik, kişilik ve aidiyet inşasında olumlu etkiler bırakmaktadır. Genç yaşta bu tecrübeye şahit olmaları, onların Allah’a kulluk şuurunu güçlendirdiği gibi Müslümanların evrensel varlığını ifade eden ümmet bilincini de pekiştirmektedir.'' dedi.

Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanı Tevfik er-Rabia, ''200 milyarı aşan bir bütçe ile ve bu Harem-i Şerif’in en büyük genişletme çalışması olduğunu da ifade etmek isterim. Peygamber Efendimiz’in (s.a.s.) Nebevi Şerifi’nde yine genişletme çalışmalarımız devam ediyor.

Atılan adımlardan bir tanesi de dijital dönüşüm çalışmalarıyla, projeleriyle Suudi Arabistan’a gelmek isteyen dünyanın farklı bölgelerinden umre ve hac hizmeti vecibelerini yerine getirmek için kolaylıklar sağlandı. Bu anlamda vize alma konusu olsun ve diğer işlemlerde Suudi Arabistan’ın vize konusunda hem Medine-i Münevvere ve Suudi Arabistan’ın herhangi bir bölgesine intikalin kolaylaştırılması noktasında çalışmalar yapıldı. Yine umre vizesi 30 günden 90 güne çıkarıldı. Bu sadece Mekke, Medine için değil. Bir şahıs gelip Suudi Arabistan’daki herhangi bir yere ziyaret gerçekleştirdiğinde aynı şekilde bu kolaylıklardan istifade edebiliyor. Dost ve kardeş ülke olan Türkiye Cumhuriyeti’nden gelecek bütün bu talepleri karşılamak üzere çaba göstereceğimizi ifade etmek isterim.

Türkiye Cumhuriyeti’nden gelecek bütün ziyaretçileri en iyi şekilde burada misafir edeceğimizi ve Türkiye’den gelen bütün kardeşlerimize gerektiği şekilde bir işlem yapılacağı ve kolaylaştırıcı işlemler yapılacağını ifade etmek isterim.'' dedi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, ''Gelecek adına bizi daha da umutlandırdı. Hem hac konusunda hem de umre konusunda Suudi Arabistan hac bakanlığı 5-6 sene içerisinde büyük gelişmelerin olacağı bilgilerini bize vermiş olması da bizi oldukça sevindirdi.

Şu ana kadar 2 milyon 266 bin hacı adayımız ön kayıt yaptırmış durumda. Dolayısıyla 2023 yılı için bence 85 bin kontenjanımızı kurayla seçebilirsek geride nereden baksanız 2 milyon 170 bin  hacı adayımız beklemek durumunda kalıyor. Yani bu kadar bir teveccüh var.'' dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.