Öne Çıkanlar Milli Eğitim Bakanlığı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan engelliler Bekir BOZDAĞ Öğretmenlik Meslek Kanunu

Bakan Göktaş'tan Aile Rehberi Sistemi Açıklaması

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, ''Önleyici tedbirler kapsamında sosyal risk haritası oluşturuyoruz. Sosyal risk haritasını bağımlılık, çocuk istismarı, kadına yönelik şiddet gibi bulguları daha öncesinde tespit etmek ve buna yönelik politika oluşturmak noktasında kıymetli buluyoruz. Sosyal risk haritası ile mahalle mahalle, ilçe ilçe, hane hane, kaç engelli var, kaç yaşlı var, kaç suça sürüklenmiş çocuk var, kaç şiddet mağduru veya şiddet riski altında olan kadın var, bunların hepsi haritalanabiliyor. Pilot uygulamamızı İstanbul ve Ankara’da bir ilçede tamamladık. Bu kapsamlı çalışmada birçok bakanlık, çalışmalarımıza dahil edildi. Aldığımız sonuçları önümüzdeki günlerde de paylaşacağız.

Her bir sosyal olgu için, -örneğin çocuk odaklı sosyal riskler- belirlediğimiz kapsamlı veri setini analiz ederek, bir yoğunlaşma haritası oluşturuyoruz. Böylece, Bakanlığımızın hizmetleri ile sosyal risklerin, hangi mahallede veya ilçede yoğunlaştığını karşılaştırma imkânımız bulunuyor. Çalışmamızı tüm ilgili bakanlıklar, hatta mahalle muhtarları, okul öğretmenleri, imamlar da dahil olmak üzere, bütün kamu ve sivil toplum paydaşlarıyla koordinasyon halinde yürüteceğiz. Çalışmamız tamamlandığında, henüz gerçekleşmeden vakalara müdahale edebilme kapasitemizin gelişeceğini değerlendiriyoruz.

Nasıl ki her ailenin bir aile hekimi varsa biz istiyoruz ki her hanenin de bir bakanlığımıza bağlı bir aile rehberi olsun. Ailesinin bir aile rehberi olmasını isteyen vatandaşımız E-devlet, sosyal hizmet merkezlerimiz veya çağrı merkezlerimiz üzerinden başvurularını yapacaklar. Yapılan başvuru otomatik olarak bakanlığımız tarafından belirlenmiş Aile Rehberi’nin ekranına düşecek. Aile rehberi, ilgili vakayı formasyonu ve deneyimi uygun meslek personeline yönlendirecek. Ardından, meslek personeli ailelerin psikososyal değerlendirmesini yaparak, uygun hizmet müdahalesini gerçekleştirecek. ‘Aile rehberi’, uygulamayı da takip etmeye devam edecek. Böylelikle, bir ailenin yaşam döngüsünde karşılaştığı ihtiyaçlar belirlediğimiz aile rehberi tarafından takip edilecek.

Aile Rehberi Sistemi, sosyal hizmet uygulamalarımızda önemli bir ihtiyacı karşılayacak ve ‘güçlü aile, güçlü toplum’ hedefimize ciddi katkı sağlayacak. Aile içi ihmal, istismar ile çatışmaların gerçekleşmeden engellenmesini daha mümkün kılabilecek bir sistem olacak.

Sayın Cumhurbaşkanımızın vizyonuyla hayata geçen bir proje. Evlenecek gençlere 150 bir liralık 4 yıl vadeli, 2 yıl geri ödemesiz ve 2 yıl sonrasında da sıfır faizle geri ödemeli bir sistem hayata geçirdik. İlk başta deprem bölgesinde hayata geçirmiştik pilot bölge olarak.  Akabinde biz ikinci faza geçtik. Eylül ayı itibarıyla doğurganlık hızının en düşük olduğu Karabük, Bartın ve Zonguldak ilerimizde de bu başvuruları açtık. Akabinde de Osmaniye'de başlattık. Bugüne kadar 13.217 çiftimizden başvuru aldık. Şartları sağlayan 4.550 çiftimize de yaklaşık 683 milyon liralık bir kredi sağlamış olduk. Diğer yandan başvurular hala devam ediyor. Şu anda 8 ilimizde aktif bir şekilde hayata geçmiş durumunda. Önümüzdeki dönemde de bunu tabii ki amacımız tüm Türkiye'yi yaygınlaştırmak. Biz sadece krediyi vermekle de kalmıyoruz. Evlenecek çiftlerimize evlilik öncesi eğitim programlarına veriyoruz. Onları evliliği hazırlıyoruz. Evlendikten sonra da onlara bu süreci takibini yapıyoruz. Burada da gençlerimiz tarafından çok olumlu geri dönüşü oluyor.

Doğurganlık hızımız 2023 yılında 1,51 seviyesine kadar geriledi. Güncel projeksiyonlara göre, 85 milyon olan nüfusumuzun 2100 yılında 54 milyona kadar düşebileceği öngörülüyor Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Cevdet Yılmaz Bey başkanlığında, bakanlığımız koordinasyonunda, Nüfus Politikaları Yüksek Kurulu’nu oluşturuyoruz.

Adalet ve İçişleri bakanlıklarımız ve tüm ilgili paydaşlarımızla kadına yönelik şiddetle mücadelemizi ‘sıfır tolerans ilkesi’ çerçevesinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bakanlık olarak davalara da müdahil oluyoruz. Diğer yandan kadına yönelik şiddet ve mücadele konusunda çok güçlü bir mevzuatımız var. 6284 sayılı kanunumuz ailenin korunması ve kadına yönelik karşı şiddetin önlenmesine dair kanunumuz yürürlükte. Bu bizim için çok kıymetli, çok önemli bir kanunumuz.  Şiddet uygulayan profillerin analiz edilmesi, ihtiyaca uygun modüler müdahale programı ile iş akışlarının geliştirilmesi ve bütüncül müdahaleler vasıtasıyla şiddet döngüsünün kırılması için bir proje başlatıyoruz. Bu proje ile, şiddet uygulayanlara yönelik psikososyal müdahale modelini geliştireceğiz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.