Öne Çıkanlar A101 4 Nisan 2024 Aktüel Ürünler Çocuk Gelişim ve Eğitim Öğretmenliği öğretmen Mülakatın Kaldırılması enflasyon

Atık Toplayıcılara Düzenleme Geliyor

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün ATALAY, ''Öyle güzel bir noktadayız ki geçmişte 40 sene bu ülkeye dışarıdan atık geliyordu. Kısa özü çöp geliyordu 40 sene. Dünyanın belirli ülkeleri, gelişmiş ülkeleri bunları yolluyordu. Şu anda 2020 senesinde bir yasa çıkardı sayın Bakan, buna bir kota geldi. Daha önemlisi siz bu sattıklarınızı 30,40 kuruşa satıyordunuz. Şimdi bunu 4-5 misline satıyoruz. Bunu anlatmanın bir anlamı yok.

Önümüzde son yılların en yüksek enflasyonunun olduğu bir ortamdayız. Bir an evvel umarım bu enflasyon belli bir noktaya getirilir. Neticesinde istediğin kadar zam al. Enflasyon bu hızla devam ettiği müddetçe alacağın zammın bir özelliği olmaz.

Ben şunu biliyorum; TÜRK-İŞ’in tek Ramazan ayında yaptığı resmi iftar sizlerle beraber bu akşamki yaptığımız iftar. Başka iftarımız yok. Bundan sonra da sokak atıkları toplayıcılarını toplumda görünür kılarak desteklerimizi devam ettireceğiz.'' dedi.

Sokak Atıkları Toplayıcıları Derneği Başkanı Recep KARAMAN, ''Biz sadece kendimizi topluma anlatmak istiyoruz. Böyle bir günü biz hayal bile edemiyorduk. Bu bizim için hayal ötesi bir gün. Sayın Bakanımız ile böyle bir sofrada oturmayı hayal bile edemezdik. Böyle bir günü yaşatan sayın TÜRK-İŞ Başkanımıza teşekkür ediyorum.'' dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat KURUM, ''Daha sağlıklı koşullarda işinizi yapmanız için, mesleki statünüzü ve itibarınızı artırmak için gerekli olan her şeyi düşünüyoruz. Çok yakında da uygulamaya geçiyoruz.” dedi. Kurum, “Kimse bizim emekçi kardeşlerimiz üzerinden siyaset yapmaya, algı yapmaya kalkmasın! Biz kardeşlerimizin emeğini, sizlerin alın terini kimsenin kirli ideolojilerine alet ettirmeyiz. Buna müsaade etmeyiz.

Çekçekleriyle dünyanın hem yükünü hem geleceğini omuzlarında taşıyan siz kardeşlerimizin daha iyi şartlarda çalışabilmeleri için de gerekli düzenlemeleri yapıyoruz. Daha sağlıklı koşullarda işinizi yapmanız için, bakın altını çiziyorum; sizin mesleki statünüzü ve itibarınızı artırmak için gerekli olan her şeyi düşünüyoruz. Çok yakında da uygulamaya geçiyoruz.

Bugün öyle bir dünyada yaşıyoruz ki dört milyar ton gıda üretiyor, yarısına yakınını çöpe atıyoruz. Yediğimiz her ekmeğin, içtiğimiz her suyun yarısı çöpte. Bunun insanlığa maliyeti her yıl tam bir trilyon dolar. Bugün sadece bu israfın dörtte birini engelleyebilsek, inanın bir milyar insanı açlıktan kurtarabiliriz.

Bizler tabiata zarar vermenin kınandığı, temizliğin övüldüğü, israfın dışlandığı, bir medeniyetin evlatlarıyız. İşte bu medeniyet tecrübesiyle; 2017 yılında Saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendinin himayelerinde Türkiye’nin en büyük çevre hareketini, Sıfır Atık Projesini hep birlikte başlattık. Beş yıl içerisinde siz atık toplayıcı kardeşlerimizle birlikte öyle bir performans ortaya koyduk ki; 25 milyon ton geri kazanılabilir atığı arı gibi işledik, ekonomimize kazandırdık, milletimize kazandırdık. Tam 30 milyar lirayı vatandaşımızın cebine geri döndürdük. Hepsinden de önemlisi 265 milyon ağacımızı kesilmekten kurtardık. İnşallah yine hep birlikte, el ele; yüzde 22,4 olan geri kazanım oranımızı yılsonunda yüzde 30’a, 2023 yılında yüzde 35’e çıkaracağız. 2035 yılına geldiğimizde ise geri kazanımda yüzde 60 oranıyla, sıralamada dünyanın ilk 10 ülkesi arasına gireceğiz. Bunu Ankara’nın çekçekçileriyle, Türkiye’nin çevre emekçileriyle birlikte başaracağız. Sizlerle, siz atık toplayıcı kardeşlerimizle birlikte yapacağız.

Ben bu başarının altında iki büyük imza görüyorum. Birinci imza Saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendi’ye aittir. Kendisine hep birlikte şükranlarımızı sunuyoruz. İkinci imzada ise sizleri görüyorum, atık emekçisi kardeşlerimi görüyorum, her biri birer sıfır atık kahramanı olan, çevre kahramanı olan atık toplayıcısı kardeşlerimi görüyorum! Namı diğer çekçekçi yol arkadaşlarımızı görüyorum!

Ne yazık ki milletimizle omuz omuza verdiğimiz her projede olduğu gibi yalanlarla, iftiralarla bu birliğe gölge düşürmek isteyenler var. Şunu bir kez daha kendilerine duyurmak istiyorum: Biz sizin kim olduğunuzu ve hangi amaçları güttüğünüzü çok iyi biliyoruz. Kimse bizim emekçi kardeşlerimiz üzerinden siyaset yapmaya, algı yapmaya kalkmasın! Biz kardeşlerimizin emeğini, sizlerin alın terini kimsenin kirli ideolojilerine alet ettirmeyiz. Buna müsaade etmeyiz.

Hem Sayın Cumhurbaşkanımız hem Saygıdeğer Hanımefendi hem biz hem de aziz milletimiz; emekçi atık toplayıcı kardeşlerimizin hakkını, hukukunu sonuna kadar gözetmektedir.'' dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.