Öne Çıkanlar siyasi partiler Tabip ve Diş Tabibi Kura Sonrası Ek Atama Duyurusu 2024 Yılı YÖK Üstün Başarı Ödülleri Başvuruları Hakmar 1 Eylül 2024 Aktüel Ürünler Milli Eğitim Bakanlığı

Bakımdan Sorumlu Kuruluş (ECM) Faaliyetlerine Dair Tebliğ (2 Ağustos 2024)

Resmî Gazete

2 Ağustos 2024 CUMA

Sayı : 32620

TEBLİĞ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından:

BAKIMDAN SORUMLU KURULUŞ (ECM) FAALİYETLERİNE DAİR TEBLİĞ

BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Tebliğin amacı; ECM ve bakım fonksiyonu sertifikasına sahip kurum ve kuruluşların faaliyetlerine ilişkin usul ve esasların belirlenmesidir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Tebliğ, ECM ve bakım fonksiyonu sertifikası sahibi kurum ve/veya kuruluşların demiryolu altyapı ağında kullanılan demiryolu araçlarının bakım, onarım ve muayenelerine ilişkin faaliyetleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Tebliğ, 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 477 nci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendine, 6/10/2005 tarihli ve 5408 sayılı Kanunla onaylanması uygun bulunan 9 Mayıs 1980 Tarihli Uluslararası Demiryolu Taşımalarına İlişkin Sözleşme (COTIF)’ye Değişiklik Getiren 3 Haziran 1999 Tarihli Protokolün G Eki ATMF’nin 15 inci maddesine ve ATMF’nin A Eki ECM Düzenlemesine, 16/7/2015 tarihli ve 29418 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Demiryolu Araçları Tescil ve Sicil Yönetmeliğine ve 1/12/2023 tarihli ve 32386 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Bakımdan Sorumlu Kuruluş (ECM) Sertifikasyon Yönetmeliğine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar ve kısaltmalar

MADDE 4- (1) Bu Tebliğde geçen;

a) Araç sahibi: Bir demiryolu aracının mülkiyet veya kullanım hakkına sahip olan, ECM Beyannamesi düzenlenmesi için başvuran tüzel kişiyi,

b) ATMF: Uluslararası trafikte kullanılan demiryolu malzemesinin teknik kabulüne ilişkin tek tip kuralları,

c) Bakanlık: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığını,

ç) Bakım dosyası: Bir demiryolu aracına yapılacak muayene ve bakım görevlerinin açıklandığı, UTP/TSI teknik düzenlemelerine ve varsa ulusal kurallara göre oluşturulan ve bakım kayıt dosyasını da içeren belgeleri,

d) Bakım fonksiyonları: Bakımdan sorumlu kuruluşun yönetim, bakım geliştirme, filo bakım yönetimi veya bakım temini fonksiyonlarını,

e) Bakımdan sorumlu kuruluş (ECM): Demiryolu araçlarının bakımı için COTIF bakımdan sorumlu kuruluş düzenlemesine göre sertifikalandırılmış ve ERADIS’te yayımlanmış olan kuruluşu,

f) COTIF: Uluslararası Demiryolu Taşımalarına İlişkin Sözleşmeyi,

g) Demiryolu aracı: Hat yapım, bakım, tamir, ölçüm makinaları ve kontrol araçları dâhil her türlü çeken ve çekilen araçlar ile tren setlerini,

ğ) ECM Beyannamesi: Bakımdan sorumlu kuruluş (ECM) tarafından düzenlenen, bir demiryolu aracının seyrüseferi olumsuz etkilemeyecek şekilde ulusal demiryolu altyapı ağında işletilebilir olduğunu, bakımlarının ve muayenelerinin ulusal ve uluslararası mevzuata, kılavuzlara ve aracın bakım dosyasına uygun şekilde yapıldığını ve aracın kullanım süreci boyunca demiryolu sisteminde emniyetli durumda olmasının sağlandığını beyan eden belgeyi,

h) ECM sertifikasyon kuruluşu: Genel Müdürlük tarafından yetkilendirilmiş, ECM ve bakım fonksiyonu sertifikası düzenleyen kuruluşu,

