Öne Çıkanlar Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Özel Eğitim Okulları Haftalık Ders Çizelgeleri 4B statüsü Yenilikçi Araştıran ve Geliştiren Eğitimciler Derneği KYK 464 Personel Alım İlanı

Bebek ve Küçük Çocuk Beslenme Programları Konulu Genelge

Bakan Yardımcısı Bakan a. Doç. Dr. Tolga Tolunay imzalı Genelgede ''özellikle doğumu izleyen ilk 36 aylık dönemde büyüme ve gelişme çok hızlı olup bebek ve küçük çocukların beslenme durumu, çocuğun daha sonraki fiziksel, immünolojik, zihinsel ve sosyal gelişimi açısından büyük önem taşır. Bu dönemde alınan besinlerin protein, enerji, vitamin ve mineral içeriğinin yetersiz olması büyüme ve gelişmenin bozulmasına neden olabilmektedir. Bebek ve çocuklarda beslenme bozukluklarını ve buna bağlı oluşan morbidite ve mortaliteyi önlemek amacıyla Bakanlığımızca ''Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Programı'' ve ''Tamamlayıcı Beslenme Programı'' yürütülmektedir. Programların temel amacı; bebeklerin doğumdan hemen sonra emzirilmeye başlatılması, ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesi ve 6 aydan sonra uygun tamamlayıcı besinlerle beraber emzirmenin 2 yaş ve sonrasına kadar sürdürülmesidir. Bu şekilde tüm bebeklerin yaşama sağlıklı başlaması ve programın temelini oluşturan ''Başarılı Emzirme İçin 10 Adım'' stratejisinin tüm sağlık birimlerinde uygulanması sağlanacaktır.

Bu çerçevede Programın etkin biçimde uygulanabilmesi için aşağıdaki hususlara riayet edilecektir.

1- Program, Halk Saplığı Genel Müdürlüğü web sayfasında güncel olarak yer alan ''Bebek ve Küçük Çocuk Beslenme Programları Uygulama Rehberi doğrultusunda yürütülecektir.

2- Program çalışmaları il sağlık müdürlüğü tarafından, halk sağlığı, kamu hastaneleri, sağlık hizmetleri vb. ilgili tüm birimlerin katılımı ile yürütülecektir.

3- Bebek ve çocuklara hizmet sunan tüm sağlık kurum ve kuruluşları program kapsamındadır.

4- İl sağlık müdürlükleri;

a) Program sorumlusu sağlık hizmet sınıfından (ebe, hemşire, doktor, diyetisyen) olmak kaydıyla yeteri kadar personeli görevlendirecektir.

b) İldeki sağlık personelinin anne sütü ile ilgili güncel emzirme danışmanlığı eğitimi ihtiyacını belirleyecek, planlama yapacak ve eğitimci desteği sağlayacaktır.

c) İl genelinde hastaneler, toplum sağlığı merkezleri ve bağlı birimleri ile aile hekimliği birimlerinin ek 1'de yer alan Beslenme Programları Uygulama Rehberi doğrultusunda uygulamalarını düzenlemelerine yardımcı ve destek olarak bebek dostu olmasını ve sürdürmesini sağlayacaktır.

GENELGE

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.