Öne Çıkanlar Öğretmenlik Alanları Şaban Ayı Sureleri Ramazan Pidesi Malzemeleri Yardımcı Personel MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü

2023 Yılı Hac Kuraları Sonuçları

15 Şubat 2023 tarihinde yapılması planlanan 2023 yılı hac kurası tarihi, 06 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli 10 ilimizde meydana gelen deprem nedeniyle, ileri bir tarihe ertelenmiştir. Sonunda kuralar çekildi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, ''Tarihin en büyük sınavlarından birini yaşayan milletimiz, aynı zamanda tarihin en büyük fedakarlıklarından birini de göstermektedir. 71 ilimizden hocalarımız koşturuyorlar. Allah’ın izni ve inayetiyle aziz milletimiz, elbette acılarını teskin edecek, yaralarını saracak ve bütün zorlukların üstesinden gelerek, umutla geleceğe yürümeye devam edecektir.

Muazzam bir kardeşlik kongresidir hac. Dilleri, kültürleri, renkleri ve ırkları farklı olan milyonlarca Müslümanı, yılda bir defa Allah’ın beyti Kabe’nin etrafında bir araya getiren ve onları tevhit ikliminde vahdete kavuşturan bir ibadettir.

Sadece belirli günlerde ve belirli mekanlarda ifa edilebilmektedir. Buna mukabil bugün bütün dünyadan milyonlarca Müslümanın haccetmek üzere sıra beklediğini biliyoruz. Mevcut şartlarda en fazla 2 milyon kişinin hac yapabileceği bir mekanda bu sayının aşılması, elbette telafisi mümkün olmayan faciaların yaşanmasına neden olacaktır. Bunun için zorunlu olarak ülkelere kota ve kontenjan uygulanmaktadır.

2023 yılında ilk defa kayıt yaptıran kişi sayısı, 221.916’dır. Önceki kayıtlarla birlikte şu anda ülkemizde 2.426.114 kardeşimiz hac ibadeti yapmak için müracaat etmiş bulunmaktadır. Milletimizin hac ibadetine gösterdiği teveccühten büyük bir memnuniyet duyduğumuzu ifade etmek isterim. Bu sene ülkemize tahsis edilen kontenjan ise, 83 bin 430’dur. Başkanlığımızın, hacı adaylarını belirlemede uyguladığı kura sistemi, bu zamana kadar tespit edilen ve adaleti en iyi sağlayan uygulamadır. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın.

Bu yıl kuraya katılacak olan en küçük hacı adayımız 40 günlük ve annesiyle babasıyla birlikte yazılmış. Yine benim içinde sürpriz oldu, çok önemli bir bilgi, yaş itibariyle yaşı en ileri olan hacı adayımız 1904 doğumlu, yani 119 yaşında. İnşallah kurada çıkar da sağlıklı bir şekilde haccını yapmak kendisine nasip olur. Kuraya girecek olan hacı adaylarımızın yaş ortalaması 57, ön kayıt yaptıran kadın hacı adaylarımızın oranı yüzde 53.3, erkek hacı adaylarımızın oranı ise yüzde 46.7 olarak kestirilebilmiştir. Kadın hacı adaylarımızın daha fazla olduğu buradan görülmektedir.

Bilmenizi isterim ki bu kutsal yolculuğa katılma imkanına kavuşunca kalbi coşan kardeşimizin sevinci de bu imkana kavuşamayan kardeşimizin hüznü de son derece değerli ve kıymetlidir. Zira önemli olan, bu ibadete talip olmak ve bu kutlu yolculuğa çıkma niyetimizi ortaya koymaktır.

Yazılmış olmak, kuraya girmiş olmak hacı adaylarımız için kendi üzerlerine düşen vazifeyi yerine getirmiş oldukları anlamına geliyor. Bu bakımdan imkan bulamadığı veya kurada çıkmadığı için hac yapamaya​n kimsenin bu ibadetle ilgili dinen herhangi bir mesuliyeti söz konusu değildir. Bizlere düşen, niyetimizi ortaya koymak, müracaatımızı yapmak ve ümidimizi yitirmeden gideceğimiz zamanı beklemektir. Sorumluluğumuz bundan ibarettir.'' dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.