ı) ERADIS: Avrupa Demiryolu Ajansı emniyet ve karşılıklı işletilebilirlik veri tabanını,

i) Genel Müdürlük: Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğünü,

j) Ulusal Demiryolu Kuralları: Ulusal mevzuat dahil olmak üzere, demiryolu altyapıları, araçları ve emniyeti ile ilgili teknik ve idari hükümleri içeren, Bakanlık tarafından yayımlanan kuralları ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Bakımdan Sorumlu Kuruluş (ECM) Faaliyetlerine İlişkin Usul ve Esaslar

ECM beyannamesinin düzenlenmesi

MADDE 5- (1) Demiryolu Araçları Tescil ve Sicil Yönetmeliği kapsamında ECM Beyannamesi düzenlenmeden önce;

a) Demiryolu aracının bakım dosyasında tanımlanmış olan dördüncü bakım seviyesine kadar tüm muayeneler yapılır.

b) Muayeneler sırasında uygunsuzluğu tespit edilen parça ve sarf malzemeler ilgili ulusal ve uluslararası mevzuata, standartlara, aracın tip onay/tescil belgesine ve bakım dosyasına uygun malzemelerle yenilenir.

c) Aracın tüm bileşenlerinin ulusal ve uluslararası mevzuata, kılavuzlara ve bakım dosyasına uygunluğu kontrol ve teyit edilir.

(2) ECM Beyannamesi düzenlenecek demiryolu aracında kullanılan tüm mevcut parça ve sarf malzemelerin sertifikalarının, ilgili ulusal ve uluslararası mevzuata, standartlara, aracın tip onay/tescil belgesine ve bakım dosyasına uygunluğu kontrol ve teyit edilir, uyumluluğunun veya sertifikasının teyit edilemediği parça ve sarf malzemeler uygun malzemelerle yenilenir.

Bakım kayıtlarının düzenlenmesi

MADDE 6- (1) Bakım kayıtları düzenlenirken, emniyet kritik ekipmanların bakım, onarım ve muayenesinde görevlendirilen personelin bilgileri, kullanılan atölye ekipmanlarının ve ölçü aletlerinin seri numaraları ve kullanılan yedek parça ve sarf malzemelerin ürün kodları veya seri numaraları kayıt altına alınır.

(2) Bakım kayıtlarında, görevlendirilen personelin bakım dosyasında yer alan bakım, onarım ve muayene faaliyetlerinin gerektirdiği yetkinliğe sahip olduğu, kullanılan ekipman ve ölçüm cihazlarının kalibrasyon ve periyodik bakımlarının planlarına uygun yapıldığı ve kullanılan yedek parça ve sarf malzemelerin bakım dosyasında bulunan yedek parça ve sarf malzeme listesindeki standartlara uygunluğu beyan edilir.

Yıllık bakım raporlarının bildirilmesi

MADDE 7- (1) Yıllık bakım raporlarının kapsamı ilgili ulusal ve uluslararası mevzuata, kılavuzlara ve bakım dosyasına uygun olarak düzenlenir.

(2) Raporun ilk bölümünde bir önceki rapordan sonraki süreçte bakım fonksiyonları kapsamında hizmet verilmiş olan araçların tescil numaraları ile bakım dosyasındaki bakım kategorilerinde tanımlanmış faaliyetlerden hangisinin, kaç defa icra edildiği belirtilir.

(3) Raporun ikinci bölümünde bir önceki rapor tarihi itibarıyla bakım geliştirme fonksiyonu kapsamında yürütülen çalışmalar açıklanır.

(4) Yıllık bakım raporları her yılın Ocak ayı içerisinde Genel Müdürlüğe sunulur.

Muayenelerin tanımlanması

MADDE 8- (1) Emniyet kritik bileşenlerin her birinin uygun koşullarda olduğunun ve fonksiyonlarını eksiksiz biçimde yerine getirdiklerinin muayenesi için gerekli ekipman ve personel yeterlilikleri belirlenir, bakım planlarında tanımlanmış olan bakım kategorilerinden uygun olanında icra edilmek üzere muayeneleri tanımlanır.

Aykırılıkların bildirilmesi

MADDE 9- (1) ECM veya bakım fonksiyonu sertifikasına sahip kuruluş, herhangi bir demiryolu aracının kullanım şartlarında, bakım, onarım ve muayenelerinde bu Tebliğ ile birlikte ilgili ulusal ve uluslararası mevzuata ve bakım dosyasına aykırı faaliyet yürütüldüğünün tespiti halinde derhal Genel Müdürlüğü bilgilendirir.

(2) ECM, ECM Beyannamesi düzenlediği demiryolu aracının kullanım şartlarında bakım, onarım ve muayenelerinde bu Tebliğ ile birlikte ilgili ulusal ve uluslararası mevzuatta aykırılık tespit etmesi veya bakım dosyasında belirlenmiş sorumlulukların aracın kullanıcısı tarafından yerine getirilmemesi halinde derhal Genel Müdürlüğü bilgilendirir ve ilgili ECM Beyannamesinin geçersiz olduğunu bildirir.

Denetim

MADDE 10- (1) ECM ve bakım fonksiyonu sertifikasına sahip kuruluşlar, ilgili prosedürlerini bu Tebliğ doğrultusunda düzenler ve faaliyetlerini bu Tebliğ dahil olmak üzere ulusal ve uluslararası mevzuata uygun yürüttüklerini Genel Müdürlüğün ve ECM sertifikasyon kuruluşlarının denetimlerinde ispat eder.

(2) Denetimlerde yürütülen faaliyetlerin bu Tebliğ dahil olmak üzere ulusal ve uluslararası mevzuata aykırı yürütüldüğünün tespiti halinde, sertifikanın uygunsuzluğa konu faaliyetlere ilişkin kapsamı ECM sertifikasyon kuruluşlarının faaliyetlerini belirleyen ulusal ve uluslararası mevzuat doğrultusunda derhal askıya alınır veya iptal edilir.

(3) Tespit edilen uygunsuzluk nedeni ile sertifika kapsamının bir kısmı veya tamamı askıya alınan ECM veya bakım fonksiyonu sertifikasına sahip kuruluş, bu faaliyetlerle hizmet verilmiş olan demiryolu araçlarının bilgilerini bildirmekle sorumludur.

(4) Sertifika kapsamının bir kısmı askıya alınan ECM veya bakım fonksiyonu sertifikasına sahip kuruluş, sertifika kapsamı askıya alınan süre boyunca, askıya alınan kapsam dahilindeki faaliyetleri ilgili ulusal ve uluslararası mevzuat doğrultusunda dışarıdan temin ederek faaliyetlerine devam edebilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Diğer hükümler

MADDE 11- (1) ECM ve bakım fonksiyon sertifikasına sahip kuruluşların faaliyetlerinde bu Tebliğ ile belirlenen usul ve esasların yanı sıra ilgili ulusal ve uluslararası mevzuat ile belirlenen usul ve esaslar geçerlidir.

(2) Bu Tebliğ kapsamında belirlenen usul ve esaslar, COTIF Sözleşmesinin F Eki APTU'nun 12 nci maddesinin ikinci fıkrası doğrultusunda Ulusal Demiryolu Araç Kuralları'na eklenerek Genel Müdürlük tarafından yayımlanır.

Yetki

MADDE 12- (1) Genel Müdürlük bu Tebliğ ile birlikte ilgili ulusal ve uluslararası mevzuat doğrultusunda yürütülen her türlü faaliyeti denetlemekle yetkilidir.

(2) ECM sertifikasyon kuruluşları, ECM ve bakım fonksiyonu sertifikası düzenledikleri kuruluşların faaliyetlerinin bu Tebliğ ile birlikte ilgili ulusal ve uluslararası mevzuata uygun yürütüldüğünü denetlemekle yetkili ve sorumludur.

Yürürlük

MADDE 13- (1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 14- (1) Bu Tebliğ hükümlerini Ulaştırma ve Altyapı Bakanı yürütür.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.